Одлазећи председник, Барацк Обама, у потезу једанаест сати, изрекао је 35-годишњу затворску казну Цхелсеа Маннинг (раније Брадлеи Маннинг). Акција је разљутила многе, посебно већину републиканаца, који су осуду сматрали оправданом за издајничка, штетна злочина. Они се плаше да је поставио опасан преседан који може натерати остале да некажњено пуштају тајне податке, без бриге о страшним последицама.


Отворено за расправу је да ли је ово значајна побједа заговорника слободног говора. Или се ради о случају премало, прекасно - ништа више од неумјереног растанка предсједника који осјети његову заоставштину ускоро ће умањити долазна Трумпова администрација? У међувремену, они који се залажу за помиловање за Едварда Сновдена остају изгубљени, јер би то могло умањити његове шансе.

Не помаже им то што је Маннинг изразио кајање, Сновден и даље није апологетски. Такође, Маннинг је служио скоро седам година иза решетака, док је Сновден, у егзилу, до сада избегао кривично гоњење. У ствари, управо је добио азил још три године.

Други начин да се ово схвати је да помиловање за особу попут Сновдена, која је толико позитивно утицала на законодавство о приватности и националну политику приватности, мора заузети своје место. То је могуће зато што је Бела кућа желела да постигне бодове са политички коректном и ЛГБТ публиком. Сновден, дакле, одлази ка "позадина реда" (да посудим цитат од Обаме, који ју је изговорио како би упозорио Британце током свађе о Брекиту.)

Заговорници Маннинг-ове комуникације (она није помилована, што би јој вратило многа права) указују на њене бројне покушаје самоубиства док су били у затвору, и њену присебност, као снажне разлоге за објашњење председниковог мотива. Као што се очекивало, њени заговорници били су одушевљени одлуком.

"Свима нам је боље што знамо да ће Цхелсеа Маннинг изаћи из затвора слободна жена," рекао је Цхасе Странгио, адвокат америчког удружења за грађанске слободе, који заступа Маннинг. Неки су је чак питали да ли би је икада сматрали помиловањем да је остала Брадлеи - мушкарац.

Други виде председниково деловање као покушај преокрета готово деценије репресивне политике приватности Беле куће једноставним потезом оловке. Бела кућа се последњих година често не слаже са фракцијама о приватности / слободном говору. Такве комутације су посебно златне, јер су акције трајне и не могу их поништити долазак предсједник Доналд Трумп.

Док стручњаци могу да поставе питање да ли Сноуденова открића угрожавају сигурност и животе, не постоји таква претпоставка у вези са Маннингом. Она је вршила злочине. Случај је био закуцаван. Она је процурила класификоване владине и војне документе у ВикиЛеакс, заједно са стварним видео снимцима са бојног поља. Ово је било очигледно кршење Закона о шпијунажи. А за разлику од Сновдена, осуђена је за своје злочине.

Предсједавајући Дома Паул Риан, оштро критизирајући одлазећег предсједника, рекао је, "Издајица Цхелсеа Маннинг изложила је животе американцима и открила неке од најосетљивијих тајни наше нације." Те речи би могле да направе једну паузу да се присетимо сличне реторике која се вртјела након Сновденовог излагања. Осим у Сновденовом случају, то је била само претпоставка, а имао је и много људи у свом углу.

О поступцима о Маннингу није било дискутабилно и пресуђено је у том злочиначком контексту. Збор гласова у њену подршку порастао је озбиљно након њених покушаја самоубиства, за које су нам рекли да су привукли пажњу на њено стање као затворени трансродни појединац..

Сада, када је донета ова неопозива одлука, пажња се окреће другом глумцу у драми с војском пукотине - оснивачу ВикиЛеакса Јулиану Ассангеу. Ассанге је твитнуо да ће пристати на изручење уколико Маннингова казна буде преиначена. Од овог писања његов статус изручења остаје непромењен и нејасан.

Иако је могуће да је Маннинг добио милост само да би покушао ухватити већу рибу, Ассанге, то није вјероватни разлог. Веродостојније је да је то само још један покушај Обаме да у последњем тренутку учини оно што није могао док је био на функцији осам година. Осам година живота приватности, слободе штампе и слободе говора претрпјели су поновљени ударци.

Уредници напомињу: као и увек, Станови погледи су у потпуности његови и не треба их доживљавати као да одражавају ставове осталих чланова ПроПриваци.цом особља.

 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me