Нису сви хакери зли. Ни све хаковање није злочиначко. Заиста многи хакери раде свој посао из праведних разлога. Један пример је мала група ирачких хакера која су мислила да се могу боље борити против ИСИС-а на мрежи од већине влада - и изгледа да су у праву.

Шест појединаца сеје збуњеност и сумњу у срце ИСИС-овог виртуалног калифата. Само ће време показати да ли су њихови напори само сметање или заиста имају трајан ефекат на медијску кампању терористичке организације. Мала група хакера назива себе "Даесхграм" именом који у арапском и Инстаграму помиње акроним за ИСИС..

Медиа Маихем

Хакери проузрокују медијску хаос у Ираку, тачно под носиоцима ИСИС-а. То нису обучени оперативци - један је студент, а један инжењер, док остала четворица раде у ИТ-у и цибер-сигурности. Дигитални опсег ради у тајности; ни њихове породице не знају за њихове активности. За то постоји добар разлог - Даесхграм редовно прима претње смрћу од ИСИС-а.

Такође је мало вероватно да би се они могли обратити ирачкој влади за помоћ или заштиту. Хакери дјелују мутно, а да влада не зна шта ради, а још мање то санкционише. Сва јаја ирачке владе стављена су у једну корпу - војна способност. Ништа се не издваја за цибер-ратовање и тако Даесхграм стоји сам на тој граници.

Напори Даесхграма-а могу играти важну улогу у поразу терористичке организације. ИСИС-ов стисак у региону слаби. Након предаје окупиране територије савезничким снагама које су се супротставиле томе. Међутим, његови напори у медијима остају снажни и то Даесхграм жели изазвати - коришћењем лажних вести.


Хакери су формирали своју групу пре отприлике годину дана да би напали ИСИС и пореметили његов „виртуелни калифат.“ Један од његових чланова, користећи псеудоним Нада, објашњава зашто,

„Почели смо размишљати о томе како да се боримо против њих на мрежи. Увијек смо се петљали по интернету једно с другим. ИСИС и даље представља претњу за Ирак, Сирију, чак и свет. Тако смо почели да гледамо шта би могло бити ефикасно на друштвеним медијима и на Телеграму. Тада су ИСИС на Телеграму могли радити све што желе, хтјели смо да знају да ћемо се и тамо борити против њих. "

Телеграм као мета

Даесхграм показује успех. Телеграм је постао ИСИС-ов најзначајнији медиј након што су Твиттер и Фацебоок почели подизати жар на свом екстремистичком материјалу. Тако су хакери почели упадати у ИСИС-ове Телеграм канале. Током многих месеци, посматрали су и чак се претварали да су чланови ИСИС-а. Водили су богате белешке о свом понашању, језичким особинама, одређеним тенденцијама и склоностима.

Тада је дошло време да започну њихово омаловажавање ИСИС-а. Који је бољи начин да пробудите ире него да нападнете ИСИС-ов опрезни погнути? Порнографија ће привући пажњу. Фотографирали су порнографску сцену и учинили да се заиста ради о ИСИС-овом медијском апарату. сејање сумње је почело.

Међутим, циљ је био учинити више него само збунити чланове ИСИС-а. Нада објашњава,

„Желели смо да створимо предмете које чланови ИСИС-а не би испитивали и који би широко делили“.

Као и код свих лажних вијести, вјероватност је била кључна. Даесхграм се одлучио борити против глобалног ширења лажних вести и искористити их у своју корист. Нада коментарише,

„Наравно да смо свесни дискусија широм света о лажним вестима и штетном утицају који има на државе, посебно на њиховим изборима. Лажне вијести кориштене су за дестабилизирање функционалних демократија ... Иако су тактике које смо користили заиста сличне, ми - за разлику од других актера - отворено признајемо да намјерно стварамо збрку како бисмо делегирализирали и дискредитирали Даесх пропаганду. "

Сејање раздора

Колико год успешна била у ширењу раздора, круна је била операција #ПарализингАмак. Амак је ИСИС-ова медијска рука. Даесхграм је хаковао главну Амак-ову веб страницу, укључујући и њен додатак Фирефок. Ово је било значајно јер Фирефок следбенике аутоматски преусмерава на најновију Амакову медијску понуду. Дакле, хацк је значио двоструку невољу за ИСИС - али то није било све...

Даесхграм је искористио прилику за учитавање лажних Амак сајтова. Створио их је за копирање оригиналних Амак локација. Пошто су се копије чиниле тако веродостојне, широко су дистрибуиране као оригиналне међу десецима корисника Телеграма, а чланови ИСИС-а потврдили су се за њихову аутентичност. Схема је присилила ИСИС да посвети вријеме и ресурсе сталној провјери и исправљању штете.

Изгледа да је био успешан подухват за младе хакере. Нанио је штету ИСИС-овом раније ненадмашном медијском нападу широм свијета. Ово је сигурно више него само неугодно за ИСИС. Мисија Даесхграма била је збунити терористе и сијати сумњу, а то је управо оно што су и постигли.

У круговима ИСИС-а, испитивање калифата или његове медијске руке је разлог за протеривање - или још горе. Тако је поглед припадника ИСИС-а који се свађају због веродостојности информација после хака Амак одушевио Даесхграм тим. Нада закључује,

„Присталице ИСИС-а не знају којим локацијама Амака да верују ... више не верују Амакку.“

То ми сигурно звучи као сумња и несклад.

Мишљења су писца сопствена.

Кредитна слика: Аутор РЕДПИКСЕЛ.ПЛ/Схуттерстоцк.цом
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me