Влада Велике Британије планира да ограничи приступ порнографском садржају путем провера старости већ чим 2018. Ново законодавство ће приморати власнике и администраторе порнографских веб локација да провере старост својих корисника пре него што им дозволе приступ садржају за забаву за одрасле. Корисници морају имати старије од 18 година да би могли гледати порнографске садржаје. Наравно, у почетку то можда не звучи неразумно.


Тренутно многи порнографски веб сајтови садрже потврдне оквире који захтевају од корисника да признају да имају 18 или више година. Очигледан проблем је што малолетници могу једноставно лагати. Тренутно не постоји начин да се полиција малолетним корисницима заустави или да им се спречи да гледају садржај без софтвера за родитељски надзор. Нови планови владе приморат ће кориснике да уносе податке о кредитним картицама како би потврдили своју доб. Ако веб локација не поштује Закон о дигиталној економији, провајдери Интернет услуга (ИСП) могу да је филтрирају како би учинили недоступном. Међутим, свако би и даље могао да приступи порнографији без а "порно пасс".

Порнографски садржај и оглашавање су широм интернета свеприсутни. Толико да је већина деце у Великој Британији била изложена порнографији до 16. године. То излагање није нужно намерно. Студија Универзитета Миддлесек и НСПЦЦ открила је да је много младих људи случајно налетјело на порнографију, умјесто да их експлицитно траже на Гооглеу. Јасно је да дјеца приступају садржајима за одрасле. Међутим, међу одраслим људима постоји неслагање око тога јесу ли владине провјере идентитета најбоље рјешење.

Зашто провјере старости урушавају приватност и слободу

На површини, ограничење приступа садржају за одрасле путем поступка регистрације / идентификације може звучати као добра идеја. На крају крајева, већина родитеља би се сложила да је заустављање малољетника на приступу садржајима за одрасле вриједан циљ. Међутим, неки то сматрају тактиком да привуку срца грађана и манипулишу њима како би изгубили своје слободе.

Оно што може изгледати као безазлен чин за добробит наше деце лако може довести до одузимања додатних интернетских слобода. Многи спекулишу да влада користи ово питање да би се људи навикли на идеју оштријег интернет законодавства. Морају се следити закони о обавезним верификацијама за остале индустрије. То би могао бити први корак владе у плану драстичне промене интернет слобода.

Поред тога, многи су згрожени да ће морати да унесу бројеве кредитних картица на веб локације са одраслима. Такве веб локације немају увек строгу сигурност. Не само да постоји ризик од крађе идентитета приликом уношења података ваше кредитне картице, већ постоји и губитак анонимности. Могу ли се убудуће провјере старости завршити на мјесечним извјештајима о кредитним картицама?

Иако спречавање деце да гледа садржај за одрасле може изгледати примамљиво, то је и клизав пад. Ако дате владу мало, проћи ће миљу. Зато се многи грађани Велике Британије противе идеји провере старења.

Сива зона и пресуде

Постоји и питање дефинисања порнографије. Није то тако једноставно дефинирање као онај ко је голи пред камером. Да је то истина, многе од наших најдражих модерних драма чиниле би порнографију. Гаме оф Тхронес, на пример. Проблем је у томе што је дефинисање порнографије изузетно нијансирано. На пример, шта је са моделом или сликом некога у купаћем костиму?

Владе су увек имале потешкоће у дефинисању тачно шта се подразумева под појмом „порнографија“. Остављају многе одлуке и класификације све до позива на пресуду и субјективних тумачења. На примјер, у суду у САД из 1964. године, Јацобеллис против Охиа, правда Стеварт цитирана је као да говори сљедеће о порнографији:

„Нећу данас покушавати даље да дефинишем врсте материјала за које сматрам да су обухваћени тим скраћеним описом [тврдокорна порнографија]; а можда то никада не бих могао успети разумљиво. Али знам када то видим ... "

Ове врсте позива на владине пресуде уобичајене су у земљама југоисточне Азије, које су често строго цензурисане. Тамо су намерно изречени закони сиви и нејасни. То оставља довољно простора властима да маневрирају како сматрају прикладним.

