У децембру 2017. Федерална комисија за комуникације (ФЦЦ) укинула је америчка правила о неутралности мреже. Промјене су ступиле на снагу без изазова од стране дома у понедјељак, 11. јуна 2018. године


Након гласања Сената 16. маја о поништавању одлуке ФЦЦ-а, многи су се надали да ће Парламент следити тај случај и интервенирати да спаси овог најосновнијег и најтемељитијег станара интернета. Такве наде, међутим, увек су биле пожељна фантазија.

Само три републиканска сенатора који су се придружили Демократском клубу били су довољни да изврше глас Сената у корист неутралности мреже. Међутим, у Кући републиканци уживају предност од 235-193.

Као резултат тога, говорник куће Паул Риан одбио је уопште заказати гласање о том питању. Теоретски, гласање је могло бити приморано да је већина представника Дома потписала петицију о разрешењу. Али, наравно, у Дому са доминацијом републиканаца таква већина није постојала. Чак и ако је потписана петиција за ослобађање, губитак стварног гласа био је унапријед закључен.

Рип Нето неутралност

И шта сад?

Иако је званично опозвана, борба за неутралност мреже још није готова. Заиста, постоји низ разлога за наставак наде.

Отказивање неутралности мреже је веома непопуларно

Вјеројатно највећи разлог за наду је то што је повлачење ФЦЦ-а јако искорачило са жељама већине Американаца. Према недавном истраживању, 60 процената регистрованих бирача (укључујући 63 процента републиканаца) подржава неутралност мреже. Раније истраживање је показало да се 83 посто испитаника противило укидању неутралности мреже, укључујући 75% републиканских гласача.

Средњорочни избори који би требало да буду одржани у новембру ове године вероватно ће бити жестоко оспоравани, а сукобљени републикански кандидати сигурно су свесни да би могли покупити додатни глас подржавајући снажна правила неутралности мреже.

Упркос својој добро познатој антипатији према неутралности мреже, председник Трумп је такође непредвидив популиста који није изнад тога да учини својеврсне преокрете да би усрећио своје присталице.

Државе се побуне

Поједине државе могу и пркосе пресуди ФЦЦ-а на савезном нивоу спроводећи законе на државном нивоу да би се донијеле снажне заштите неутралности мреже.

Вашингтон и Орегон су већ усвојили законе који садрже мрежну неутралност, а сенат државе Калифорнија усвојио је закон којим ће се применити веома снажне одредбе о неутралности мреже. Очекује се да ће овај закон усвојити Скупштину Калифорније пре него што крене у споразум за гувернера Јеррија Бровн-а.

Поред овога, гувернер Њујорка Андрев Цуомо показао је снажну подршку мрежној неутралности, а држава разматра да следи вођство Калифорније.

Вреди нагласити да ово нису обичне државе. Бирачи у Вашингтону, Калифорнији и Њујорку чине 17% целокупног америчког бирачког тела. А камо они воде, врло је вероватно да ће следити и други. У овом тренутку, огромних 21 држава тренутно тужи ФЦЦ због пресуде о неутралности мреже.

Правне битке

Тврдња да а "патцхворк" различити државни закони оптерећиват ће пружатеље интернетских услуга, ФЦЦ је као дио свог налога за укидање одредио да поједине државе не могу донијети законодавство којим се укида укидање. Ако су неки то ионако учинили, а што је вероватније, неизбежно ће довести до низа правних изазова. Остаје далеко од тога да ли ФЦЦ има законске овласти за доношење такве одредбе.

Надаље, ФЦЦ је већ предмет мање од 12 тужби против њега, а очекује се још изазова.

неутралност мреже

Демонстранти који се залажу за мрезу неутралности митинга на улицама Филаделфије, у суботу 13. јануара 2018.

Па, што је најгоре што се може догодити?

Неутралност мреже је идеја да сав интернет саобраћај третирају подједнако Интернет провајдери (ИСП) и владе. То значи "не разликовати или наплаћивати различито према кориснику, садржају, веб локацији, платформи, апликацији, врсти прикључене опреме и начинима комуникације."

