Интернационално гашење спортског пиратства показује знаке успеха

Пренос спортских такмичења путем интернета или њихово гледање на ТВ претплатничким пакетима може бити скупо. Тако се љубитељи спорта који немају много новца понекад окрећу пиратерији ради поправљања. У последње време, међутим, пиратски спортови на мрежи постали су много жешћи. Разлог? Владе и агенције за спровођење закона све више раде на сузбијању пиратерије у име забавне индустрије.


У Шпанији су власти недавно ухапсиле седам особа због покретања неколико веб локација у вези са пиратским спортовима. Према подацима полиције, истрага широм земље кулминирала је координираним нападима и хапшењима. Полиција се нада да ће затворити спортски пиратски прстен за који се верује да је до данас створио око 1,4 милиона евра.

Хапшења су се догодила крајем прошле недеље, током рација у Мадриду, Аликантеу, Албасетеу, Гандији и Валенсији. Седам ухапшених мушкараца управљало је веб локацијама које пружају знатно јефтинији приступ струјним фудбалским утакмицама.

Према наводима полиције, мушкарци су координирали софистицирани пиратски прстен који је пружао фудбалске утакмице путем стриминга, директног преузимања, стриминг претплате и дистрибуције вршњака. Управо овај необично разнолик низ платформи је омогућио програмерима веб страница да остваре огромне финансијске приносе од својих нелегалних активности.

Током своје истраге, шпанске власти су утврдиле да су сервери за фудбалски пиратски прстен лоцирани не само у Шпанији, већ и у Француској, Канади и САД-у. Та истрага траје од средине 2016. године, када се шпанска премијерлигашка фудбалска лига - Ла лига - званично жалила због пиратерије.

Тада су се представници који раде за Ла лигу жалили да су открили око 13 веб локација које нуде илегални приступ шпанским фудбалским утакмицама и другим међународним такмичењима.

Успех законодавства против пиратерије

Массиве Оператион

Шпанске власти су у евиденцији рекле да је операција била изузетно професионално и успешно вођена.

Према изворима блиским истрази, програмери веб локација првенствено су профитирали од реклама које су се појављивале на страницама које нуде пиратски фудбал. Полиција је такође открила да су оператери сајта покушали да отежају операцију гашења користећи раштркане сервере и посредничке компаније, као и „услуге анонимности локације сервера“.

Власти су замрзнуле бројне банковне рачуне за које се верује да су повезани са операцијом. Поред тога, полицијска управа тврди да су рације на осам кућа створиле огромну количину доказа. Полиција каже да је истрага још увек у току и да би могла резултирати даљим затварањем веб страница и хапшењима.

За људе који воле гледати фудбал бесплатно, гашење веб страница вероватно ће изазвати нагле рупе у њиховом забавном распореду. Нажалост због пиратских заљубљеника у спорт, затварања веб локација нису ограничена само на Шпанију.

Центруисани фудбалски ток

Интернатионал Црацкдовн

У Великој Британији, влада је ове године усвојила законодавство којим се присиљавају провајдери Интернет услуга (ИСП) да затворе пиратске токове утакмица Премиер лиге чим их открију. То значи да се чак и тренутни токови мечева затварају чим се открију у стварном времену.

То знатно отежава британским фудбалским навијачима да избегавају велике суме новца за гледање фудбала. Према Невиној шефици парнице, све ради. На индустријској конвенцији у Макау ове недеље, Маттхев Хибберт најавио је да је постало немогуће струјати бесплатан фудбал у Великој Британији захваљујући тим новим законима о блокади сајтова..

Говорећи на конференцији Азије за кабловску и сателитску радиодифузу Азије (ЦАСБАА) 2017, Хибберт је рекао присутнима да је пиратско струјање фудбалских утакмица готово искоријењено у Великој Британији..

Претјеране тврдње

Ако би неко узео Хибберта на његову реч, могло би се претпоставити да Премиерсхип успева да користи нове законе да у потпуности угуши пиратски фудбал у Великој Британији. Међутим, реалност је да људи и даље користе сет-топ бок-ове, као што су Коди кутије, за ток бесплатног фудбала. Поред тога, многе веб локације остају доступне - на пример, стриминг сајтови у Кини - који бесплатно приказују Премиерсхип утакмице.

У ствари, према изворима који прате доступност пиратских фудбалских токова у Великој Британији, око половине десетака популарних сајтова који пружају стреамове још увек су постављени и раде у данима утакмица. Прекиди у фудбалу обично су само повремени.

Упркос овим налазима, у 2017. години влада много је координиранија настојања владиних власти - у разним регионима - да се сузбију спортског пиратерије. Вијест која долази са конференције ЦАСБАА је да грађани могу очекивати да слична пиратска блокирања погубљења постану ефикаснија како вријеме пролази. У Великој Британији, координираним напорима дошло је до успешног сузбијања илегалног емитовања фудбала у пабовима. Поред тога, многи добављачи илегалних стреаминг уређаја (ИСД) успешно су процесуирани због продаје уређаја.

Људи који желе да гледају фудбал или друге спортове на мрежи јефтино ће сазнати да се службени пакети фудбала могу купити по различитим ценама широм света. БеИН Спортс, на пример, нуди огромне количине спорта (укључујући фудбал) на тржишту Блиског Истока по веома приступачним ценама.

ПроПриваци.цом не одобрава кршење ауторских права. Иако смо свесни да се ВПН-ови могу користити за превару ваше локације у другу земљу и на тај начин превазилажење гео-ограничења, њихова основна сврха је да вам пружи безбедност и приватност на мрежи. Прво и најважније, зато препоручујемо употребу ВПН-а.

Мишљења су писца сопствена.

Заслон насловне слике: Бриан А Јацксон / Схуттерстоцк.цом

Кредити за слике: Блоомицон / Схуттерстоцк.цом, једна фотографија / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

5 + 3 =

map