Испоставило се да шпанска фудбалска лига, Ла лига, укључује микрофоне људи како би преслушали навијаче док гледају утакмице. Ла Лига је кажњена са 250.000 еура због илегалног искориштавања дозвола апликација за укључивање микрофона уређаја и прецизирање локација фудбалских навијача током утакмица користећи ГПС сигнале и сигнале торња мобитела.


навијачи шпанског фудбала

Апликација Ла Лига, за коју се верује да користи око четири милиона фудбалских шпанских навијача, користила је микрофоне паметних телефона како би открила локацију барова који илегално емитују утакмице без дозволе.

Заговорници приватности сматрају да су права приватности потрошача прекршена усред надзора. Такође се изражава забринутост да је Ла Лига током овог времена можда добила приступ приватним разговорима и подацима о шпанским корисницима апликација.

Шпанска лига то демантује, тврдећи да је технологија посебно дизајнирана за слушање амбијенталних звукова који одговарају ТВ преносу,

"Сигнал који стиже [из апликације] претвара се у бинарни код који упоређује са кодом предајног сигнала аутоматски систем који обавља операцију за мање од секунде".

Према службеном саопштењу Ла Лиге, технологија је аутоматизирана и ради на сличан начин као и апликација Схазам. Фудбалска лига тврди да ниједан људски радник никада не слуша било какве звукове проистекле из апликације и да се никада не креирају нити чувају снимци у процесу проналажења места на којима илегално емитују утакмице без плаћања.

„Чак и да смо то желели, чак и да нам је наредио судија, не бисмо могли да снимимо разговоре. Једноставно није како технологија функционише."

Упркос томе, шпанска агенција за заштиту података (АЕПД) залагала се за приватност потрошача. АЕПД је пресудио да апликација делује незаконито јер потрошачима изричито не помиње своје могућности надзора. АЕПД каже да апликација мора обавестити потрошаче и тражити сагласност и у време преузимања апликације - и када је активиран надзор.

Према АЕПД-у, превише је тешко да се потрошачи тачно сећају која су дозвола за прикупљање података дата у време када преузимају апликацију. Из тог разлога, агенција за заштиту података предложила је да апликација треба да прикаже икону на екрану која показује да је почело пасивно слушање. То би потрошачима омогућило да онемогуће или деинсталирају апликацију ако се нађе да их слушају.

Ла лига инсистира на томе да није учинила ништа лоше и изјавила је да намерава да уложи жалбу на одлуку агенције, за коју сматра да је неправедна. Ла Лига сматра да омогућавање потрошачима да заштите места на којима илегално емитују утакмице делује у супротности са ауторским правима. У званичној изјави шпанска фудбалска лига је навела:

"Дубоко се не слажемо са начином на који је АЕПД интерпретирао ову технологију и искрено верујемо да није уложио потребне напоре да схвати како она функционише."

Ла лига верује да би приказивање иконе када је микрофон укључен могао "изазвати страх од корисника да смо слушали нешто када ова технологија не може снимити људски разговор."

Упркос овим тврдњама, остаје чињеница да је апликација слушала на телефонима људи и пратила њихову локацију ГПС-ом - што значи да су прикупљени приватни подаци о корисницима. Према АЕПД-у, права ГДПР-а потрошача такође су прекршена. Тврди да су чланци 5.1 и 7.3 ГДПР-а ЕУ кршени, јер потрошачима никада није дата могућност да повуку сагласност за прикупљање података.

Открића да шпанска фудбалска лига користи дозволе на својој апликацији за обављање корпоративног надзора је оштар подсетник колико је предузећима лако шпијунирати јавност. Сваки пут када апликација затражи дозволу за приступ микрофону уређаја - могуће је да је микрофон укључен за обављање ове врсте пасивног слушања.

У другим случајевима, потрошачи су пријавили да им се послужују рекламе након што су разговарали о производу у близини свог телефона. Наводи су се такође појавили да Фацебоок врши ову врсту надзора; тврдња да је гигант друштвених медија побијао више пута.

За потрошаче је једина опција да током преузимања и инсталирања мобилног софтвера увек буду пажљиви. Ако било која апликација затражи инвазивне дозволе за које се чини да нису потребна, потрошачи морају пажљиво размотрити да ли верују у апликацију и желе ли је инсталирати.

АЕПД је шпанској фудбалској лиги дао месец дана да исправи проблеме са приватношћу који су пронађени у апликацији.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me