То је камен темељац иновација и слободног изражавања на Интернету. Без неутралности мреже, Интернет једноставно не би био успех какав јесте. Без неутралности мреже:

 • ИСП-ови могу дискриминирати ривалске услуге. На пример, искључивањем (или чак блокирањем) провајдера садржаја попут Нетфлика, Фацебоока и Гооглеа, пружајући клијентима неограничен, приоритетни приступ њиховим сопственим услугама.
 • Иновација је загушена. Нетфлик, Фацебоок и Гоогле вероватно могу да приуште плаћање даватељима интернетских услуга за испоруку повећане пропусности за своје услуге. Међутим, старт-уп компаније то неће моћи урадити. Ово ће ефективно оставити мале, иновативне компаније мртве у води, а истовремено ојачати монополистичку странпутицу коју велике, основане компаније имају на интернету.
 • Ништа не спречава даваоци интернетских услуга да угасе или чак потпуно цензуришу садржај на политичким, друштвеним или верским основама.
 • Интернет ће бити фрагментиран на два или више „слојева“. Мање имућни купци биће циљани на посебне „кабловске“ интернетске пакете који пружају приступ само одабраним услугама. Неограничен приступ интернету бит ће доступан само онима који себи могу приуштити плаћање. То ће продубити дигитални јаз и довести до повећане економске и социјалне неједнакости.

Другим речима, велики новац биће дозвољен да се креће преко интереса обичних људи.

Интернет провајдерима се не верује

Присталице ФЦЦ-а (углавном лобисти за Цомцаст, Веризон и АТ&Т) кажу да су такве тврдње пука застрашивања и да се може вјеровати даватељима интернетских услуга да сами регулишу и штите интересе својих купаца.

Ако ништа друго, кажу, слободна конкуренција на тржишту осигураће добро понашање. На крају, ако купци не воле шта раде њихови интернетски провајдери, они могу једноставно да промене ИСП.

То може бити тачно у урбаним срединама где купци Интернета заиста имају низ избора, али занемарују чињеницу да у већем делу руралне Америке велики даваоци интернетских услуга имају виртуелни монопол на приступ интернету. Без јаких правила неутралности мреже, велики даваоци интернетских услуга могу учинити готово све што желе, а купци неће имати другог избора осим да га исисају.

Пре Обаминог законодавства о неутралности мреже:

 • 2005. године Северна Каролина ИСП Мадисон Ривер Цоммуницатионс блокирала је ВоИП услугу Вонаге јер није желела да купци могу бесплатно да телефонирају путем Интернета.
 • Године 2007 АТ&Т цензурирани Пеарл Јам након што је главни певач Еддие Веддер критиковао председника Бусха.
 • Између 2007 и 2009 АТ&То је спречило Аппле да стави Скипе ВоИП апликацију у Апп Сторе.
 • Године 2009 АТ&Т и Аппле су такође спречили купце да преузму апликацију Гоогле Воице.
 • Године 2010, добављач ДСЛ-а Виндстреам Цоммуницатионс почео је преусмеравати резултате претраге уписане у траку Гоогле-а ка сопственом претраживачу.
 • У 2011. години мобилни провајдер МетроПЦС понудио је купцима 4Г план података који ће блокирати сваки стреаминг сервис осим ИоуТубеа. Такође је блокирао све ВоИП апликације у свим плановима.
 • Између 2011 и 2013 АТ&Т, Т-Мобиле и Веризон блокирали су Гоогле новчаник. Купци су уместо тога били приморани да користе апликацију за новчаник у којој су сва три ИСП-а била у власништву деоница.
 • 2012&Т блокирала је Аппле-ова апликација ФацеТиме у корист свог конкурентског производа.
 • Такође у 2012. Веризон је затражио од Гоогле-а да блокира привезивање апликација које би могле да се користе како би се заобишла његова провизија за везање у износу од 20 долара.
 • Године 2014 АТ&Спонзорисана шема података омогућила је креаторима садржаја да купе излаз из ограничења података постављених на АТ&Т купци.
 • Исте године Нетфлик је склопио уговор са Цомцастом да приоритетно постави услугу стриминга над другима.
 • Иницијатива за слободу музике Т-Мобиле уклонила је ограничења података са одабраних сервиса за стриминг музике.

Такођер је вриједно сјетити се да су даваоци интернетских услуга који су толико жестоко лобирали за заустављање неутралности мреже исти они интернетски даватељи који су у 2017. успјешно лобирали ФЦЦ за право продаје или дијељења детаљних података о повијести веб-локације и геолокацији купаца с оглашивачима и партнерским компанијама.

ПроПриваци | Анализа

Битка за неутралност мреже у Сједињеним Државама је мртва, али овај рат још није крај. Ако желите да помогнете, тада Борба за будућност (ФФТФ) наставља своју мисију да изврши притисак на Парламент да изврши преокрет одлуке ФЦЦ-а. Све што вам треба да помогнете у овој борби доступно је овде.

Кредитна слика: Љубазношћу ФутуреГравестоне.цом.

Кредитна слика: Аутор Мицхаел Цанделори / Схуттерстоцк.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me