Након што сте чули за нову канадску апликацију Царрот Ревардс, тешко је не повући паралеле са првим пророчким романом Цори Доцторов-а "Доле и вани у Магичном краљевству". У књизи, Доцторов представља футуристичку алтернативну стварност у којој је технологија фиксирала све човјекове проблеме. Смрт је искоријењена, а грађани живе у изобиљу.


У његовој некој кључној утопији новац је замењен обликом социјалног капитала који омогућава људима да се лако процењују и класификују. Бодови популарности одмах су доступни путем интернета којима се може приступити у виду ликова романа.

Сада грађани Канаде могу добити Царрот Ревардс, владину апликацију која их награђује бодовима за доношење здравих избора. Међу стручњацима за заштиту приватности, апликација долази под ватру из истих разлога због којих су у Кини изложени сезамови поени. Наиме, та награда за мркву само је још један корак низ пут ка гамифицираном друштву у којем се наука о понашању пажљиво користи за манипулирање масама.

Апликација се појавила пре две године, када је савезна влада први пут финансирала Царрот Ревардс са 5 милиона долара. Од тада, локалне самоуправе у Онтарију, Британској Колумбији, те Њуфаундленду и Лабрадору пружиле су додатна средства за апликацију за социјални инжењеринг. Онтарио, најновија влада која је обезбедила средства, предала је огромних 1,5 милиона долара.

Андреас Соувалиотис, оснивач и извршни директор компаније за друштвене промене са седиштем у Торонту, Царрот Инсигхтс, пласира на тржиште апликацију за владу. Он каже да је:

„Канада је прва земља на свету која је креирала националну апликацију, националну мобилну платформу за награђивање својих грађана за здравији живот.“

Према Соувалиотис-у, апликација Царрот Ревардс помоћи ће Канади да постане најбоља земља на свету. Заиста смела тврдња.

Наградите ме!

Па какве награде људи могу да очекују и шта морају да ураде да би добили ове лекарске санкције? Тренутно се корисницима апликација даје могућност да примају ваздушне миље, Петро-Поинтс, Море Ревардс или Цинеплек Сцене бодове.

Наградите шаргарепу

Корисници почињу примати награде чим укључе апликацију. Представљају им низ животних питања, укључујући: „Да ли се закретање у столици рачуна као вежба?“

Рећи да је квиз једноставан је потцјењивање. На крају прилично покровљивих питања, корисници су прикупили награде од 100 бодова. Добро урађено!

Превелика подршка

Шта канадска влада финансира апликацију за фитнес? Уосталом, већ је на располагању доста фитнес апликација попут Фитбита и Лифелога. Траг у одговору на то питање може се наћи у националној статистици о претилости, која показује да је „на националном нивоу процијењено годишње економско оптерећење приписано прекомјерној тежини сада 25 посто веће у односу на пушење дувана, 23,3 милијарде долара у односу на 18,7 долара милијарде."

На површини ће се, чини се, апликација појавити из жеље да се промене те статистике. Нико не може порећи да је идеја напредна. Доцторов, за једног (који је и сам Канађанин), видео је такав систем награђивања давне 2003. године. Можда је изненађујуће што апликација прима велику подршку јавног и приватног сектора..

Шаргарепа награђује партнере

Канадска фондација за срчани и мождани удар, Диабетес Цанада, БЦ Хеалтх Аллианце Ливинг Аллианце и Сун Лифе (канадска компанија за животно осигурање) стоје иза пројекта. Уз подршку локалних власти и агенције за јавно здравство, ово сигурно помаже да се легитимитет апликације.

Може ли Награда мркве радити?

Нема сумње да су данас људи обучени да реагују на овакав систем награда. Платформе попут Фацебоока и Твиттера већ се ослањају на друштвене системе наклоности како би нарцистички награђивали људе за њихове свакодневне активности. К томе додајте чињеницу да људи воле добити нешто бесплатно, а ви несумњиво имате добитну комбинацију.

На крају, идеја да се приближите одмору уштедећи километре ваздуха као резултат здраве прехране, трчања и прања зуба сваког јутра, дефинитивно ће се свидјети многим људима. Али, да ли је апликација здравог начина живота безазлена? Или има грешније стране?

Нови проблем са наградама мркве

Награде од шаргарепе нису ни први пут да смо на Западу видели забрињавајуће знакове. У августу 2015. године ажурирани Фацебоок патент прецизирао је да се апликација може користити за помоћ зајмодавцима у дискриминацији корисника кредита на основу њихових веза у друштвеној мрежи. Ово се изузетно односи на разматрање колико Фацебоок зна о људима. Свакако звони звоно аларма о Царрот Ревардс, посебно ако узмете у обзир да компанија за животно осигурање (Сун Лифе) отворено подржава апликацију.

Па, где се завршавају информације прикупљене помоћу апликације Царрот Ревардс? Ово је важно питање. Нажалост, политика приватности оставља кориснике у нешто сиво подручје. Анн Цавоукиан, извршна директорка Института за заштиту приватности и великих података на Универзитету Риерсон (и бивша комесарка за информације и приватност у канадској провинцији Онтарио), рекла је за ПроПриваци.цом,

"Царрот Ревардс обећава да „ниједан од прикупљених личних података неће бити подељен, а збирни подаци се неће продати.“ А ипак, они настављају да наводе: „Царрот Ревардс купује бодове из планова које затим продаје владама.“ Ово звучи као очигледна контрадикција.

"Ја бих упозорио људе да не пружају своје личне информације Царрот Ревардс, а без жељезног уверења да НЕ ће бити подељени са владом или било којом другом трећом страном. Они би требали размотрити пријаву за заштиту приватности дизајнерским цертификатом како би корисницима осигурали сигурност приватности у вези с њиховим поступцима."

Упозорење

Будите опрезни!

Крис Клеин, генерални директор Међународног удружења професионалаца у области приватности (ИАПП), слаже се са тим становиштем. Коментирајући политику приватности Царрот Ревардс, рекао ми је Клеин,

„[Занимљиво је видети признање да су људи можда забринути због дељења са владом. За мене се поставља питање какав су партнери различите владине агенције? Коју улогу играју? То није јасно из брзог прегледа њиховог вебсајта. "

Као и Цавоукиан, Клеин упозорава кориснике Царрот Ревардс-а да морају бити свјесни бриге у вези са приватношћу кориштења такве апликације:

„Као опште правило, мислим да морате да примените тест оправданости на ове шеме да бисте видели да ли они пролазе сагласност. Сигурно је клизав пад. Неки програми могу бити у реду. Неки би могли прећи линију онога што сматрају разумним.

"Будући да смо тако рано ушли у ове технологије, тешко је предвидети шта ће се људи, судије или регулатори у будућности сматрати разумним. На пример, већ смо видели да Повереник за приватност излази против индустрије осигурања тражећи ДНК узорке. У ствари, Парламент се чак мало укључио и донео закон о томе. Дакле, јасно је да постоје неке врсте програма које ћемо сматрати неразумним.

"Све ово да кажем, програм Царрот Ревардс делује прилично безазлено. Надам се само да људи схвате да се одричу приватности да би играли игру. "

Мишљења су писца сопствена.

Кредит за наслову слику узима се са веб странице Царрот Ревардс.

Кредити за слике: Марта Десигн / Схуттерстоцк.цом, Александар Леваи / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me