Веб локације на друштвеним мрежама и услуге слања порука су на Шри Ланки од средине прошле недеље. Прошле среде је влада почела присиљавати ИСП-ове на искључивање популарних веб локација попут Фацебоок, Вхатсапп, Инстаграм и Вибер. Откази су наређени као део сузбијања онога што је влада описала као „бестежински говор мржње“ у нацији..


Ванредно стање је проглашено након избијања насиља у граду Канди у централном делу острва. Окрутне конфронтације догађају се између локалног синхалског будистичког и муслиманског становништва.

Према влади, лажни извјештаји о етнички мотивираним нападима ширили су се путем друштвених медија како би се погоршала ситуација. Чак су се појавили извјештаји о информацијама за стварање бомби које се шире друштвеним медијима.

За грађане Шри Ланке или посетиоце земље који користе друштвене медије помоћу сајта за комуникацију са пријатељима и породицом, замрачења су проузроковала немогућност комуникације са вољенима. Срећом, свако ко живи или посећује земљу која жели комуницирати са породицом и пријатељима може повратити цензуриране услуге веб локација користећи врхунски ВПН.

Расна подјела

Према извештајима, „љута мафија сачињена од већинске синалске етничке групе“ напала је муслиманске заједнице - укључујући и џамије. Муслиманима је то саветовано "остати код куће и затворити своје продавнице у граду Дигана." Избили су нереди и бијесни будисти су спалили празне продавнице. Најмање једна особа - 27-годишњи имам зван Абдул Баситх - убијена је у пожару куће. Његов отац Фаиаз Самсудеен рекао је да је морао бити заробљен на другом спрату:

„Када је пожар почео, вриснуо је у помоћ и молио људе да нам помогну да изађемо из куће. Нема шансе да изађемо напоље, али мислили смо да ће побећи. Ујутро кад смо се вратили да видимо нашу кућу, пронашли смо његово тело. "

Шри Ланка је остала помало нестабилна још од краја свог грађанског рата 2009. Тај грађански рат бесан је владао између снага и тамилских сепаратиста 26 година. Нажалост, тензије су и даље високе, а прогон муслиманске мањине на Шри Ланки је у порасту.

Изгорела зграда

Ситуација се спушта

Откад је насиље избио прошле среде, верује се да се ситуација у централном острву значајно смирила. Шта више, верује се да путници који путују по острву да би посетили иконе будистичких храмова и споменика углавном нису погођени..

Упркос побољшању, упозоравамо туристе да буду изузетно опрезни и да крену директно према својим хотелима, посебно када посећују изграђена подручја и у Кандију и у главном граду Цоломбо. Иако су немири пропали, постоје страхови да би се поново могли запалити. Према гласноговорнику владе Даиасири Јаиасекера, ванредно стање ће остати на снази најмање десет дана.

Шри Ланка

У току су нејасноће?

Људи у земљи у почетку су очекивали да ће странице у друштвеним медијима бити деблокиране у суботу. Међутим, чини се да на неким местима и даље постоје интернетске нестанке, нестанци на друштвеним мрежама и оштро застој пропусне ширине који грађанима спречава приступ мрежним услугама. Као и оне интернетске пропусте, влада је увела полицијски час како би људе у изграђеним местима задржала ван улица.

За посетиоце земље који морају да користе веб странице друштвених медија да би убедили вољене људе да се врате својој безбедности, виртуелна приватна мрежа (ВПН) је савршено решење. ВПН ће дозволити било коме на Шри Ланки да се претвара да је у другој земљи. Резултат тога је да свако може заобићи успоравање пропусности и нестанке веб локација како би приступио веб локацијама друштвених мрежа у Шри Ланки.

За сада није познато када ће се наставити пуни приступ сајтовима на друштвеним мрежама и сервисима за размјену порука попут Вибера. Међутим, било коме у земљи саветује се ВПН служба само у случају да се појаве даљи напади насиља. Поготово имајући у виду да су се други пут у две недеље догодили већи инциденти.

Само недељу дана пре ових последњих испада, слична руља напала је муслимане који живе у источном региону Шри Ланке. То насиље је избио након што је Синалска возача камиона повредила група муслиманских мушкараца "инцидент бијеса на путу". Возач камиона умро је од повреда данима касније - запаљивши расне тензије.

Шри Ланка Впн

Будите спремни за даље нестанке

С обзиром на политичку ситуацију, топло се препоручује ВПН. Месечна претплата коштат ће само 11,99 УСД, што је тривијална инвестиција како би се осигурало да можете и даље информисати вољене људе о вашој безбедности током путовања по земљи..

Добра вест је да се чини да већина нације није била погођена, а путници успевају да се релативно лако заобиђу с обзиром на критичну ситуацију.

Мишљења су писца сопствена.

Заснова насловне слике: Васан Риттхавон / Схуттерстоцк.цом

Кредитне слике: Канда Саелее / Схуттерстоцк.цом, Нила Невсом / Схуттерстоцк.цом, Денис Прикходов / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me