Мозилла, компанија која стоји иза популарног прегледача Фирефок, објавила је да је склопила споразум са ПротонВПН-ом. Пословни споразум који треба да почне сутра, 24. октобра, послужиће за ПротонВПН огласе потрошачима који живе у САД који користе последњу „Куантум“ верзију прегледача (Фирефок 62).


Према блоговом посту Мозилла, оглас ће бити послужен „случајним“ америчким корисницима који ће се појавити у горњем десном углу прозора Фирефок-а. Према компанији, за сада је оглас само „експеримент“.

У свом посту на тему блога Мозилла каже да "започиње процес истраживања нових, додатних извора прихода који се подударају са нашом мисијом." Та мисија је двострука - да ојача своје приходе и створи стабилност у компанији. - истовремено промовишући производе и алате који промовишу боље здравље на мрежи.

Корисници Фирефока који одлуче да преузму Мозиллу и Протон на промоцију моћи ће да се пријаве на месечни рачун ПротонВПН-а по цени од 10 долара месечно. За разлику од погрешног пријављивања на другом месту - ово није скупље. Иако је ПротонВПН могуће добити годишње, по цени од 8 УСД месечно, месечна претплата на ПротонВПН Плус увек је коштала 10 долара.

ПротонВПН и Мозилла партнерство

Исецање посредника

Овај експериментални преговор између ПротонВПН-а и Мозилла дефинитивно је занимљив. Тренутно се велика већина ВПН корисника ослања на веб странице попут ПроПриваци.цом да би сазнали информације о ВПН-овима. На тржишту постоје дословно стотине ВПН-ова, а квалитет и цене тих услуга јако варирају. То чини одабир ВПН-а прилично тешким, посебно за људе који улазе на тржиште.

Због мноштва вести у последњих неколико година (укључујући и злогласни Фацебоок скандал са Цамбридге Аналитицом), људи у САД-у се брзо будију са чињеницом да се њихови подаци прикупљају - не само од стране друштвених медија - већ и других технолошки великани попут Гооглеа и Мицрософта; као и телеком компаније попут Веризон-а и АТ-а&Т.

У априлу 2017. Трумпова администрација усвојила је законе који омогућавају даватељима интернетских услуга да задрже навике прегледавања корисника и продају их трећим особама. То значи да је ВПН једини начин да се спречи даваоци интернетских услуга на легални начин прикупљања и ширења навика прегледавања веб страница о америчким грађанима трећим странама. Нажалост, упркос потешкоћама у куповини ВПН претплате у Северној Америци од када је закон промењен - 47% грађана и даље остаје несвесно постојања ВПН-а.

У ствари, иако статистике откривају да је 95% грађана САД или „помало забринуто“ или „веома забринуто“ због тога како компаније користе своје податке - само 17% активно користи ВПН. То доказује да у САД-у остаје још много посла на подизању свести о важности ВПН-а.

Мозилла ад

Паметна кампања

С 83% корисника интернета у САД-у још увек не штити своју приватност ВПН-ом, Мозилла и ПротонВПН су одлучили да се баве утицајем Фирефока. У САД око 80% становништва (260 милиона људи) користи интернет. То значи да запањујућих 216 милиона људи још увек нема ВПН.

У САД-у отприлике 5% корисника интернета прегледава Интернет користећи Фирефок. То значи да Мозилла има могућност рекламирања ВПН-а за око 10 милиона грађана. А ако Мозилла одлучи да ово објави широм света, могла би да едукује отприлике 170 милиона корисника интернета о предностима ВПН-а.

Додуше, овдје на ПроПриваци.цом, ми бисмо више вољели да амерички потрошачи добију мало више избора. Тачно је да је ПротонВПН реномирана фирма која долази са провенијенцијом; основани од стране произвођача компаније Протон Маил. Имајући то у виду, Мозилла је добро одабрала (мада могу мислити на ВПН-ове који су бољи за приватност - и много јефтиније опције).

Упркос томе, углавном поздрављамо напоре компаније Мозилла да едукује америчку јавност о важности ВПН-а. Наша једина критика је да бисмо радије да Мозилла такодје објави својим корисницима да ПротонВПН нуди бесплатну верзију ВПН-а који могу да користе ако им није довољно новца.

На крају, кад је приватност људи у питању, новац не би требао бити препрека. И док за оглашавање плаћене верзије ПротонВПН-а треба уложити много новца, људи увек заслужују да буду обавештени о чињеници да на тржишту постоје бесплатне ВПН опције.

Измењено 24.10.2018. За додавање: Сада је дошло до сазнања да ће Мозилла послужити експерименталну рекламу потрошачима под различитим околностима: Када посећују веб странице за стриминг, када се повежу "незаштићена вифи мрежа са заробљеним порталом" (на пример, у предворју хотела) или када посећују било који од 65 домена добављача ВПН-а. Чињеница да ће корисници Фирефока бити послужени оглашавањем ПротонВПН-а када посете конкурентне ВПН домене, појачава стварност да је основна брига Мозилле-а да прода ПротонВПН (а не да људе едукује о ВПН безбедности). Свако ко је послужио Мозилла-ов оглас (поново се саветује) да купи около пре него што се скрене на ПротонВПН.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me