Сви смо искусили иритацију спорим интернет претраживачима. Упркос томе што одржавају добру хигијену претраживача, они се и даље муче да учитају видео записе или чак отварају веб странице. Па, испада да би проблем могли бити веб локације које посећујете. Бројне веб локације сада могу надувати и до 30% процесијске снаге вашег рачунара за руднике за крипто валуте попут Битцоина. Могу ли нешто учинити да се боримо против тога?


Чекај, они раде шта?

Прошлог месеца се појавило да је бујица на сајту Тхе Пирате Баи, без сагласности, користила процесну моћ рачунара посетилаца за стварање прихода користећи алат за вађење криптовалута под називом Цоин-Хиве.

Процес траје током ваше посете веб локацији и, пошто је алат изграђен на ЈаваСцрипт-у (програмски језик који користи велика већина веб локација), не морате давати дозволу или на било који начин комуницирати за рударство ће се одржати.

У изјави у својој одбрани, Пиратски залив је рекао да само тестира софтвер, уствари шаљу канариће низ рударско вратило да тестира његову одрживост и одговор људи. На жалост гусарске јавности, међутим, канаринац је преживео. Прошле недеље се показало да је Гусарски залив наставио са овом праксом, с циљем да на крају замени рекламе.

Колико веб локација минира крипто валуте?

Према софтверској компанији Адгуард за блокирање огласа, 220 (најпопуларнијих веб локација за порно и торрентинг) најпопуларнијих 100.000 веб локација ангажовано је помоћу рачунара посетилаца за ископавање крипто-валуте. Можда се не чини пуно, али Адгуард тврди да су само у последње две недеље ове веб локације зарадиле 43.000 долара. Из тога би произишло да ће се много више локација сакупљати због налета злата у наредним месецима.

У многим случајевима издавачи можда нису свесни да се њихов сајт користи за рудање криптовалута. Злонамерни огласи - врста на коју наилазите ако посећујете нелегалне странице за стриминг - могу се користити за покретање рударског алата. Пукотине у безбедности веб локација такође се могу искористити у овај циљ.

Извештај Адгуарда наводи да су веб локације које највероватније покрећу Цоин-Хиве или један од сличних алата који су се појавили од његовог објављивања јесу телевизија и филм, дељење датотека, веб странице и вести и медији. Пракса је, међутим, у њеним првим данима. Како расте, вероватно ће се проширити и на друге врсте веб локација.

Непотребно је напоменути да ако ви или ваша породица посећујете веб локације за дељење датотека, недозвољене странице за стриминг или неку од врста веб локација на којима се чини да је ова пракса најраширенија, било би добро да користите виртуелну приватну мрежу (ВПН) да бисте сигурније прегледали. Погледајте нашу листу пет најбољих ВПН-ова за торрентинг, П2П и дељење датотека, као и наш ред од пет најбољих ВПН-ова за стриминг видеа на мрежи како бисте осигурали да останете приватни и сигурни током прегледавања..

Можемо ли то зауставити?

Да. Заустављање веб локација из рударења користећи вашу моћ обраде је заправо врло једноставно. Већина проширења блокатора огласа и антивирусних софтверских пакета сада вам омогућавају да блокирате алате који се користе за вађење криптовалуте.

Аутор горњег извештаја, на пример, Адгуард има софтвер који ће то урадити на већини уређаја и оперативних система. Оне такође престају да иритирају скочне прозоре и остале огласе, мада ће за одређене веб локације, као што је Алл4, бити неопходно да искључите ту функцију пре посете.

Ваш антивирусни софтвер такође може блокирати скрипте потребне за покретање рударског софтвера. Чак и ако ваш није, обавестиће вас када веб локација покушава да покрене скрипту.

Је ли рударство крипто валуте тако лоша ствар?

Неки, укључујући Пиратски залив, поздрављају рударство као алтернативу огласима. Међутим, један од главних проблема са рударством валута је тај што утиче на ваше искуство на мрежи успоравајући претраживач. Уз то, забрињава недостатак претходне сагласности за ископавање.

Исти се аргументи могу применити на огласе. Огласи на банерима и иритантни искачући прозори не траже од вас дозволу, а досадни видеозаписи са аутоматском репродукцијом могу да успоре рад вашег прегледача. Такође постоји забринутост да би оглас на страници иначе безопасног садржаја могао да садржи слике и линкове до веб локација које нису примерене деци.

Почетни извештаји сугерисали су да би Цоин-Хиве и други могли да отму до 30% процесорове снаге вашег рачунара. Међутим, Пирате Баи је сада умањио количину ЦПУ-а који ће користити за рударство.

Ако су веб странице транспарентне у вези са праксом и минимизирају утицај који ово има на искуство посетилаца њихових веб локација, рударство крипто валута могло би да укаже крај за наметљиве и иритантне рекламе на вебу. То би многима сигурно била добра вест.

Погледајте наш водич за ископавање Етхереума за све оперативне системе

Да ли бисте желели да рударство криптовалута замени зла рекламирања или је пракса кршење поверења и сигурности? Јавите нам у коментарима.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me