Истраживање заштите приватности открива колико мало људи зна о Матцх Групи


 • Скоро половина претплатника Матцх Гроуп-а није упозната са другим платформама за упознавање у власништву ИАЦ-а
 • 61% претплатника на Матцх.цом, Тиндер, ОКЦупид, Пленти оф Фисх и Хинге забринути су за количину података коју деле са платформама
 • 65% не зна ко је њихов сервис за упознавање

Да би услуге онлајн упознавања биле ефикасне у проналажењу компатибилних партнера, потребна им је једна ствар - ваши подаци. Што више личних података унесете на платформе, то је већа шанса да пронађете утакмицу.

Изгледа мала цена коју треба платити у непрестаној потрази за љубављу, али многи корисници не схватају колико података дају или како та предузећа користе те податке након што их предају..

Омогућујемо овим веб локацијама и апликацијама да испитају сваки аспект нашег личног живота. И након што нађемо утакмицу, тим услугама поверавамо наше најдубље тајне док комуницирамо са другим корисницима на платформи.

Колико заправо знамо о овим мрежним услугама упознавања? И да ли им можемо веровати најинтимније углове наше душе? Истраживање компаније ПроПриваци сугерира да не знамо довољно.

Монопол на љубав

Матцх.цом је постао назив за домаћинство у САД-у и широм света. Сајт је представљен 1995. године и наставио је доминирати у мрежи за проналазак на мрежи више од деценије. Иако је већина Американаца чула за плодну страницу за упознавања, можда ће се изненадити када сазнају да је Матцх.цом само једна од многих популарних веб локација за упознавања у власништву матичне компаније, ИнтерАцтивеЦорп (ИАЦ).

Огромно популаран Тиндер је најуспешнији бренд у портфељу Матцх Гроуп-а, али остали сервиси укључују ОКЦупид, Цхемистри.цом, Твоо и БлацкПеоплеМеет.цом. Ако нисте били свесни веза између ових компанија, нисте сами. ПроПриваци је недавно испитао 1.000 америчких грађана и установио да 46% испитаника није било познато о било каквој вези између услуга упознавања.

Све апликације и услуге за упознавање у Матцх Гроуп (ИАЦ) портфолиу

 • Матцх.цом
 • БлацкПеоплеМеет.цом
 • Цхемистри.цом
 • Дивно
 • Шарке
 • ФриендСцоут24
 • Хов АбоутВе
 • Меетиц Гроуп
 • ОкЦупид
 • Наше време
 • Пеопле Медиа
 • ПлентиОфФисх
 • Тиндер
 • Твоо

Овај недостатак свести је дизајном. ИАЦ је у великој мери осигурао да брендови из његовог портфеља остану раздвојени. Али погледајте ближе и открићете да ваши подаци слободно лете између свих марки у ИАЦ портфељу.

ИАЦ каже да ова политика дељења података служи у више сврха, укључујући „побољшање ваших шанси за изградњу значајних веза са другима“ или за коришћење „цросс-платформских функционалности“, али постоје ли скривене опасности у оквиру политика Матцх Гроуп-а?

 • Много риба
 • ОкЦупид
 • Утакмица
 • Шарке
 • Тиндер

Ризици по ваше податке

Подаци су постали гориво економије односа и Матцх Гроуп консолидује целу индустрију упознавања. ИАЦ портфељ има 25% тржишног удела на мрежи, што је више него двоструко од следећег најближег конкурента, еХармони. У посљедњем пријављеном кварталу, Матцх Гроуп је имала близу 9 милиона претплатника, мада је укупна база корисника много већа од тога. Само на Тиндеру постоји више од 50 милиона корисника.

Зашто је олигопол мрежне љубави лоше за приватност? Не би било да Група за мечеве није изричито навела да се лични подаци деле међу свим њеним робним маркама.

Монопол над апликацијама за дружење представља јединствену тачку неуспеха са становишта приватности. Шта се дешава са вашим подацима када је хакиран један од система компаније? Чак и ако никада нисте користили ту одређену услугу, могли бисте пронаћи да су ваше најдубље тајне угрожене.

Тиндер у својој политици приватности чак наводи: „... не обећавамо и не треба очекивати да ће ваши лични подаци увек остати безбедни“.

Када смо питали кориснике апликација за упознавање како се осећају у количини информација које деле, 62% је признало да су забринути због тога, а 70% је сматрало да их апликације за дружење охрабрују да прекомерно поделе са обећањима да ће испунити савршену утакмицу.

И не грешите - ако редовно користите било коју од услуга за упознавање у сфери Матцх Гроуп, ИАЦ вероватно зна више о вама који знате о себи.

Они знају колико често се пријављујете, тачну локацију током дана (и ноћи), прикупљају ваше фотографије и видео записе на више платформи, знају вашу расу, пол, ваше године; као и детаљи сваке особе за коју сте се икада интересовали. Они знају речи које највише употребљавате; шта вас узбуђује, шта вас искључује, колико људи сретнете, колико духа сте, колико времена проведете пре него што некога пребаците и колико времена проводе пре него што вас превуку.

То је заиста само врх леденог бријега, и сви ти подаци могу слободно пролазити између свих сервиса за проналазак партнера. Само зато што сте спремни да делите своје податке на Тиндер-у, да ли то значи да сте спремни да их делите са БлацкПеоплеМеет-ом или ОКЦупид-ом?

Једини начин да се открију везе између компанија је заронити у политике приватности или посетити корпоративни сајт холдинг компаније. Није изненађујуће то што је наше истраживање показало да скоро половина (49%) Тиндер корисника није имала појма да је матична компанија имала више платформи за проналазак на мрежи.

Отворено писмо ИАЦ-у

Онлине дружење преобликовало је друштвене конвенције о проналажењу љубави. Скоро 50 милиона Американаца користило је услуге онлајн упознавања или око 92% појединачне популације у Сједињеним Државама. Према подацима са Универзитета Станфорд, скоро 40% хетеросексуалних парова упознало се путем интернета. Ова цифра је ближа 60% истополних парова.

Ове услуге су постале кључно средство у нашој потрази за проналажењем љубави у савременом свету, замењујући неспретне слепе састанке са потпуно органским начином упознавања сродне душе. Али у свету у којем се људи пробуде до праве вредности својих личних података, компаније попут ИАЦ-а морају да усвоје много транспарентније политике ако желимо да их наставимо користити.

ИАЦ тврди да су његове праксе размене података јасно утврђене у његовим политикама приватности ... и то је тачно. Али верујемо да корисници имају право да тачно знају када се подаци деле у групи и да би требали да буду у могућности да тачно контролишу шта су ти подаци.

Због тога смо написали отворено писмо ИАЦ-у и позивамо кориснике услуге да учине исто.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me