Габриел Веинберг је оснивач и извршни директор компаније ДуцкДуцкГо, популарног и веома сјајног претраживача који поштује вашу приватност. Габријел је недавно био љубазан да ми одобри интервју у којем смо разговарали о стању приватности на мрежи.

ДуцкДуцкГо је стекао своју репутацију чињеницом да је претраживач поштовање приватности корисника. Да ли је фер претпоставити да вам је та приватност битна? И зашто?

Да, верујем да би у савременом друштву приватност требало да буде основно право, упоредо са другима попут слободе говора и штампе.

Шта тренутно сматрате главним пријетњама приватности за обичне кориснике интернета?

Дигитална технологија очигледно улази у више делова нашег живота, а наши подаци брзо постају све вреднији и за нас и за друге. Главна претња је да тренутно постоје добро дефинисана законска ограничења за праћење на мрежи, а без њих компаније и владе постају све наметљивији да добију приступ овим вредним личним подацима. Већ смо поставили законска ограничења на финансијску, медицинску, војну, транспортну, телекомуникациону и пољопривредну технологију. Зашто не пратити путем интернета?


ДуцкДуцкГо БиллбоардВиде_цц

Већ смо поставили законска ограничења на финансијску, медицинску, војну, транспортну, телекомуникациону и пољопривредну технологију. Зашто не пратити путем интернета?

Политичари ових дана веома воле да разговарају о нарушавању приватности / сигурности и потреби да се пронађе прави „баланс“ између ових приоритета. Лично, сматрам да је то лажна дихотомија која се промовише у политичке циљеве. Какве су ваше мисли о томе?

Да, верујем да је то лажна дихотомија. Други начин да се дефинише дебата је јака и слаба енкрипција. Снажна енкрипција је главна ствар која штити наше осјетљиве податке попут банкарских, медицинских, па чак и владиних записа. Слаба енкрипција, насупрот томе, омогућава ова масовна кршења података о којима стално слушамо. Верујем да ако ослабите шифровање, слабићете сигурност у том процесу.

„Велика Британија је управо легализовала најекстремнији надзор у историји западне демократије“ (да цитирам Едварда Сновдена). Мислите ли да је то правац који уопште води свет?

Не, мислим да масовни надзор није неизбежан. Мислим да можемо одлучити да поставимо разумна ограничења праћењу путем интернета и приватност учинимо основним правом. Ове се одлуке, међутим, дешавају по државама и зависе од интереса дотичног грађанина. Сновден је пресудно схватио ову потребу за јавном расправом и покренуо је. Сада то морамо да наставимо. По мом искуству када људи у потпуности разумеју проблеме, велики проценат људи жели да брани своја права на приватност.

Мислим да се слажемо да, са тренутном крајње непредвидивом политичком ситуацијом у САД-у, ко зна шта ће нам донети будућност? Али ако бисте гледали у кристалну куглу, да ли бисте били вољни поделити било какве спекулације?

Као и у Великој Британији, верујем у сваку демократију, политичке ситуације на крају прате вољу грађанства, ако је довољно снажно. У САД-у се повећава проценат људи који се баве праћењем интернета и верујем да ће то на крају резултирати регулацијом која ће му постављати ограничења. Нисам сигурна у временској линији.

ДуцкДуцкГо директор са Оффице-ом

Не, мислим да масовни надзор није неизбежан. Мислим да можемо одлучити да поставимо разумна ограничења праћењу путем интернета и приватност учинимо основним правом

О доста приватности и сигурности на мрежи постоји много лоших вести ових дана, али да ли видите и неке позитивне трендове?

Да, током последњих неколико година од објављивања Сновдена, све већи број људи је постао едукованији о питањима приватности и безбедности на мрежи и почео је да се брине и као резултат предузима стварне акције. На пример, у студији о ПЕВ, 40% Американаца је рекло да би волело да њихов претраживач не прати њихове активности претраживања.

Ниси се сложио са недавним мојим чланом, у којем сам рекао да је бити америчка компанија лоше за приватност. Да ли бисте желели да објасните зашто грешим?

Да . ДуцкДуцкГо не прикупља и не дели личне податке. То је укратко наша политика приватности. Акције у вези са приватношћу САД-а - попут НСЛ-ова - дизајниране су за вађење постојећих пословних записа. У нашем случају немамо шта да делимо јер не прикупљамо или не делимо личне податке, па се ове радње и повезани закони не односе на нас. Веровање да америчка влада може приморати било коју америчку компанију да учини било шта је само лажно, што је доказано у недавном случају Аппле вс ФБИ.

Опћенитије, као што горе наглашавате, Велика Британија и многе друге земље могу имати једнако лоше законе о приватности и друге правне преседане као и САД када су примењени у одређеном случају. Сваки одређени случај заиста зависи од конкретне ситуације и детаљних параметара који се често називају проценом претње. У овим проценама, као што је горе наведено, ДуцкДуцкГо је у различитој класи од осталих компанија јер једноставно не прикупљамо или делимо личне податке. То је, нешто попут е-поште, где постоје пословне евиденције, веома је различито од претраживања, где немамо личне податке за дељење.

Шта будућност има за ДуцкДуцкГо? Да ли имате неке планове у плану који бисте желели да поделите?

Долазимо већ десетак година! У ширем смислу, желимо да наставимо да напредујемо у нашој визији подизања стандарда поверења на мрежи и нашој тренутној мисији да будемо највернији претраживач на свету. У том контексту, желели бисмо вам с временом више помоћи да заштитите своју приватност на мрежи, мада тренутно немам никаквих посебних најава.

ДуцкДуцкГо Оффице_цц

ДуцкДуцкГо је у другачијој класи од осталих компанија јер једноставно не прикупљамо или делимо личне податке

Који су ваши најбољи савети о приватности за наше читаоце?

Заиста постоји неколико решења која вам делимично пружају олакшање од праћења на мрежи. Прво пребаците свој претраживач, е-пошту и друге главне услуге где се ваши лични подаци прате у добре приватне алтернативе, попут ДуцкДуцкГо-а за претрагу. Друго, додајте у прегледач додатак ХТТПС Еверивхере ЕФФ-а, који ће шифровати везе са веб локацијама где је то могуће. Треће, додајте у прегледник додатак ЕФФ-ове приватности Бадгер, који блокира пратиоце других произвођача. Ове три промене ће неприметно и значајно смањити ваш дигитални отисак.

Па шта је то са паткама?

Као и већина људи на Интернету, волим слатке и пријатељске ствари!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me