Сви су претрпели онај неугодни тренутак када им ЦлоудФларе сервира Гоогле РеЦаптцха. Често, цаптцха може бити мало варљива - што резултира неуспјехом и вишеструким покушајима. Ако нисте посебно срећни, од вас би се могло тражити да кликнете на слике семафора, уличних знакова или прелаза зебре - до пет пута - пре него што Гоогле-ова РеЦаптцха коначно прихвати да сте човек. Ово је тотално бесно и масовно губљење времена. Вјеровали или не, људи ће се можда непотребно наметати ради обуке Гооглеових система машинског учења.


рецаптцха

Шта је ЦАПТЦХА?

ЦАПТЦХА је скраћеница за Потпуно аутоматизовани тест Туринга који говори компјутерима и људима. Цаптцха системи првобитно су предложени 1997. године да би се открили злонамерни онлине ботови. Интернет је пун ботова (аутоматизованих система) који покушавају да приступе веб локацијама и услугама, пре свега злобним циљевима.

Ботови помажу у ширењу злонамјерног софтвера, извршавају ДДоС нападе, шаљу копије нежељене поште, краду вјеродајнице људи, пријављују се у услуге како би извршили лажне куповине и извели многе друге штетне мрежне активности.

Гоогле је купио реЦаптцха 2009. године и постао је најпопуларнији укус цаптцха система који пушта робота..

ЦлоудФларе и РеЦаптцха - зашто бол?

ЦлоудФларе је мрежа за испоруку садржаја (ЦДН) која пружа услуге за око 7% веб локација широм света. То је један од највећих глобалних ЦДН-а и његова мрежа има огроман број веза са интернетским центрима за размјену. Основни посао ЦлоудФлареа је убрзати колико дуго треба да се учитају веб локације.

Међутим, ЦлоудФларе такође користи ДДоС заштиту (и друге безбедносне услуге веб локација) обележавањем ИП адреса за које верује да су ботови. Када се ИП адреса означи као потенцијални бот, људи који користе тај одређени ИП принуђени су да попуне РеЦаптцха.

Извлачење косе стреса

Под одређеним околностима, потрошачи су приморани да више пута напуне РеЦаптцха; понекад и по неколико минута. Па зашто је то тако? И, је ли Гооглеов РеЦаптцха покварен?

Одговор на ово питање је прилично сложен. Али, укратко, када попуните Гооглеов РеЦаптцха, не морате само да скачете кроз обруче да бисте спречили лоше роботе - већ помажете и у тренирању Гоогле-ових алгоритама за машинско учење (и уштедите Гооглеу тону новца тако што ћете постати привремени Гоогле запослени).

Зашто сам издвојен да попуним реЦаптцха?

Ако код куће користите интернет и не радите ништа необично, не бисте требали често да попуњавате реЦаптцха. Већина људи ће добити упитник само кад покушају нешто купити. Ово спречава ботове од грубих присиљавања лозинки или извршавања лажних куповина (или вишеструких куповина). Штавише, већину времена цаптцха би требала бити једнако једноставна као и кликање на „нисам робот“.

Међутим, људи који користе јавни ВиФи у хотелима и кафетеријама могу наћи да им се РеЦаптцха служи много чешће. То је због великог броја људи који користе интернет с те одређене локације - што понекад доводи до тога да ЦлоудФларе на црној листи нађе ИП адресу због проблематичних понашања.

Ако активности интернет корисника проузрокују да ЦлоудФларе означи јавни ВиФи ИП, сви који користе тај ВиФи хотспот изненада ће морати да попуне мноштво РеЦаптцха захтева. Систем је темпераментан и већина корисника интернета се слаже да ЦлоудФларе има претерано агресивна правила фиревалл-а (то је путовање у РеЦаптцха).

Понекад није ретко да огромни блокови ИП адреса постану на црној листи. Резултат за људе на тим местима? Редовно морате испуњавати РеЦаптцха. То се десило, на пример, потрошачима у југоисточној Азији који су се горко жалили на ЦлоудФларе-ова агресивна правила Фиревалл-а (понекад чак и бирајући бојкотују веб странице које их присиљавају да попуну РеЦаптцха због ЦлоудФларе-а).

Зашто ЦлоудФларе то допушта?

