Када је реч о пиратерији која утиче на продају, медијски гиганти су увек били против гомиле доказа о супротном. Чак је и продуцент ТВ емисије Алан Бевкес, извршни директор Тиме Варнера (матична компанија ХБО), признао да је Гаме оф Тхронес "најпиратизиранија емисија на свету" "боља од освајања Емија".


Сада, студија коју је наручила ЕУ још једном пружа статистички доказ да пиратство не утиче негативно на добит забавне индустрије. Највише проклето: студија је годинама била скривена због својих налаза, који стоје у оштрој супротности са онима које држе магисти из забавне индустрије.

Студија се зове „Процена степена расељавања заштићених ауторским правима у ЕУ“. Коначно је доступан свима који ће то прегледати на мрежи. То доказује да је снажна реторика забавне индустрије коју трпи и да ће и даље трпети ако се нешто не предузме у вези са интернетом (и грозним пиратским пиратским силама које долазе уз то) није гомила смећа..

Студија Европске уније постављена је да одговори на два важна питања:

  1. Како кршење ауторских права на мрежи утиче на продају садржаја заштићеног ауторским правима?
  2. Колико су интернетски прекршитељи ауторских права спремни платити за садржај заштићен ауторским правима?

Да би се осигурало да је добро заокружен и фер, студија је обухватила све четири главне категорије креативног садржаја на које највише утиче интернет: музика, аудио-визуелни, књиге и игре.

Еу Флагс

Велики пресек

Студија је интервјуирала 5000 грађана ЕУ из сваке од неколико земаља, укључујући Немачку, Велику Британију, Шпанију, Француску, Пољску и Шведску. Циљ је био да се зајамчи да ће резултати бити што детаљније репрезентативни "ЕУ у цјелини" могуће.

Истраживачи су открили да је 51% одраслих у ЕУ имало "илегално преузели или стримили било који облик креативног садржаја." Те бројке се повећавају на 72% у случају малолетника. Истраживање је такође открило да су стопе пиратерије у Шпанији и Пољској веће него другде у ЕУ.

Избацивање продаје

Да ли је студија пронашла доказе о „премештању продаје кршењем ауторских права на мрежи?" У већини случајева, одговор је био не. Студија показује да је за „врхунске филмове“ можда дошло до губитка од око 5% тренутног обима продаје. Додуше, ово није занемарив губитак.

Међутим, у случају играња игара, студија је закључила да пиратство заправо има позитиван утицај на продају:

„За игре је процењени ефекат илегалних мрежних трансакција на продају позитиван - што значи да илегална потрошња доводи до повећане легалне потрошње. Овај позитиван ефекат илегалних преузимања и протока на продају игара може се објаснити тиме што индустрија успешно претвара илегалне кориснике у кориснике који плаћају. Тактике које индустрија користи укључују, на пример, нуде играње са додатним бонусима или додатним нивоима ако потрошачи плаћају. “

Проблем са трошковима

Фактори вожње?

Према студији, структура цена била је главни разлог иза спремности људи да конзумирају пиратски садржај. Истраживачи су открили да су, у случају музике, игара и књига, потрошачи углавном сматрали да је цена прихватљива - због чега су били спремнији да купују легитимне верзије производа.

На пример, студија коју је 2014. године спровео БПИ, открила је да су британски грађани емитирали огромних 14,8 милиона музичких нумера. То је скоро дупло више од 7,5 милиона стаза које су стркане у 2013. години.

Са друге стране, ТВ емисије и филмови такође нису пролазили. У овој категорији 80% испитаника тврди да су осећали да су цене превисоке. То подразумева да се „спремност за плаћање“ за ове видове забаве измиче трошковима саме забаве (за разлику од оне коју изазива жеља да се ти облици забаве конзумирају без ичега)..

Ово је важно разликовање и оно што филмска и ТВ индустрија треба да схвате у потпуности. Већина људи нису лопови. Када се потрошачима пружи легитиман облик прикупљања аудио-визуелног материјала - који се цени разумно - могу се постићи значајни добици. Успон Нетфлика је савршен пример за то.

Нетфлик каталог

Ограничени каталози

Нажалост, многи потрошачи и даље сматрају да су услуге струјања попут Нетфлика веома ограничене. Ово се посебно односи на претплатнике Нетфлика који живе изван кључних тржишта као што су САД. У САД-у потрошачи имају приступ 4.339 филмова и 1.326 ТВ емисија у време писања. Упоредите то са Великом Британијом (на пример), где потрошачи могу да погледају само 2425 филмова и 542 ТВ емисије, и почнете да осећате проблем.

Нажалост, одступања од каталога нису једина ствар која људе одвраћа од плаћених интернетских сервиса за стриминг. Било је и извештаја да се каталози смањују, а не расту. За потрошаче је избор неопходан, јер их неки наслови једноставно не занимају. Недостатак избора може каталоге чинити рестриктивним. То може навести људе који испробавају услуге попут Нетфлик-а да им се одрекну ако се не појави довољно новог садржаја за задовољење њихових потреба.

За потпуни поглед на Нетфлик каталоге из целог света погледајте овде нашу детаљну истрагу.

Питање 3

Која услуга?

Конкурентска природа аудио-визуелног тржишта и доступност различитог садржаја на различитим сервисима - као што су Амазон Приме, Хулу и ХБО на захтев - снажно спуштају оно што је доступно на било којој платформи. То збуњује и фрустрира потрошаче који не могу да приуште да плате више услуга како би уживали у свим садржајима који одговарају њиховом укусу..

Ово су проблеми које индустрија забаве треба да реши ако жели да одврати потрошаче од пиратерије. Нажалост, чини се да је та индустрија више усмерена на утицај на претраживаче и на лобирање влада (да учине више у вези са пиратеријом) него на проналажење начина да што успешније предају аудио-визуелни материјал људима..

Ово је жалосно с обзиром на то да се руше евиденције о благајнама. На крају дана, творци Гаме оф Тхронес не могу погрешити. Ако за њих функционише и најзагонетнија емисија на Земљи, онда то несумњиво делује и на рекламирању других филмова и ТВ емисија. Време је да индустрија забаве повуче чарапе пре него што искористи свој утицај да примора студије попут ових да се пометају под тепих.

Мишљења су писца сопствена.

Кредитна слика наслова: АлекЛМКС / Схуттерстоцк.цом

Кредитне слике: Белисх / Схуттерстоцк.цом, физкес / Схуттерстоцк.цом, Каспарс Гринвалдс / Схуттерстоцк, Николаева / Схуттерстоцк.цом,

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me