Америчка Федерална комисија за комуникације (ФЦЦ) пркосила је саветима стручњака и жељама већине Американаца. На потез који служи само за јачање задатака да велики провајдери Интернет услуга (ИСП) већ врше приступ интернету, председник ФЦЦ-а и бивши запосленик Веризон-а Ајит Паи нанели су смртни удар на неутралност мреже у САД-у..

Обнављањем налога за слободу на Интернету предаје се ФЦЦ овлашћењем да спроведе неутралност мреже Савезној комисији за трговину (ФТЦ). ФТЦ се до сада показао као неучинковит чувар, с мало зуба када је у питању претплатник интернетских услуга који плутају по предложеним „лаганим додирима, тржишно заснованим“ правилима.

Даваоци интернетских услуга попут свиња у блату

Заправо, чак и изговарање „правила“ потискује смисао, јер не чини се да постоје било какве тврде линије да би провајдери интернет услуга прешли. Према нацрту ФЦЦ-ФТЦ Меморандума о разумевању (МОУ), ИСП-ови ће морати да дају високо специфична обећања да се неће бавити одређеним врстама анти-конкурентног или понашања потрошача..

Ако прекрше ова обећања, ФТЦ ће моћи да предузме мере против њих на основу преваре потрошача. Међутим, како су примијетили Нилаи Пател из Тхе Верге-а и бивши савјетник ФЦЦ-а Гиги Сохн, то се вјероватно неће догодити.

Компаније непрестано мењају своје услове услуге без ФЦЦ-а. Чак и ако интервенише, ФТЦ може реагирати само након што је штета већ учињена. Како је за Арс Тецхница рекао комесар ФЦЦ-а Мигнон Цлибурн,


„Споразум објављен данас између ФЦЦ-а и ФТЦ-а представља збуњујућу, несталну, реакционарну мисао: покушај да се отклоне слабости у предлогу председавајућег којим се стављају ван снаге неутрални правилници ФЦЦ-а за 2015. годину. Пре две године, ФЦЦ је потписао много шири споразум о потрошачима са ФТЦ-ом који већ покрива ово питање. Нема разлога да се ово уради поново, осим као ПР заустављања дима и огледала, одвраћајући од планираног ФЦЦ-а да уништи заштитну заштиту неутралности мреже касније ове недеље. "

Најјаче говорећи, интернетски провајдери нису обавезни да обећавају да неће блокирати или умањити интернет саобраћај, нити ће наплаћивати веб странице и интернетске услуге додатне накнаде за брзи приступ интернету (уз пратећу импликацију да ће било које услуге које не плаћају брзу траку сместити у спору траку).

Шта можемо да урадимо?

Републички ФЦЦ који је подржао републику показао је запањујући степен користољубља и голе похлепе, на штету интереса сваког обичног Американца (и уз алармантне последице за потрошаче широм света).

Природни одговор могао би бити да угасите и утопите своје туге, али плакање у пиву неће спречити да вас добављач услуге поквари!

Користите виртуелну приватну мрежу (ВПН)

Виртуална приватна мрежа је алат за приватност и сигурност који спречава вашег даватеља интернетских услуга да види шта сте добили на мрежи. Ваш ИСП не може видети ваше податке јер су шифровани. Такође не може знати које веб локације (итд.) Посећујете јер се све интернет активности преусмеравају преко ВПН сервера. Ваш ИСП може видети само да сте повезани на ВПН сервер, а не на које веб локације или услуге посећујете након тога.

А оно што ИСП не може видети, не може блокирати или дискриминисати (мада погледајте „Опасности“ у наставку). Кориштење ВПН-а је врло ефикасан начин да се супротстави потезима вашег даватеља интернетских услуга како би се окончао неутралност мреже.

Молимо погледајте ВПН-ове за почетнике ради детаљнијег објашњења како ВПН-ови раде и шта могу учинити за вас. Молимо погледајте и Пет најбољих ВПН услуга за наш избор најбољих ВПН-ова. Све ово добро служи америчким купцима и ефикасно је у обезбеђивању ваше личне неутралности мреже - ФЦЦ и ФТЦ ће бити проклети!

Употреба ВПН-а такође ће спречити да ваш ИСП шпијунира вашу личну историју веб прегледавања и продаје је.

Опасности

ВПН-ови се могу блокирати

ВПН ће спречити да ИСП блокира или угуши ваш интернет саобраћај - све док ваш ИСП не блокира или угуши сав ВПН саобраћај. Иако се такав потез може чинити непромишљеним са стране даватеља интернетских услуга, у ствари је мало вероватно да ће се догодити.

Велики број предузећа се ослања на ВПН технологију да би осигурао комуникацију између канцеларија и омогућио удаљеним радницима приступ корпоративним ЛАН ресурсима. Ако ИСП-ови почну блокирати или угасити сав ВПН саобраћај, настао би хаос и корпоративни интерес би био оштећен.

Дакле, то се неће десити Чак и у врло мало вероватном случају да је то учињено, развијени су бројни начини заобићи ВПН блокове.

Беле листе

Већа опасност је да ће, уместо да на црној листи ВПН-а, интернетски провајдери почети са листама одабраних услуга. Купци ће бити циљани на посебне интернетске пакете „стила каблова“ који пружају приступ само одабраним сервисима и веб локацијама (или који само омогућују брз приступ траци).

Свака услуга која није део пакета биће блокирана или угашена (успорена). Ово укључује ВПН, Тор мрежу и прокије.

Тренутно је та претња чисто теоријска, што је једнако добро, јер се у вези с тим може учинити врло мало.

Нажалост, чини се да су даваоци интернетских услуга жељни тога пута ићи у будућности. Најбоље што као потрошач можете да спречите јесте да одбијете плаћање било ког пакета који вам не пружа неограничен и брз приступ интернету..

Закључак

Као потрошач имате моћ, зато је користите. У међувремену, користите ВПН.

Кредитна слика: Аутор сцхистра / Схуттерстоцк.цом
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me