С обзиром да је посао ЦлоудФлареа-а да убрза учитавање страница, чини се фер питање зашто највећи свјетски ЦДН пушта Гоогле да руши интернет на овај начин.

За његову заслугу, употреба реЦаптцха ЦлоудФларе-а није нарочито сумњива. РеЦаптцха се сматра „водећом ЦАПТЦХА услугом“, јер је данас реЦаптцха намијењен да ради на „невидљив“ начин.

У пракси то није увек случај. Будући да толико људи има фрустрацију и проблеме због РеЦаптцха, могло би се надати да ће ЦлоудФларе искористити свој значајан утицај да потакне већу буку (посебно имајући у виду да извршни директор ЦлоудФларе-а лично познаје директора Гоогле-а).

Ово постаје све хитније, ако се корисници интернета (неправедно) праве да прескачу додатне обруче како би помогли Гооглеу да оспособи своје аутоматизоване системе. ЦлоудФларе, молим вас учините нешто, за име доброг!

ВПН са серверима у позадини

РеЦаптцха решење: ВПН

Људи који су болесни од сусрета са ЦлоудФларе-овом имплементацијом реЦаптцха могу се користити Виртуал Привате Неторк (ВПН) за борбу против проблема. ВПН омогућава било коме да сакрије своју стварну ИП адресу како би спречио ЦлоудФларе да детектује своју ИП адресу на црној листи.

Ако се питате да ли је ИП адреса коју користите на црној листи, можете да је проверите:

  1. Проналажење ваше ИП адресе посетите ову веб локацију

  2. Посетите Пројецт Хонеи Пот и унесите ИП адресу да бисте сазнали његов статус.

Ако ИП адреса каже нешто попут: „Систем Пројецт Хонеи Пот препознао је понашање са ИП адресе у складу са оним који користи нападач из речника“, ВПН би заиста могао да помогне. Друга опција је тражити да се листа дода у листу.

Користим ВПН, али и даље имам проблема

Један од проблема је што ЦлоудФларе понекад садржи црне листе ИП адреса које припадају ВПН-овима, проки-има и излазним чворовима Тор-а. То значи да ће неки људи који користе ВПН заправо чешће, а мање срести захтеве за реЦаптцха.

Ако не користите ВПН и имате много захтева за поновним пресликавањем, најбоље је да се претплатите на познату премиум ВПН услугу. Познато је да сви препоручени ВПН помажу у решавању досадног проблема ЦлоудЦларе реЦаптцха.

Ако тренутно користите ВПН, али и даље имате много захтева за реЦаптцха, вреди покушати да се повежете на други сервер. То је зато што је вероватно да је погођен само један ВПН сервер. Ако се проблем настави, обратите се свом добављачу ВПН-а. Ако вам ВПН провајдер не може помоћи, можда ћете морати да се пребаците на неког од наших препоручених провајдера.

Упитници, знакови питања

Зашто су ВПН сервери на црној листи ЦлоудФларе?

Већину времена ЦлоудФларе ће имати црну листу ИП адресе која припада ВПН-у јер је један од ВПН-ових корисника користио ИП адресу за спам људи или обављање неке друге црне листе..

ВПН-ови имају успостављена правила која од својих претплатника траже да не врше злонамерне активности. Међутим, понекад претплатници користе ВПН-ову политику нулте евиденције вршећи активности које су у супротности са условима услуге.

Да ли ЦлоудФларе намерно блокира ВПН-ове?

Вриједно је напоменути да је ЦлоудФларе покренуо властити ВПН сервис под називом ЦлоудФларе Аццесс. Овај ВПН је у директној конкуренцији са осталим комерцијалним и корпоративним ВПН-овима. Стога не би било изненађујуће ако ЦлоудФларе почне на црној листи ВПН ИП адреса како би подстакао људе да се претплате на његову приватну услугу.

Да ли се то већ дешава није јасно, али било је извештаја о специфичним ВПН корисницима (као што су приватни претплатници на Интернету) којима се редовно сервира реЦаптцха када је њихов ВПН повезан. Само ће време показати, али, за сада, ЦлоудФларе није баш мотивисан да сачува дан.

Кредити за слике: Маридав / Схуттерстоцк.цом, Фунтап / Схуттерстоцк.цом, Николаева / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me