Процурила је највећа колекција хакираних е-порука икада откривених онлине. Истраживач сигурности пронашао је огроман кеш вјеродајница адреса е-поште на хакерском форуму.


Вјерује се да је огромна ризница хакираних вјеродајница е-поште послана на форум средином децембра. Састоји се од више од 770 милиона адреса е-поште и лозинки.

Тројну збирку лозинки открио је Трои Хунт који води веб страницу са обавештењем о кршењу Хаве И Беен Пвнед. Према Хунту, кеш лозинки је највероватније резултат различитих, а не покварењака једног хака.

На својој веб локацији Хунт објашњава да „укупно постоји 1,160,253,228 јединствених комбинација адреса е-поште и лозинки“ и „21,222,975 јединствених лозинки“.

Према Хунту, велика већина хакираних вјеродајница е-поште прије се појавила на мрежи, он закључује да је већина потекла од хакова попут 360 милиона МиСпаце налога хакираних још 2008. или 164 милиона ЛинкедИн рачуна хакованих у 2016. години.

да ли сам постављен на веб страницу

Много нових лозинки

Уз то, истраживач безбедности је могао да утврди да најмање 140 милиона адреса е-поште због овог пропуштања никада није било у његовој бази података Јесам ли се обвезао (ХИБП).

Саветујемо се потрошачима да не само да провере да ли су погођени овим (или претходним) кршењем уносом своје е-поште, већ и да наставе и ажурирају своје лозинке за е-пошту да буду сигурне..

Оно што је још важније, свакоме ко није поставио двоструку фактор аутентификацију на свој рачун е-поште, топло се саветује да то учини, то ће спречити хакере да уђу сами помоћу лозинке.

Менаџери лозинки и јединствене лозинке

Као и увек када се ова врста кршења објави у јавности, то је озбиљан подсетник о потреби потрошача да користе сложене и јединствене лозинке. Често се догађају хакови, цибер-криминалци ће користити вјеродајнице како би покушали продријети на секундарне интернетске сервисе попут налога друштвених медија на Твиттеру и Фацебоок-у..

Потрошачи који користе исту лозинку и адресу е-поште за приступ разним рачунима, увек се остављају отворенима за могућност продора између услуга. Управо из тог разлога је за потрошаче толико важно да користе различите јединствене лозинке на својим рачунима. Штавише, због софистициране технике грубе силе, кључно је да лозинке у данашње време буду тешке.

Увек је најбољи дугачки ланац случајних знакова, бројева и симбола. заиста јака лозинка ће се већини људи превише сјетити, из тог разлога се потрошачима саветује да користе поуздане управитеље лозинки попут КееПасс-а.

КееПасс

Менаџери лозинки омогућавају људима да заштите све своје рачуне јаким јединственим лозинкама, истовремено дозвољавајући да памте само једну лозинку за самог управитеља лозинки.

Најбољи менаџери лозинки (КееПасс или БитВарден) користе енкрипцију од краја до краја за заштиту лозинки корисника. Ово је изузетно сигуран начин обезбеђења да сви рачуни имају јединствену јаку лозинку, јер само корисник држи кључеве. (то значи да је заборављено, не постоји начин враћања лозинки од самог управитеља лозинки.)

Остали менаџери лозинки, као што је ФастПасс, сами шифрирају лозинке на својим серверима и држе копију кључа. Ово омогућава опоравак налога - али није нигде тако сигурно.

Ово се односи на вас!

Коначно, за свакога ко мисли да нису били продрли - вреди напоменути да стручњаци за кибернетичку сигурност као што су

Јаке Мооре из ЕСЕТ УК "прилично је подвиг да није било адресе е-поште или других личних података у току последње деценије."

Запамтите, чак и високопозициониране техничке личности, попут Фацебоока Марка Зуцкерберга, имају кршења рачуна, па само претпоставка да вам се то није догодило није добар начин размишљања.

Редовно ажурирајте своје лозинке и обезбедите да су дуге и сложене комбинацијом стандардних слова, великих слова или осигурајте да су јединствене и робусне помоћу менаџера лозинки

вести о кршењима података попут ове навеле су вас на размишљање о предузимању мера предострожности са својом дигиталном приватношћу, за више информација погледајте нашу најбољу страницу ВПН услуга.

Кредити за слике: ГоодСтудио / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me