Сваки пут када се придружите интернетској услузи или веб локацији друштвених медија, добијате политику приватности. Понекад су те политике дуже од десет страница. Опште је познато да се нико не труди да их прочита.

Студије сугеришу да већина људи не разумије танкоће политика приватности. У ствари, истраживање истраживачког центра Пев из 2014. открило је да половина Американаца уопште не зна шта је политика приватности.

Ово је забрињавајуће јер су политике приватности потрошачки прозор у могуће понашање услуга које користе. Али чак се и стручњаци за приватност боре да се пробију кроз жаргон жаргона. Лиор Страхилевитз, професор права на Универзитету у Чикагу, јуче је признао да „као и већина људи, не читам правила о приватности која ми се шаљу - и то кажем као адвокат о заштити приватности“.

То изгледа као запањујуће признање. Уосталом, ако адвокати за заштиту приватности не читају садржај правила о приватности, од просечне особе се не би требало очекивати да то раде?

Политика приватности Шта треба учинити


Зашто су политике приватности битне

Открића о Фацебооку су недавно открила да је податке које је прикупио и закључио Фацебоок аналитика користила трећа фирма под називом Цамбридге Аналитица (ЦА). ЦА је користила огромне количине података да би циљала граничне бираче и изменила њихове вести са циљем да утиче на њихове одлуке како на председничким изборима 2017. - тако и на британском референдуму о Брекиту.

Говорећи на Инноватион фесту, Бласе Ур, доцент на Одељењу за рачунарске науке Универзитета у Чикагу, јуче је објаснио зашто верује да је прича о Цамбридге Аналитици погодила такав нерв.

„То је један од ретких случајева где просечан потрошач може видети шта се догодило са њиховим подацима," рекао је. Обично имамо прикупљене податке о нама и они иду у празнину и ствари се томе решавају, али заправо никада не знамо какав је био исход. "

Грађани су овог пута открили експлицитне детаље о томе како је њихове податке „прикупио Цамбридге Аналитица, а затим вероватно коришћени да утичу на Брекит и Трумпове изборе“, додала је Ур.

Током сесије, Ур је даље објашњавао да наизглед тривијалне чињенице о људима понекад могу бити важни показатељи одређених веровања или особина понашања. Управо ови наизглед бенигни закључци омогућавају анализу података и стручњаке за понашање који утичу на људе.

Зато је тако важно схватити које личне податке компанијама дозвољавате да прикупљају, чувају и обрађују.

Гдпр Имаге

Ажурирање ГДПР-а

Тренутно се људима изненадно жури ажурирање политике приватности. То је због новог европског законодавства о ГДПР-у, које ступа на снагу 25. маја. Ново европско законодавство приморава компаније да тачно кажу потрошачима који подаци се прикупљају и за шта се користе. Фирме које користе личне податке за било шта осим првобитне сврхе крше пропис.

Иако је законодавство европско, неке фирме, попут Мицрософта, одлучиле су увести многе елементе прописа у своју корисничку базу широм света. Из овог разлога, грађани САД-а - као и други људи у свету - такође ће можда морати да прихвате нове исправке смерница у наредним недељама и месецима.

Како се носити са загонетком политике приватности

Будући да се толико ажурирања политика приватности изненада објављује, који је најбољи савет када је у питању разумевање и пристанак на те политике? Према Страхилевитзу, најбоља ствар је учинити се ослонити се на стручњаке, а не сами бирати политику,

„Добра стратегија за проналажење смисла о политици приватности као запосленика није толико да сами читате политику приватности, већ чекате да организације које ово раде за живот заиста прођу кроз свет и кажу свету заиста изненађујуће или проблематичне појмове. “

Ово је чврст савет, јер када велика корпорација објави нову политику приватности, уобичајено је да организације попут Елецтрониц Фронтиер Фоундатион, Приваци Интернатионал, Опен Ригхтс Гроуп и Приваци Цоалитион пажљиво анализирају те документе..

Поред тога, независни стручњаци за заштиту приватности и истраживачи често анализирају нове политике приватности због гадних „изненађења“, а њихове постове на блогу можете пронаћи тако што ћете претраживати на мрежи.

То значи да је уз врло мало напора могуће сазнати да ли политика приватности прима лошу штампу и треба је избегавати.

За више информација о ГДПР-у у ВПН индустрији, погледајте наш потпуни ГДПР извештај.

Кредитна слика наслова: Вригхт Студио / Схуттерстоцк.цом,

Ознаке слике: СБ_пхотос / Схуттерстоцк.цом, Равпикел / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me