У Великој Британији, у новембру 2016., влада је објавила да планира цензурисати "неконвенционалну" порнографију. Тај потез изазвао је узнемиреност активиста за слободни говор и просечних грађана.

Имајући у виду ове нијансе, забрињавајуће је мислити да ће влада спроводити ограничења, верификације и провере идентитета у вези са старосним добима путем кредитних картица на садржају који није лако универзално дефинисан.

Како спречити децу да приступају садржају за одрасле

Схуттерстоцк 447057628

Напади на приватност и губитак анонимности нису неопходни да деци спрече приступ порнографији. Многи тврде да је спречавање приступа садржају за одрасле све на родитељима и законским старатељима, а не на влади. Много је начина да родитељи заштите своју децу од порнографије.

Проактивни родитељи могу сјести са својом дјецом и разговарати с њима о садржају за одрасле. Тачније, родитељи могу својој деци објаснити да порнографија не представља истинске везе; пре је то фикција и фантазија произведена у забавне сврхе.

Поред тога, родитељи ће можда желети да објасне да сексуалност није ништа чега се треба стидети - то је једноставно део човека. Овај приступ ће помоћи деци да разумеју зашто их не желите да гледају порнографију. То знање може помоћи да се задовољи њихова природна радозналост. На крају, најлакши начин за подстицање детета на нешто је изричито забрањивање за то.

Софтвер за родитељски надзор

Кориштење софтвера родитељског надзора као јединог средства заштите више је приступ пружању помоћи. Чак и са софтвером за родитељски надзор, интернетске везе су сада толико свеприсутне да би дете могло да има приступ бежичним мрежама из вашег самог дома. Такође је могао да приступи рачунарима на даљину, повеже се на сервер виртуелне приватне мреже (ВПН) или користи друге методе да заобиђе ограничења. Ипак, софтвер родитељског надзора, као део вашег приступа, несумњиво је користан алат за одржавање безбедности деце на мрежи.

Не само што може да помогне у спречавању злостављања путем сајбер-а тако што ће обезбедити да се деца не заврше у опасној соби за видео цхат или форум, софтвер за родитељски надзор може филтрирати непристојни, увредљив и порнографски садржај. Обично се испоручује са мноштвом корисних функција. Они помажу у структури коришћења рачунара или мобилног уређаја. Главна карактеристика је обично филтрирање садржаја путем унапред подешених листа упитних и за одрасле веб локације.

Неки софтвер за родитељски надзор такође садржи функције које могу ограничити употребу на одређено доба дана. На тај начин деца неће моћи да прегледају интернет на свом уређају изван унапред одређеног времена. Родитељи могу лако да користе ову функцију за заказивање времена прегледавања које могу надгледати. Поред тога, нека решења за родитељски надзор могу такође пратити податке о локацији и активностима како би родитељи лакше омогућили да пажљиво прате своје малишане.

Алтернативне контроле

Можда нећете требати да купујете нови део софтвера за спровођење родитељске контроле. Све више и више антивирусних провајдера уграђује функције родитељског надзора у своје антивирусне апликације. Такође можете да користите бесплатне апликације попут АВГ Породичног центра. Они спречавају децу да користе неприкладне апликације. На пример, многи родитељи би се сложили да програми попут апликације Цхиве садрже неприкладан садржај за малу децу. АВГ може блокирати апликацију.

Забринути родитељи могу имплементирати софтвер родитељског надзора за филтрирање порнографског садржаја. Такође могу одвојити време да разговарају са својом децом о садржајима за одрасле на мрежи. Као такве, владине провере идентитета на веб локацијама су у потпуности непотребне.

Последње мисли

Без обзира да ли прихватате или презирете индустрију привлачења одраслих, влада Велике Британије намерава да примора кориснике да се идентификују уношењем података о кредитној картици пре гледања порнографских садржаја губитак приватности и слободе. Иако на први поглед може изгледати неупадљиво, клатно се лако може љубити даље и даље од слободног и отвореног интернета.

Кредитна слика наслова: Равпикел.цом/Схуттерстоцк.цом

Кредитна слика: Томасз Гузовски / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me