Копирање података хакера под именом Гуццифер 2.0 изазвало је велики помак на Твиттеру у последња 48 сати. Депонија података, која је објављена у суботу преко веб странице Вордпресс, друга је врста такве врсте од прикладно названог хакера који је преузео одговорност за недавни хак Демократског националног комитета (ДНЦ)..


Отпади података (од којих други пинцете називају # Гуццифер3) људи посвуда поштују, јер се чини да откривају огромне количине корумпираности у досадашњој председничкој трци. Посебно у вези са унутрашњом подршком ДНЦ-а - сматра се да представља измишљотину за изборну кандидатуру за председничку кандидаткињу Хиллари Цлинтон.

Унутрашњи дописи које је Гуццифер 2.0 украо из ДНЦ-а, показују да се Цлинтон већ помињао као демократски кандидат још у мају 2015. Откривајући да је масовна подршка коју је уживао колега демократски кандидат, Берние Сандерс, током примаријуната, увек била суђено неуспеху. Ова вест силно љути Сандерсове присталице, који сада осећају да су подвргнути савијеном изборном процесу.

Током трке за првака идеја (од стране Сандерсових присталица) сугерисала је да би покривање Цлинтонове медија у главним медијима вероватно помогло да се демократској трци нађе пут. Међутим, међу новообјављеним документима, постоји доказ пушења о директном договору између главних медија и ДНЦ-а како би се Клинтон окренуо као демократског кандидата током изборног процеса.

Писмо из маја 2015. са темом „Кандидати за председника ГОП-а за 2016. годину“ објашњава детаље „предложене стратегије за позиционирање и јавну размену порука око републичког председничког поља 2016.“ Део тог плана је предвиђен на следећи начин;

„Наши циљеви у наредним месецима биће уоквирити републичку област и евентуалног именованог кандидата и пружити контраст између ГОП поља и ХРЦ-а.“

Чини се да је јасан доказ да се ХРЦ (Хиллари Цлинтон) припрема за демократску кандидатуру. Даље у писму, на ХРЦ се директно упућује директно на начин који сугерира усклађени нагласак ДНЦ-а према Цлинтону који остварује демократску побједу:

„Користите специфичне поготке да бисте замутили воде око етике, транспарентности и напада финансирања кампања на ХРЦ.“

# Гуццифер3 ДНЦ клинтон

Извештавање о „лаком додиру“ о пропуштању Гуццифер 2.0

Чак и у светлу ових проклетих депонија података о ДНЦ-у, главни медији су се углавном концентрисали на делове који демонстрирају планирану стратегију ДНЦ-а за наношење штете републиканским кандидатима, укључујући неочекивано снажни ГОП-ов Доналд Трумп.

Други одељак, под називом „Репортер Оутреацх“, приказује неспорну вољу да посебно утиче на медије на непоштен начин:

„Радећи преко ДНЦ-а и других, требало би да користимо позадинске брифинге, припремамо се са новинарима за интервјуе са кандидатима за ГОП-а, искључимо снимке разговора и супротстављене тачке како бисмо помогли да се приче извештавају без отисака прстију и да новинари користе поруке за пренос поруке“

„И ДНЦ и вањске групе желе да направе догађаје и притисну околне републиканске догађаје да би уметнули наше поруке у своју штампу и натерали их да одговоре на питања о кључним питањима.“

Иако се неким људима то можда не чини претерано дражесним, а свакако је то уобичајена пракса у политици ових дана да странке нападају своју конкуренцију, писмо сигурно показује вољу ДНЦ-а да директно утиче на медије.

Чини се да је та стратегија снажно функционисала у корист Хиллари Цлинтон - према одлуцииондата.орг - чији налази показују да је постојао „шокантан“ медијски закључак о великом броју присталица који су се окретали Сандерсовим скуповима (хиљадама и често много више него што је ХРЦ добијао).

Забавно, упркос депонију података (чија истинитост није демантована од стране ДНЦ-а), ДНЦ се држи својих тврдњи да су хацк починили софистицирани руски (можда влада или ФСБ) оперативци. То веровање је сада отворено за питање имајући у виду тврдњу Гуццифера 2.0 да је деловао сам:

„Светски позната компанија за цибер-сигурност ЦровдСтрике објавила је да су сервере Демократског националног комитета (ДНЦ) хаковале„ софистициране “хакерске групе. Веома ми је драго што је компанија тако високо ценила моју вештину))) Али у ствари је било лако, врло лако. "

Са своје стране у причи, руска влада је негирала учешће у хаку. Било да се ради о усамљеном хакеру (као што се тврди), или не, могућност да се ради о руском хакеру остаје, наравно, разумна опција - а сигурно има пуно непристојних доказа који указују на то да је реч о руском говорнику - који ће вероватно користити Руска тастатура.

Такође се чини очигледним да ко је хакер; вероватно ће дати све од себе да скрену поглед са стварне природе свог идентитета како не би били ухваћени као оригинални имењак Гуццифер.

За оне који нису свесни, овај најновији звиждач добио је име по оригиналном хакерском хакеру: Румунски цибер хактивист који је 2013. године порастао у срамоти због низа хакирања у које су учествовали бројни владини званичници. Укључујући е-пошту између Сиднеи Блументхал и Хиллари Цлинтон, које су илегално послане на „незаштићен лични е-маил“ у коме се помиње терористички напад Бенгазија 2012. у Либији (између осталог).

Гуццифер тренутно чека пресуду у затвору у Александрији у Виргинији, након што је изручен из Румуније у САД, како би се суочио са оптужбама за хаковање владиних службеника. Гуццифер, чије је право име Марцел Лазар Лехел, признао је кривицу за оптужбе које су му поднете. Према изјави Министарства правде:

„У изјави о чињеницама поднесеним споразумом о признању кривице, [Лехел] је признао да је најмање од октобра 2012. до јануара 2014. намерно добио неовлашћени приступ личном имејлу и рачунима друштвених медија који припадају око 100 Американаца, и то је учинио да би на незаконит начин прибавите личне податке и преписке путем е-поште своје жртве. Његове жртве укључују непосредног члана породице два бивша председника САД-а, бившег члана америчког кабинета, бившег члана америчког заједничког шефа особља и бившег председничког саветника, признао је. [Лехел] је признао да је у многим случајевима јавно [сиц] објавио приватну преписку путем е-поште, медицинске и финансијске информације и личне фотографије жртава. "

Што се тиче Гуццифера 2.0, чини се да су та прва два опадајућа податка (која укључују мноштво наводних ДНЦ финансијских извештаја који садрже детаље огромних донација и њихових донатора) тек почетак. На страницама ВордПресс-а, хакер је обећао да ће објавити хиљаде додатних докумената и е-маила који су (тврди) већ прослеђени Викилеаксу (за кога се верује да ће их објавити на време).

Дакле, један занимљив развој догађаја је чињеница да је Викилеакс управо објавио пустошну бујицу под називом „Викилеакс осигурање“. Од тада је садржај тих датотека непознат јер кључ за шифровање још није пуштен. Викилеакс је рекао да ће бујица дјеловати као "скретница мртвих" уколико имају проблема са будућим издањем (што организација за звиждаче планира да донесе ускоро).

Да ли ће ишта од тога утицати на председничку трку, остаје да се види. Међутим, ако је Хиллари Цлинтон тако стојећа до сад било шта за проћи, онда ће вјероватно, Цлинтон остати несметана овим најновијим открићима. Недодирљива је сигурно реч која нам пада на памет.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me