Када већина људи говори о Битцоин-у, они одмах размишљају о богатству које су многи сакупили у 2017. Међутим, у последње време се незнатно повећава нешто: трошак просечне накнаде за обраду трансакције обрађене на блоцкцхаину..

Пре недељу дана, цена просечне накнаде износила је 6 долара. Многи су већ осећали да је ова сума превисока. У петак је, међутим, просечна цена трансакционе накнаде нагло скочила на 26 долара. До недеље се скрасио на 20 долара - износ који је и даље монструозно висок. За људе који желе да користе Битцоине за куповину, те накнаде могу постати прекомерне.

Добра вест је да, упркос свим претпоставкама о накнадама, људи не морају да плате 20 долара да би трансакција била обрађена. То је зато што је разлог тих високих Битцоин накнада количина времена које је потребно за обраду трансакције. Битцоин блоцкцхаин може обрадити само један блок сваких 8,8 минута. То износи око десет трансакција у секунди. Проблем је што данас у реду чекања чека између 80.000 и 120.000 трансакција.

Људи који имају неважан трансфер могу изабрати да плате мању накнаду. Међутим, верује се да ће најмања накнада која ће тренутно добити систем бити око 2,50 УСД. То је због тога што Битцоин рудари који обрађују трансакције могу одабрати које ће трансакције прво обрадити. Из очитих разлога дају предност трансакцијама с већим накнадама.

Људи који додају мању накнаду морају да сачекају доба дана када је блоцкцхаин мање заузет. Међутим, постао је толико заузет да ће вероватно ништа мање од око 2,50 УСД пропасти и бити враћено након две недеље. Наравно, систем је непостојан и постоје случајеви када могу проћи мање накнаде. Међутим, када се ради о мањим накнадама, она постаје нешто лутрије. Општи консензус је да се на већу суму преноса треба прикључити нешто већа накнада, како би се осигурало да се она брзо обрађује.


За оне који желе користити Битцоине за плаћање обичних ствари, страхује се да би накнаде могле постати масовно проблематичне. Уосталом, вредност Битцоина као робе директно је повезана са тиме колико је корисна. Ако вредност Битцоина постане искључиво спекулативна инвестиција, можда ће инвеститори почети да се повлаче?

Блоцкцхаин Инфограпхиц 01 Компримирано 1 1024Кс506

Следећи блок

У понедељак ујутро, једна веб локација проценила је да би за трансакцију која ће је претворити у следећи блок људи требало да плате најмање 16,31 УСД. Иста веб локација је тврдила да ће се за улазак у један од наредних шест блокова (другим речима за обраду у року од једног сата) за трансакцију треба приложити најмање 13,46 долара. То су прилично претјеране стопе, које већ почињу утицати на ликвидност Битцоина.

Спор блоцкцхаин који је изложен све већем притиску ствара рату надметања због трошкова накнада. Како се проблем погоршава, накнаде постају веће. Због тога су се многи надали да ће сегрегирани свједок к2 (СегВит2к) догодити у новембру.

Оригинални Сегвит догодио се у августу и успешно је повећао мрежне брзине. Међутим, због трења унутар Битцоин заједнице, СегВит2к је отказан у последњи тренутак.

Крипто валуте

Не Битцоинима

Упркос великој цени, пукотине у практичности Битцоина као валуте почињу да се показују. Прошле недеље је продавач онлајн рачунарске игре Стеам одлучио да престане са прихватањем битцоина. Тада је цитирано "високе накнаде и нестабилност" као разлоге за престанак њиховог прихватања.

Стеам је почео са прихватањем битцоина у априлу 2017. У то време је Битцоин вредео око 1400 долара. Од данас, битцоини вриједе 17,000 УСД, што је потакнуто увођењем Битцоин фјучерса (трговање дериватима). Упркос тренду раста током 2017. године, упозорења и даље постају густа и брза да би битцоин могао бити у балону. Велико питање за већину инвеститора је: шта ће балон експлодирати?

Блоцкцхаин Имаге 1

Беттер Блоцкцхаинс

Највероватнија ствар која би смањила пад цене Битцоина је налет инвестиција у ривалску крипто валуту. Ако је пуно паметних инвеститора одлучило да уновчи Битцоин, док је високо - уложити у алтернативни дигитални новчић који обећава више - тада бисмо могли видети секундарни златни налет. Да се ​​то догодило, више људи би се придружило журби да изађу из Битцоина у корист алтернативне крипто валуте и могли бисмо видети да цене Битцоина драстично падају.

У таквом сценарију, битцоин балон би једноставно био замењен другим мехурјем, који би остао биковски све док ривалски блоцкцхаин није показао примамљивије. Дакле, постоје ли знакови да би се то могло догодити?

Укратко, да. Последњих недеља јача је ИОТА, крипто-валута која има побољшани блок-ланац (у поређењу са Битцоин-ом). ИОТА мрежа може се сматрати „блоцкцхаин 2.0“ јер може поднијети много веће количине трансакција у секунди (500 до 800). То ради помоћу а "запетљати" за верификацију трансакција на непрекидној књизи. Штавише, накнаде за трансакције на ИОТА блоцкцхаин-у су бесплатне: предност која мора привући крипто-инвеститоре у.

Иота

У првој недељи децембра цена ИОТА-е одједном је скочила за 90%, са 2,78 на 5,55 долара. То изједначава са повећањем његове тржишне вредности од 12 милијарди долара и изненада је ставља на четврто највеће дигитално средство по тржишној капитализацији (претекавши Риппле). До овог наглог скока цена дошло је након што је фондација ИОТА у Немачкој објавила да је склопила партнерске везе са технолошким фирмама као што су Мицрософт, Самсунг и Фујитсу на тржишту заснованом на блоцкцхаину, које ће им омогућити да продају податке.

За сада је предвиђање да ће следећи налет дигиталног злата „дефинитивно бити ИОТА“ било помало преурањено. Много је обећавајућих криптовалута које имају побољшања технологије друге генерације блоцкцхаин-а. Литецоин је друга криптовалута која омогућава брзе стопе трансакција и ниске накнаде (мада при 56 трансакција у секунди, још увек није тако добра као ИОТА). Доживела је огромну добит у 2017. години.

ЕОС (тренутно у фази почетне понуде кованица) је још један пример алтцоин-а који обећава да ће испоручити масовно високе стопе трансакција у секунди. Ако ЕОС испуни своја обећања, обезбедиће 50.000 трансакција у секунди - а можда и више.

Оно што се чини извјесним јесте да Битцоин постаје зачепљен (као што се увијек предвиђало). Ово ће се погоршати само ако се не уради нешто драматично. У најмању руку, та зачепљеност требала би бити упозорење. Док људи журе да купују скупе Битцоине узалудну наду у даљи добитак, практичност те инвестиције постаје све упитнија..

Мишљења су писца сопствена. Ништа у овом чланку није замишљено као савет о улагању и не би га требало узимати као такво.

Заснова насловне слике: Игор Батраков / Схуттерстоцк.цом,

Кредитне слике: Вит Олсзевски / Схуттерстоцк.цом, пхлокии / Схуттерстоцк.цом, Акарат Пхасура / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me