Веб локација безбедности ГЦХК

Обавештајне агенције у Великој Британији припремају се за значајно проширивање својих великих операција хаковања података у настојању да ефикасније идентификују потенцијалне националне безбедносне претње.

Групе грађанских слобода и заговорници дигиталне приватности постављају забринутост око тога шта би такво ширење „режима ометања опреме“ (ЕИ) значило за личну приватност обичних грађана.

Режим распрострањеног ЕИ је оквир који омогућава да ГЦХК агенти упадају у појединачне телефоне, рачунаре, УСБ стицкове, па чак и читаве комуникационе мреже. Ширење ЕИ забринуло је стручњаке за приватност да ће ово омогућити владиним агенцијама у Великој Британији да бесплатно управљају масовним операцијама прислушкивања без надзора и неограничења..

Када је 2016. године Закон о истражним овластима усвојио Парламент, Едвард Сновден га је одмах критиковао као најцјењенији програм државног надзора у западном свету. „Велика Британија је управо легализовала најекстремнији надзор у историји западне демократије. То иде даље од многих аутократија “, твитнуо је Сновден у то време. Лорд Давид Андерсон, независни рецензент законодавства о тероризму у Великој Британији, напоменуо је 2016. да ће се ЕИ само „штедљиво“ користити у оквиру ИПА.


Овог месеца министар безбедности Бен Валлаце послао је писмо Доминику Гриевеу, шефу Одбора за обавештајне и безбедносне послове, објашњавајући да је став ГЦХК-а о ЕИ „еволуирао откако је Закон о истражним силама добио Краљевски пристанак 2016.“

Валлаце у суштини значи да ГЦХК мора проширити ЕИ да би узео у обзир технолошки напредак у комуникацијским алатима од тог времена. ГЦХК агенти не могу правилно циљати потпуно нови спектар хардверских уређаја и софтверских апликација без ширења ЕИ.

„Операције ЕИ су критична способност за наше безбедносне и обавештајне агенције како би земља била безбедна. Од доношења закона, комуникационо окружење се наставља развијати, нарочито у погледу низа хардверских уређаја и софтверских апликација на које треба циљати. Поред тога, примена мање традиционалних уређаја и употреба ових технологија од стране особа које су занимљиве знатно су напредовале. Након прегледа тренутних оперативних и техничких стварности, ГЦХК је ревидирао претходни став и утврдио да ће бити неопходно да се изврши већи удео текућих операција у иностранству усмереним на режим већег ЕИ него што је првобитно предвиђено “, објаснио је Валлаце у свом писму..

Значајно проширивање ионако широког спектра владиног надзора сигурно није у складу с заговорницима приватности у Великој Британији. Ханна Цоуцхман, службеница за заговарање и политику на слободи, има за циљ „доказати да масовни надзор никада не може бити оправдан демокрацијом која поштује права“.

Цоуцхман објашњава, „Један од најбринијих аспеката британског режима надзора је употреба„ великих овлашћења “. Ове овласти омогућавају држави да надгледа и чува огромне количине података о широком кругу људи. Не морате бити осумњичени за било какво кривично дело или злоупотребу да бисте на овај начин нарушили своју приватност. То се може догодити било коме од нас - или, што је вјероватније, огромном броју нас. Потпуни налог може се применити на целокупно становништво. “

Неограничени опсег онога што би омогућило предложено ширење великог надзора је застрашујућа перспектива за појединце који мисле на приватност. Цоуцхман и остали заговорници приватности нису вољни да то дозволе без борбе: „Слобода се дуго бори против масовних надзора. Влада Велике Британије усвојила је низ дубоко наметљивих режима надзора, а слобода се увек суочила са изазовом одупирања тим инвазивним државним моћима. "

Цоуцхман наставља да упозорава да је скупни надзор „влада може користити за приступ нашим најосетљивијим личним подацима - нашим порукама пријатељима и породици, веб локацијама које посећујемо и ономе што објављујемо на мрежи, где идемо и са ким идемо. И ове информације могу се користити за изградњу узнемирујуће детаљних профила о нама. “Не само то, већ и ова врста масовних неограничених пракси надзора од стране владиних агенција може имати дубоко негативан утицај на људско понашање у целини. Масовни надзор омогућава упад у приватност, тако продоран да појединаца може натерати до самоцензуре и до краја променити њихово понашање, тврди Цоуцхман..

Мисао да живите под сталном сенком о томе да имате било какву интернетску интеракцију отворену за надзор владиних агенција многима је несумњива. Један од најбољих начина за борбу против такве контроле и обезбеђивање приватности на мрежи је коришћење ВПН-а. С надолазећом експанзијом масовних пракси неконтролираног надзора у Великој Британији, сада је још важније него икад да кодирате интернет саобраћај ВПН-ом. Коришћењем једног од најбољих ВПН услуга у Великој Британији, можете лако заштитити своју приватност на мрежи и задржати своје осетљиве личне податке од тога да буду стално доступни владиним агентима.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me