Фацебоок логотип упоредо са симболима наопачке


Проклети извештај ТецхЦрунцх-а открио је да Фацебоок плаћа кориснике већ са 13 година да инсталирају истраживачку апликацију која им омогућава роот приступ мрежном саобраћају на телефонима учесника..

Технолошки гигант плаћао је тинејџерима 20 долара месечно, плус бонуси за препоруке, да преузму апликацију која је омогућила Фацебооку невиђен приступ телефонским активностима корисника. Кроз апликацију су могли пратити и анализирати све, од својих приватних порука до навика прегледавања веба и података о локацији у стварном времену.

Фацебоок је ТецхЦрунцху признао да је апликација дизајнирана тако да компанији омогућава прикупљање података о навикама коришћења учесника. У једној верзији шеме учесници су чак затражени снимке заслона њихове странице историје наруџби у Амазону.

Чини се да апликација директно крши услове Аппле-овог Ентерприсе Девелопер Програма-а. Фацебоок је користио услуге бета тестирања других произвођача као што су Апплаусе, БетаБоунд и уТест за дистрибуцију софтвера корисницима, избегавајући Аппле-ов званични алат за тестирање бета тестирања ТестФлигхт. Очигледни напор да се заобиђе било каква потенцијална акција компаније Аппле или ограничи на то колико корисника компанија може дистрибуирати апликацију.

Портпарол компаније Аппле објаснио је ТецхЦрунцх-у да смо „програм за развојне програмере за предузећа засновали искључиво за интерну дистрибуцију апликација унутар организације. Фацебоок користи своје чланство за дистрибуцију апликације за прикупљање података потрошачима, што је очито кршење њиховог споразума с Аппле-ом. Било који програмер који користи своје цертификате за дистрибуцију апликација потрошачима укинуће им сертификате, што смо у овом случају учинили да заштитимо наше кориснике и њихове податке. "

Фацебоок је пристао да заустави операцију за Апплеове кориснике као одговор на ТецхЦрунцх извештај да ће апликација остати доступна за Андроид кориснике.

Првобитно је Фацебоок оглашавао ову прилику као плаћену студију друштвених медија, кодног назива Пројецт Атлас, током 2016. на Снапцхату и Инстаграму путем уТест-а, циљајући на 13 до 17-годишње кориснике друштвених медија. Пријављивање за програм путем Апплаусе и БетаБоунд нису јасно навели Фацебоок као подстрек пројекта, што сугерише да је компанија желела да га води што тајније. Једном када су се корисници пријавили и започели процес преузимања, од њих се тражи да инсталирају Роот Цертификат, који је Фацебооку дао потпун приступ њиховим дигиталним животима.

Вилл Страфацх, стручњак за сигурност Гуардиан Мобиле Фиревалл-а, објаснио је ТецхЦрунцх-у да је „прилично технички звук“ инсталирај наш коријенски цертификат “корак ужасан. Фацебоок непрекидно приступа најосетљивијим подацима о вама, а већина корисника неће бити у могућности разумно пристати на то без обзира на било какав споразум који имају јер не постоји добар начин да артикулишете колико снаге се Фацебоок даје када то учините. “

Гласноговорник Фацебоока одлучно је негирао да је компанија довела у заблуду учеснике или да је програм прекршио Апплеове увјете: "није било ништа" тајно "у вези с тим ... то није" шпијунирање "како су прошли сви људи који су се пријавили за судјеловање. јасан процес тражења њихове дозволе и плаћено им је да учествују. Најзад, мање од 5 процената људи који су се одлучили за учешће у овом истраживању тржишта били су тинејџери. Сви са потписаним обрасцима за родитељски пристанак. "

Поред Апплеових политика, то је и грубо кршење личне приватности, без обзира на то што су учесници плаћени или да су малолетници који учествују у пројекту истраживања тржишта наводно дали родитељску сагласност. Овај инцидент показује колико је Фацебоок изван контакта постао заштита приватности својих корисника. Чињеница да би компанија искористила младе људе за њихове драгоцене личне податке за свега 20 долара је алармантна и неопростива

сви који и даље желе користити Фацебоок, најбољи начин да се избјегне такво прескакање ваших приватних дигиталних активности је да прво не учествујете у програмима „истраживања тржишта“. Други битан начин заштите ваше приватности на мрежи је употреба квалитетне ВПН услуге. Најбољи ВПН-ови који су данас доступни могу вам помоћи да останете безбедни на мрежи маскирањем ваше ИП адресе и шифрирањем свих ваших интернет комуникација како би се осигурало да ваши подаци остану сигурни и да не падну у погрешне руке.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me