Аппле је 3. новембра представио иПхоне Кс свету. Од тада, хакери и истраживачи кибернетичке сигурности у целом свијету су утркивали да ли могу сломити предњи крај новог скенирања лица уређаја. На први поглед изгледа да је скенирање лица корак више за сигурност, али шта заиста значи Фаце ИД? И да ли покреће било каква питања везана за приватност дигиталних података?


Већ је деблокирано

Сада, само недељу дана након објављивања иПхонеа Кс, истраживачи безбедности вијетнамске безбедносне фирме Бкав тврде да су преварили скенер лица. Заправо, и пре него што га је Аппле издао, безбедносни стручњаци су почели постављати питања да ли неко може да поквари иПхоне Кс 3Д маском. Истраживачи у Вијетнаму сада тврде да су успешно користили ову методу. Према тиму, успели су да откључају Фаце ИД помоћу композитне маске направљене од пластике са штампањем са 3 Д, силикона, шминке и папира. Према истраживачима, маска их је коштала око 150 долара.

До сада нико није успео да провери те налазе или да докаже да је Бкав заиста урадио оно што тврди. Из тог разлога, мораћемо сачекати док други истраживачки тим не успе да тестира методологију за креирање система Фациал ИД на иПхоне Кс.

Поред тога, упркос пружању доказа о концепту методе, ово истраживање не би требало да мучи већину људи. То је зато што је мало вероватно да ће неко имати ресурсе, време или амбицију да направи сличну маску како би провалио у уређај у стварном свету. За почетак, ако неко изгуби телефон, хакер који пронађе то ће морати знати за чије лице прави маску, што је врло невероватно.

Наравно, постоји шанса да у случајевима попут Сан Бернардина, власти направе маску за отварање уређаја. Међутим, у том сценарију то је такође мало вероватно, јер би полиција могла много лакше да натера прогонитеља да погледа њихов телефон да га откључа..

Ипхонек

Да ли би вас полиција могла натерати да откључате телефон?

Одговор на ово питање је вероватно да. Срећом, чак и затварање очију зауставиће откључавање иПхонеа Кс, па је ово опција. Међутим, пети амандман нису заштићени ДНК и отисци прстију, који правно говоре - ствари које вас чине таквим какви јесте. Из тог разлога, полиција би могла добити налог да амерички становници употребе своје лице како би откључали иПхоне Кс.

Алберт Гидари, директор приватности Центра за интернет и друштво Универзитета Станфорд, верује да се то мора променити. У овом тренутку, Пети амандман штити људе од инкриминације. Као такав, људи не морају да предају свој бројчани код властима.

У случају да се метода заштите биометријског идентитета користи за заштиту уређаја, Гидари тврди да се биометријски идентификатор користи уместо кода и треба претпоставити да га изражава. Међутим, да ли ће се икада догодити та промјена у начину на који се разумје Пети амандман. Постојећи систем фаворизује власти, тако да нема пуно наде да ће се то ускоро промијенити.

К томе додајте и чињеницу да је америчка полиција опет закључана из телефона којем би желела да приступе, а ви видите зашто то изгледа мало вероватно..

Емергенци Моде

Добра вест је да, попут старе функције за скенирање отисака прстију, корисници иПхоне Кс-а могу да брзо кликну дугме за напајање 5 пута узастопно да уђу у хитни режим. Ово искључује скенер лица и захтева употребу лозинке за откључавање уређаја. Као такав, потрошачи имају начин да онемогуће скенер лица и извуку се из легалног сивог подручја (ако добију прилику).

За људе који су до сада радо користили отисак прста да би отворили иПхоне, није се много променило у смислу Петог амандмана. Морат ћемо причекати да видимо шта ће се догодити када се у стварном случају суди нова идентификација лица.

Ус Граница

Оно у шта можемо бити сигурни је да ће на америчкој граничној контроли (где је познато да ће савезни агенти присиљавати људе да се одрекну својих шифри), власти вероватно бити снажније када је реч о томе да људи натерају да отворе своје телефоне. Поред тога, у земљама изван САД-а, у којима не постоје четврти и пети амандман за заштиту њихових права, људи ће се можда лакше присилити на отварање иПхоне-а лицем.

Веруј ми својим лицем

Што се тиче дигиталне приватности, само скенирање лица није превише брига. Нумеричка датотека која је створена у тренутку када иПхоне Кс скенира лице свог власника чува се само на самом уређају. Према Аппле-у, та датотека (у основи нумерички код који дефинише ликове нечијег лица) никада не напушта телефон. Ако је, на пример, напустио телефон - и отишао у централну базу података о лицима на Аппле-овим серверима - опасности би биле огромне, јер (као што сви знамо) цибер-криминалаца могу хаковати базе података.

Фаце Ид Ипхоне

Поред тога, референтна датотека са којом се упоређује лице корисника шифрирана је и чувана у сигурном делу иПхонеа Кс. Пхил Сцхиллер, Апплеов старији потпредседник за маркетинг објашњава,

„Једном када телефон научи да препозна свог власника, користећи 3-Д мапу састављену од више од 30.000 инфрацрвених тачака пројицираних на лице особе, откључаће се само када осети да власник гледа равно у уређај. Мапа се не може заварати фотографијама или маскама, а локално се чува у сигурном делу уређаја. За закључавање телефона потребно је само затворити очи или погледати у страну, тако да махање телефоном испред свог спаваћег власника неће га откључати. ​​"

Велико је питање: Да ли верујете Апплеу? Да будемо фер, Аппле се генерално показао поузданим. На пример, одбила је да откључа један од његових телефона током случаја Сан Бернардино. Реалност је, међутим, та да једноставно не знамо да ли се датотека дели са Аппле-ом и скрива у некој масовној библиотеци за препознавање лица. Ако јесте, та је база података опасно инвазивна. Такође вреди богатство. Нажалост, због природе затворених извора Аппле уређаја једноставно не знамо.

Мишљења су писца сопствена.

Заслон насловне слике: Артем Олесхко / Схуттестоцк.цом

Кредити за слике: Хадриан / Схуттерстоцк.цом

МПанцхенко / Схуттерстоцк.цом

цхомбосан / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me