Данас је тешко било шта учинити без праћења: надзор је распрострањен. Пазити је да није потребно само Гооглеово инвазивно циљање огласа (као што показује наш квиз „Очи на вама“). Искључивање геолокације, употреба лажних имена за придруживање услугама на мрежи, прикривање адресе Интернет протокола (ИП) и шифровање података помоћу виртуелне приватне мреже (ВПН) помоћи ће вам да заштитите вашу приватност.


Међутим, сада су се појавиле вести које показују да чак и људи који дају апсолутно све како би заштитили своју приватност и даље су у опасности. Контраверза је окружена пиззеријом из Осла, у Норвешкој, која је изневјерила да она користи софтвер за препознавање лица за скенирање својих купаца.

Прича је настала након што је неко снимио слику дигиталног знака испред Пеппе'с Пизза у Ослу. Знак обично служи купцима рекламама о специјалним понудама и менију пицерије. Као што можете видети са следеће слике, дигитални билборд такође има камеру на врху.

Пица Фациал 2

Срећом по нас, незгодни купац из Осла (без сумње са врло високом оценом пажње!) Приметио је да знак не ради. Уместо да приказује огласе о пиззама, знак се срушио и приказао је следеће:

Препознавање лица пице

Шокантно срушен знак открива рад дистопијског система препознавања лица пицерије. Поломљени билборд пружа фантастичан увид у детаље које софтвер за препознавање лица може прикупити за потрошаче.

Међу тим детаљима су пол циља, приближна старост, израженост лица (која се оцењује оценом осмеха), оцена пажње (која региструје колико дуго је купац гледао на знак), па чак и детаљи о томе да ли носи наочаре.

Луцки Цатцх

Пуцање сломљеног знака пице прво се појавило на блогу Линус Тецх Типс. Слике је поставио корисник с љубављу пице који иде поред кваке Нептурион. Норвешки господин је такође додао следећи коментар када је поставио слику:

"Дакле, ово ми је данас запало у очи ... то се осећало као у филму Извештај мањина."

Још један корисник ('Боузоо') на форуму назвао је:

„Не можете више да верујете пици? Овај свет је отишао у пакао. "

Старе вести

Шок је видети овај ниво технологије на делу. Међутим, његова употреба заиста не би требала бити изненађујућа. 2012. године Фацебоок је купио израелску фирму за препознавање лица Фаце.цом како би могао да препозна људе по фотографијама.

Невероватно, од тада је Фејсбукова технологија дошла до тачке да може да препозна људе с леђа (нешто са чиме статистика показује чак и да се људи боре). Као да то није довољно, Фацебоок је у фебруару купио још једну израелску софтверску компанију за препознавање лица, звану РеалФаце.

Фацебоок и Пеппе-ова пица такође нису једине фирме које користе препознавање лица. У Великој Британији, гигант супермаркета Тесцо објавио је да планира да користи препознавање лица на својим бензинским станицама још 2013. године.

Тада је Тесцо најавио да ће изградњом базе података о лицима људи (и шта они теже куповати) моћи циљати специфичне рекламе о посебним понудама за потрошаче док су они на пумпама. У суштини, ови огласи продају производе како би искушали купце да уђу на бензинску станицу (уместо да плаћају картицом на пумпи).

То је било пре четири године. Ако докази који долазе из Осла било шта желе, онда је веома вероватно да су Тесцо (и друге фирме) такође почеле да користе препознавање лица у сврху скенирања својих купаца..

Рец лица 2

Није све лоше ... или је?

Упркос злогласном коришћењу ове врсте технологије, фирме тврде да желе да је користе за добро. Аппле-ов патент из 2015. године открива да Аппле активно покушава да дода иПхонеу препознавање лица како би омогућио корисницима да откључају свој уређај лицем. Исто тако, израелска фирма коју је Фацебоок недавно стекао углавном се фокусира на цибер-сигурност и користи препознавање лица за аутентификацију корисника.

