Тврдња коју често постављају ВПН провајдери јесте да је могуће добити јефтиније резервације хотела и авио карата коришћењем ВПН-а да бисте преварили своју географску локацију и резервисали резервације из земље услуга које желите да користите..

Рационализација тога је да компаније очекују од страних посетилаца спремнијих да троше новац од „локалца“, и зато поскупљују цене за претраге са иностраних ИП адреса.

Овде смо увек били помало заокупљени таквим тврдњама, као повремене истраге у прошлости, никада нисмо доказали да геолокациони ИП утиче на најмању разлику у цени услуга.

Одлучили смо, међутим, да је време да ову тврдњу истражимо потпуније.

Методологија

Посетили смо широк избор веб локација за поређење хотела и сваки пут унели два идентична термина за претрагу - једном без ВПН везе (са седиштем смо у Великој Британији) и једном повезани на амерички ВПН сервер. Све претраге укључују путовања или резервације хотела у Сједињеним Државама.


Како би се уверили да веб локације не прелазе на наше претходне претраге и да на одговарајући начин измене њихове резултате, користили смо приватни / анонимни режим (да бисмо потпуно онемогућили колачиће) када смо их посећивали, а такође смо користили потпуно одвојене прегледаче за наше претраге у Великој Британији и САД-у..

Поред овога, штитили смо се од веб локација користећи прикривена средства за откривање наше или ИП адресе приликом коришћења ВП-а, провером да ли постоје пропусте ДНС-а и подложност употреби ВебРТЦ-а, посећујући иплеак.нет.

Резултати

Провели смо око три сата ловећи на десетине локација за упоређивање летова и хотела, укључујући Екпедиа.цом, Скисцаннер.цом, Хотел.цом и још много тога, а скоро у свим случајевима установили смо да цене буду идентичне, без обзира да ли се ВПН користио или не (повремено би цене варирале за долар или два, али ми то не сматрамо важним).

Чинило се да смо добили најупечатљивији успех на веб локацији за упоређивање путничких услуга Кајак. Када упоређујемо цене нисмо нашли разлике у наведеним ценама економије, али када смо погледали цене бизнис класе слика се драстично променила, у зависности од тога где се чини да се налазимо.

Посао летова УК Кајак

Цене бизнис класе наведене на веб локацији у Великој Британији

Посао авиона УС Кајак

Цене пословне класе наведене на америчком вебсајту - разлика преко 250 долара!

Треба напоменути да из неких разлога приказани летови нису идентични, али још важније је да се једноставно пребацивање са .цо.ук верзије веб странице (на коју смо аутоматски били упућени без укључивања ВПН-а) у амерички .цом верзија (нешто што допушта већина веб локација за путовања) имала је исти ефекат као и коришћење ВПН-а.

Кајакашки веб сајтови

Можда је мало скривено, али као и на свим другим сличним веб локацијама, Кајак вам омогућава да одаберете коју верзију желите да користите

Одлучили смо да проверимо цене хотела за наше фиктивно путовање док смо били на њему…

Хотели ЛА Каиак УК

Резултати на веб локацији Велике Британије

Хотели ЛА Каиак УС

Резултати на америчком вебсајту

Опет, коришћење каиак.цом уместо каиак.цо.ук је дало јефтиније резултате, али ВПН није потребан за приступ каиак.цом. Такође смо добили неколико занимљивих резултата на Фли.цом...

Летови сви фли.цом УК

На британској верзији Фли.цом цене су биле исте као и на америчкој веб локацији, али ...

Летови сви фли.цом УК

… Јефтинија специјална понуда била је доступна на веб локацији у Великој Британији!

Ово је заправо обрнуто од очекиваног резултата, али треба напоменути да су у директном поређењу сличном (нпр. Бест Вестерн Плус Царриаге Инн) цене биле идентичне. Опет, једноставно пребацивање веб локација даје исте резултате као и коришћење ВПН-а.

Закључак

Чини се да куповина на различитим верзијама веб локације може донети повољне цене, јер се понекад приказују различите информације, овисно о веб локацији која се користи (иако као што показује пример Фли.цом, најбоље понуде нису увек приказане на верзији коју бисте могли оцекуј!)

Оно за шта нисмо нашли доказе је намерно поскупљење на основу ИП адресе од које је претрага извршена.

Такође смо открили да нас је сваки веб сајт (са доступним верзијама за одређену земљу) аутоматски упућивао на верзију назначену нашом очигледном ИП адресом, али сви су пружали могућност ручне промене коришћене верзије за земљу, без потребе за ВПН или друга средства за подметање.

ВПН је фантастичан за много ствари - нуди приватност док сурфате интернетом, штити вас од хакера приликом коришћења ВиФи жаришних точака, омогућава вам гледање прекоморске верзије Нетфлика и још много тога, али морамо закључити у шта смо дуго сумњали - који тврди да ВПН може уштедети новац на летовима, а хотели су неутемељени.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me