Данас је на снагу ступила Општа уредба о заштити података Европске уније (ГДПР). Ужаснути претњом од непостојања новчаних казни у износу од 20 милиона евра или 4% годишњег промета, многе веб странице и онлајн сервис узели су нуклеарну опцију.

Бројни веб сајтови почели су да блокирају приступ свим корисницима у ЕУ, укључујући популарни сервис за обележавање Инстапапер, услугу одјаве путем е-поште унролл.ме и ЛА Тимес. Неколико мрежних игара је затворено, а ПроПриваци.цом је примио извештаје да је чак и низ популарних подцаста блокиран за ЕУ ​​претплатнике..

Ла Тимес Гдпр 2

ГДПР уводи строга нова правила о томе шта информационе компаније могу да прикупљају и чувају о својим купцима. Правила се односе само на податке који припадају онима унутар ЕУ, али организације са седиштем ван ЕУ и даље морају да се придржавају ако имају податке о грађанима ЕУ. Многе компаније су ревидирале своје Услове пружања услуге (ТоС) и политике приватности за све купце на основу тога да је постојање различитих правила за различите купце на основу места њиховог становања логистичка ноћна мора..

Судећи по хаосу који данас виђамо на интернету, многе фирме су једноставно закопале главе у песак до касно. На пример, европске посетиоце на веб локацији Инстапапер сада дочекују порука:


„Инсталацијски папир привремено није доступан за становнике у Европи док настављамо да уносимо измене у светлу Опште уредбе о заштити података (ГДПР) која ступа на снагу 25. маја 2018. Извињавамо се због непријатности и намеравамо да вратимо приступ што пре. могуће."

Док се онима на веб локацији Унролл.ме каже:

"Ми ћемо привремено престати пружати нашу услугу купцима из ЕУ и престат ћемо пружати услугу свим становницима ЕУ 23. маја."

Барем ове веб локације кажу да су блокови привремени и чини се да намеравају да се уобичајени сервиси наставе за купце из ЕУ након што ажурирају своје смернице како би биле у складу са ГДПР.

ВапрПортал, компанија која води интернетску улогу играјућих игара (ММОРПГ) Рагнарок Онлине, ипак је отишла корак даље. Затворио је све своје европске сервере и блокирао све кориснике ЕУ:

„Због промена у услужној политици наше компаније за европске регије, са жалошћу вам доносимо вести да ће све игре и ВарпПортал услуге у доњим европским регионима бити укинуте 25. маја 2018..

Прекидом службом биће погођене следеће европске земље: Све европске земље, осим Руске Федерације и земаља ЗНД. Сав приступ ВарпПортал игри и рачуну биће блокирани регионалним ИП-ом. "

ВарпПортал је обећао да ће сви погођени купци добити пуни поврат.

Користите ВПН да бисте приступили веб локацијама и услугама блокираним због ГДПР-а

Веб странице и услуге блокирају приступ европским посетиоцима на основу њихових јединствених интернет (ИП) адреса. Њима може приступити било ко изван ЕУ без икаквих прекида услуге.

Ако живите у ЕУ и желите да приступите некој од ових веб локација, онда је лако тако да користите ВПН - само се повежите на ВПН сервер који се налази ван ЕУ, а што се тиче веб локација које посећујете, чини се да сте изван ЕУ.

Напредовати

У већини случајева ови блокови за европске посетиоце биће уклоњени јер компаније доводе своје политике приватности у складу са ГДПР правилима. Заиста, велики део тренутне панике је више у вези са збрком око тога шта се захтева него од самих правила.

На примјер, Уред за повјеренство за информисање у Великој Британији (ИЦО) савјетовао је да већина е-порука о поштивању ГДПР-а које су преплавиле све наше долазне поште једноставно нису потребне. Како је Стеве Воод, замјеник повјереника за информације, написао на веб страници организације раније овог мјесеца:

„Неки од митова које смо чули јесу:„ ГДПР значи да више нећу моћи да шаљем билтен “или„ ГДПР каже да ћу требати нови пристанак за све што радим “. Могу категорично рећи да су то погрешна ... Не морате аутоматски освежавати све постојеће сагласности у припреми за нови закон. "

То, међутим, није спречило да низ паничних истрага сруши ИЦО веб локацију неколико сати јутрос.

ПроПриваци.цом | Стручна анализа

У већини случајева, Европљани само требају седети тесно, јер ће се уобичајена услуга ускоро наставити. Ако сте нестрпљиви (зар нисмо сви?) Или ако се ваша омиљена веб локација одлучи на трајнији нуклеарни приступ, тада ће је ВПН деблокирати за вас.

Да бисте сазнали који су ВПН провајдери усаглашени са ГДПР-ом, погледајте наш извештај о ГДПР индустрији.

Кредитна слика: Би Вецтор Плус Имаге / Схуттерстоцк.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me