Тед Ким је извршни директор лондонског Труст Медиа-а, који посједује приватни приступ интернету (ПИА). Тед је био љубазан да одговори на нека питања интервјуа.

Како сте дошли да покренете ВПН компанију?

Упознао сам Андрев Лееја, предсједавајућег и једног од оснивача ПИА-е. Док ми је описивао посао, одмах сам био фасциниран иако сам се питао колико заиста могу да му помогнем. Временом сам боље упознао компанију и имао сам различите улоге у маркетингу и операцијама пре него што сам постао директор.Тед Ким Приватни приступ интернету

Приватни приступ интернету има добро успостављену и завидну репутацију за бригу о приватности својих купаца. Зашто мислите да је приватност тако важна?

Ми верујемо да је приватност основно, неотуђиво људско право које би требало да уживају сви људи. Доиста вјерујем да не би требало бити страха да ће нас неко или било шта друго пратити, пратити или пратити када користимо интернет. У то доба, најосновније грађанске слободе које је влада обећала и загарантовала. Данас постоје многе претње, како спољне тако и унутрашње, тим слободама и ширењем наше приватности. Ове слободе су темељ нашег друштва, исти темељи на којима је изграђен слободни свет - и ми би требало да им тежимо. Треба се борити за слободу, а самим тим и за приватност.


Боримо се за приватност јер је „Приватност наша политика“.

С обзиром на оно што сада знамо о скупном надзору НСА-е, широко кориштеним писмима о националној безбедности са приложеним наруџбама, наређењима за техничку помоћ, итд., Итд., Сматрате ли да су Сједињене Државе добро место за приватност (са референцом и грађанима и америчким држављанима)?

Упркос недавној забринутости због владиног надзора, Сједињене Државе су и даље земља са уставом признатим правом на приватност, укључујући Четврти амандман устава САД-а који се може провести у судском систему.

Разумијем да сте стекли диплому правног студија Јурис. Да ли је ово икада било корисно за заштиту приватности корисника приватног приступа Интернету?

Одлазак на правни факултет и правник омогућили су бољи увид у уставно право и наше основне грађанске слободе. Ако ништа друго, фокус ПИА-е на приватност појачао је колико је критично за нас као појединце да бранимо наша основна права.

Прошле године ПИА се повукла из Русије јер тамошњи закони значе да не можете гарантовати приватност купаца користећи ВПН сервере који се налазе у тој земљи. „Велика Британија је управо легализовала најекстремнији надзор у историји западне демократије“ (Едвард Сновден).

Закон о истражним овлашћењима из 2016. године даје британским властима овлашћења да захтевају да ВПН компаније воде детаљне записнике који се морају предати на захтев. Ако се та овлашћења искористе (што се чини вероватно), да ли ће УК укинути и приватни приступ интернету?

Као што је наведено у нашем званичном одговору када је Сноопер-ово повеље донело Повељу, приватни приступ интернету пажљиво прати ситуацију и спреман је да се повуче из Велике Британије. Иако Закон о интелектуалним правима даје овлашћењу владе у Великој Британији да захтева да компаније из ВПН-а у Великој Британији држе детаљне записнике више месеци, ВПН компаније које нису у Великој Британији попут нас не морају да се повинују.

Кориштење ВПН-а је одличан начин да останете приватни док сте на мрежи. Шта још мислите да би сви требали учинити како би побољшали своју приватност на мрежи?

Јаке лозинке су најједноставнији начин да просечна особа побољша своју приватност на мрежи и то бесплатно!

Шта видите у овим несигурним временима као највеће изазове са којима смо суочени они од нас који брину о приватности?

Највећи изазов приватности, чак иу садашњем времену и са количином масовног надзора који је недавно откривен, је да људи постану самозадовољни и једноставно престану бринути да се њихова приватност стално крши са свих страна..

Које су главне области на које се ПИА концентрише као посао и који су ваши планови за даље?

Приватни приступ интернету активно се концентрише на повећање свести о приватности и активизам на глобалном нивоу. Такође се фокусирамо на унапређење тима за корисничку подршку на повратним информацијама од наших купаца.

Ако сте били опрани на пустињском острву, којим бисте предметом и коју познату јавну личност (живу или мртву) највише волели опрати? Зашто?

Алберт Ајнштајн и табла - за образовање.

Хвала што сте одвојили вријеме за разговор са мном!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me