слуша ли вас Амазон ецхо?


Судија из Њу Хемпшира издао је наредбу Амазону да преда снимке са уређаја Ецхо који би потенцијално могли да садрже кључне доказе у случају двоструког убиства државе Нев Хампсхире против Тимотхи Веррилл.

Негде између 27. и 29. јануара 2017. године, тужиоци тврде да је Веррилл изударао две жене у кући у Фармингтону, Њу Хемпшир. Цхристине Сулливан и Јенна Пеллегрини пронађени су неколико дана касније под клопком у дворишту имања са оружјем за убиство закопано у близини њихових тела. Веррилл је оптужен за двије тачке убиства првог степена и изјаснио се да није крив у убиствима. Тренутно сједи у затвору чекајући да се суђење покрене на прољеће наредне године.

Кључ случаја државе против Веррилла могао би бити звучни садржај садржан на Амазоновим серверима са уређаја Ецхо смештеног у кухињи куће у којој се вероватно почињу убиства. Амазонови Ецхо уређаји су опремљени гласом активираним Алека дигиталним личним асистентом, који слуша одређене речи окидача, а затим почиње снимати звук. Ови аудио снимци се затим чувају на Амазоновим серверима све док их корисник ручно не обрише. Тужиоци у овом случају се надају да је предметни уређај Ецхо прислушкивао и снимао шта се догађа у кући у непосредном временском периоду пре, током и након убистава; и да ће те снимке садржавати кључне доказе за учвршћивање њиховог случаја против господина Веррила.

Оправдано или не?

Према налогу судије, држава захтева да Амазон преда податке са уређаја Ецхо снимљени од 27. до 29. јануара 2017. Налог оправдава захтев следећом изјавом:

„Суд утврђује да постоји вероватни разлог да верују да сервер (и) и / или записи који се воде за или на Амазон.цом садрже снимке које је Ецхо паметни звучник направио од 27. јануара 2017. до 29. јануара 2017. и да је то ти сервери садрже информације којима се идентификују било какви мобилни уређаји који су били повезани са тим паметним звучником током тог временског периода и да такве информације садрже доказе о злочинима почињеним над госпођом Сулливан, укључујући напад и могуће уклањање тела из кухиње у то време период од 27. јануара 2017. до 29. јануара 2017. “

Ако ове снимке Ехо-а смјештене на Амазоновим серверима садрже инкриминирајуће доказе за које држава сумња да то чине, то би се могло показати као кључни доказ који омогућава тужиоцима да осигурају пресуду у случају.

Иако овај потенцијални део снимљеног аудио записа свакако може бити од користи у коначном служењу правде у овом грозном инциденту, он доводи у питање урођене бриге о приватности повезане са богатством личних података које великим корпорацијама пружамо кроз такве услуге активиране гласом у непрестаној потрази за комфор и практичност. Амазонови Ецхо звучници су без сумње од велике помоћи у најразличитијим ситуацијама. Користећи само свој глас, можете наредити Алека преко свог Ецхо звучника да вам прогнозира временску прогнозу, проверите ваш банковни рачун, пустите вашу омиљену музику, наручите вам пиззу или чак да вам испричају шалу. Иако ово апсолутно може бити прикладно и понекад забавно, важно је имати на уму да ови уређаји увек слушају и прикупљају све врсте личних података од корисника.

Не слушамо ... искрено

То је речено, иако Ецхо звучници можда непрестано слушају све док је микрофон укључен, према Амазоновом Алека ФАК-у Алека, „Ецхо уређаји су дизајнирани да открију само вашу одабрану реч (Алека, Амазон, Цомпутер или Ецхо). Уређај препознаје будну реч идентификујући акустичке обрасце који одговарају будној речи. Ниједан звук се не чува или шаље у облак уколико уређај не препозна будну реч (или се Алека активира притиском на дугме). "

Ово је уверавајуће информације за кориснике Ецхо-а, што указује да имају потпуну контролу над оним што је, а шта није, што се снима и чува на Амазоновим серверима. Корисници еха такође имају могућност да прегледају своју историју снимања гласа и трајно избришу било који снимак. То се, међутим, може показати проблематичним за тужиоце у овом случају, јер ће они банкарити о постојању снимака који можда неће бити доступни или постоје.

Можда је охрабрујуће тужиоце, с друге стране, да је било извештаја о другим случајевима уређаја са омогућеним Алека који бележе више од онога што њихови корисници очекују да забележе. Понекад уређаји Ецхо могу погрешно протумачити „будну реч“ или другу наредбу и започети снимање чак и када корисник не намерава да снима. Свако такво ненамјерно снимање на уређају Ецхо у центру овог случаја могло би бити од користи за кривично гоњење. Стога, чак и ако ниједна снимка није намерно покренута на предметном уређају, још увек постоји шанса да је уређај снимио друге битове звука, што може бити корисно за случај државе.

Ова тачка, међутим, открива и забрињавајућу стварност да ови уређаји нису потпуно безгрешни и да нису без својих грешака. Питања везана за приватност код ових врста паметних уређаја су врло стварна. Упркос Амазоновим уверењима о заштити приватности својих купаца, заиста не можемо бити 100% сигурни у целокупну ширину личних података које прикупљају и онога што снимају преко својих паметних звучника.

Портпарол Амазона открио је у изјави Ассоциатед Пресс да неће објавити снимке "без ваљаног и обавезујућег правног захтева уредно опслужен." Да ли ће се Амазон борити против наредбе судије или пристати на објављивање снимака остаје да се види.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me