На површини, ово може изгледати као скок напријед због сигурности. Банке сигурно мисле тако и већ неко вријеме баве се биометријом, укључујући скенирање мрежнице и скенере отиска прста..

Нажалост, проблем са биометријом је тај што вас софтвер мора препознати у бази података и задржати дигиталну референцу вашег лица. Најбоље препознавање лица функционира тако што прикупља 3Д податке о вишеструким цртама лица о око 250 тачака лица. Те тачке лица затим се преводе у дигитални код који се чува или локално у уређају (на пример на будућим иПхоне уређајима), или у бази података.

Очити проблем постојања дигиталног кода за лице особе је тај што се - за разлику од лозинке - лице не може променити ако се то угрози. Ако хакер успе да продре у ту базу података, тада може украсти свачије црте лица у 250 тачака. Ово је крајње проблематично. Такви врло детаљни цртежи о људима могли би се користити за проналажење људи на фотографијама и проналазак. Штавише, упркос вероватноћи да ће се на таквој бази података употребити јака енкрипција, пораст АИ и квантних рачунара (попут

Штавише, упркос вероватноћи да ће се на таквој бази података користити снажна енкрипција, пораст АИ и квантних рачунара (попут Д-Ваве-а) брзо постаје врло стварни проблем - који може угрозити чак и јаку енкрипцију..

Д Ваве

Дубио Тецхнологи

Страх нам није потребан само од хакера. Ако Аппле само похрањује податке о препознавању лица локално на иПхоне-у, онда су несумњиво ризици врло мали. Уосталом, чак и ако изгубите свој уређај, без лица нико ко би пронашао телефон не би могао добити податке унутар.

Међутим, чини се мало вероватним да технолошки гигант не би отпустио лица људи да би створио детаљнију базу података својих корисника. У ствари, с обзиром на потешкоће које је ФБИ имао у иПхонеу Сан Бернардина лако би се могло тврдити да је технологија коју већ имамо у нашим џеповима сигурна. Имајући то у виду, тешко је не запитати се да ли препознавање лица није једно од оних „побољшања“ која су гигантским корпорацијама много профитабилнија него нама.

Узмимо за пример случај Сан Бернардино. Том приликом, ФБИ је могао једноставно држати телефон до лица мртвог човека како би ушао у њега. Тешко је скок напријед за сигурност који се испрва појављује!

Аппле Фаце Рец

Заштити себе!

Ако преузмете телефон и аутоматски се откључа, то би сигурно била висина употребљивости. Међутим, можемо ли заиста вјеровати фирмама попут Апплеа, Фацебоока и Гооглеа да не користе наша лица на начине који нису масивно инвазивни?

ПроПриваци.цом квиз Еиес Он Иоу открива (с лакоћом) да људи требају строго размислити о ономе што раде у свакодневном животу ако им је стало до приватности.

Данас наши лични подаци вреде много новца. У САД-у, на пример, Трумпова администрација учинила је законитим даватељима интернетских услуга (ИСП) да продају историју за претрагу људи. Ово је веома инвазивна измјена америчких закона, у нацији која се већ сматра лошом за приватност. Врхунски ВПН далеко је најбоље решење за чување приватних података код куће.

Међутим, како открива дигитални знак Осло, у будућности ћемо можда морати добро размислити о технологијама које пристајемо да користимо. У стварности, потрошачи имају моћ. Ако не желе телефон с препознавањем лица, требали би послати произвођачима снажну поруку одбијањем да их купе.

Истакнута слика очију на вама 01 1

Људи се морају пробудити до нивоа надзора под којим живе. Зато снажно охрабрујемо људе да узму Еиес Он Иоу квиз и поделе га са пријатељима и породицом како би подигли свест о овом питању.

Мишљења су писца сопствена

Кредитна слика наслова: Запп2Пхото / Схуттерстоцк.цом

Кредитна слика: Артем Олесхко / Схуттерстоцк.цом, Монтри Нипитвиттаиа / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me