Турске власти заузеле су ВПН сервер којим управља ЕкпрессВПН, само да би утврдиле да сервер не садржи записе.


Заплена је била део истраге убиства руског амбасадора у Турској 2016. године Андреја Карлова. Атентат је извршио полицајац Мевлут Мерт Алтıнтас, кога турска влада оптужује за везу са америчким проповједником Фетхуллахом Гуленом.

Отприлике у време атентата, особа или непознате особе су се пријавиле на Алтıнтас-ове Гмаил и Фацебоок налоге како би избрисале разговоре везане за злочин. Турске власти разумљиво желе да пронађу ко је за ово одговоран. Међутим, погодили су ћорсокак, зато што је починилац користио ВПН да сакрије своју стварну ИП адресу.

ВПН ће сакрити вашу стварну ИП адресу

Власти су стога могле само да виде да се починилац пријавио на Фацебоок и Гмаил преко ВПН сервера којим управља ЕкпрессВПН. Како би сазнала више информација, турска полиција извршила је претрес у податковном центру који је смештао сервер и запленила га.

Точно обећањима ЕкпрессВПН-а, међутим, власти нису пронашле записе похрањене на њима, који би се могли користити за идентификацију починиоца. Затим су затражили помоћ од ЕкпрессВПН-а. Како нам је објаснио портпарол ЕкпрессВПН-а:

„Заплена сервера догодила се пре него што су нас турске власти чак контактирале. Контактирали су нас како би утврдили да ли поседујемо записнике које нису могли да пронађу на самом серверу ... што наравно нисмо.

Као што је јасно назначено у својој политици приватности, ЕкпрессВПН не води евиденције које би се могле користити за препознавање онога што његови корисници раде на мрежи:

„„ Никада не чувамо евиденције о саобраћају и такође не чувамо записе који би некоме могли да омогуће да се упари са ИП и временском жигом назад кориснику. Радимо у потпуности на основу заједничких ИП адреса, што значи да један ИП не следи појединачном кориснику. "

ЕкпрессВПН је објавио изјаву којом потврђује да није у могућности да помогне истрази.

„Као што смо навели турским властима у јануару 2017. године, ЕкпрессВПН нема и никада није поседовао евиденцију о повезивању са купцима која би нам омогућила да знамо који купац користи одређене ИП адресе које наводе истражитељи. Поред тога, нисмо могли да видимо који су купци приступали Гмаилу или Фацебооку током дотичног времена, јер не водимо евиденцију активности. Верујемо да су истражни напад и инспекција дотичног ВПН сервера потврдили ове тачке. "

Треба напоменути да Фацебоок у ствари не брише разговоре. Можете их сакрити од себе, али их и даље чува Фацебоок. Исто се вероватно односи и на Гоогле и избрисане Гмаил поруке.

Стога није јасно да ли су Фацебоок и Гоогле одбили да помогну турским властима или су власти добиле разговор и једноставно траже ко је покушао да их избрише..

ЕкпрессВПН је веран својој речи

ВПН-ови су корисни за разне ствари, али једна од њихових најважнијих употреба је пружање приватности. Чување дневника онога што корисници добивају на мрежи представља претњу приватности купаца, тако да већина добрих ВПН-ова обећава да неће чувати записе који могу садржавати ову приватност.

Како можемо знати да ВПН-ови одржавају та обећања? Па, такви случајеви очито доказују да то многи чине. ЕкпрессВПН треба топло поздравити ако ради управо оно што за њега каже - штити приватност корисника тако што не чува записе који могу да се користе за идентификацију онога што добијају на мрежи.

Имајте на уму да ЕкпрессВПН води неке анонимне статистике употребе, али без временских ознака или ИП записа, не представљају претњу приватности корисника. ЕкпрессВПН је регистрован на Британским Девичанским острвима (БВИ) и каже да ће одговорити само на правно обавезујући судски налог који је издао суд у БВИ.

„Информације о једном од наших корисника открићемо само ако смо на то приморани правно важећим судским налогом који је издао БВИ. Међутим, чињеница да изнајмљујемо сервере из дата центара у многим земљама света значи да имамо везу у другим јурисдикцијама. Када нам се власти у таквим јурисдикцијама обрате ради упита о томе који се ЕкпрессВПН корисник повезао на одређену ИП адресу или је одговоран за одређене мрежне активности, ми им кажемо да немамо знање за одговор на таква питања, јер немамо евиденцију веза или евиденције активности. "

Чак и тамо где је некако био приморан да преда трупце, међутим (није), не би могао да преда нешто што нема.

Опасност од ВПН сервера у више земаља

ЕкпрессВПН је искористио овај инцидент како би истакнуо опасности које су својствене закупу ВПН сервера из дата центара где се могу одузети:

„ВПН провајдери се налазе у јурисдикцијама широм света, неке горе од других. Али када је реч о запленама сервера, није важно где се налази ВПН компанија; сваки провајдер је подједнако ризичан. Корисници ВПН-а требају бити свјесни избора угледног провајдера који улаже у заштиту приватности и анонимности својих купаца. То укључује и осигуравање да ниједан део података о личности која се идентификује никада не удари на диск. "

Како би се у будућности осигурао интегритет корисничких података, ЕкпрессВПН више не користи физичке сервере у Турској на које се може извршити рација. Уместо тога, нуди виртуелне сервере који пружају турску ИП адресу, али се у стварности налазе у Холандији.

„У компанији ЕкпрессВПН уложили смо велики напор у не само заштиту корисника од пропуштања, већ и у заштиту приватности купаца у најгорем сценарију, на пример када сервере физички одузму или на други начин компромитују владини актери.“

Вредност приватности

Сада се неки могу успротивити да овај случај докаже најгоре оптужбе на ВПН-ове - да су то алати које криминалци користе да сакрију своје гадне активности. Али то је само поента - они су алати и у томе корисни. Али као и сви алати, они се могу користити у лоше сврхе. Као што ЕкпрессВПН бележи:

„Атентат на амбасадора Андреја Карлова био је трагичан злочин. Апсолутно не одобравамо било какве покушаје ометања истраге инцидента. Услови коришћења услуге ЕкпрессВПН захтевају од клијената да пристану да ЕкпрессВПН не користе у било које друге сврхе осим у законите сврхе. “

Међутим, приватност је основно људско право. То нам даје простор за расправу о идејама и формулисање сопственог мишљења о стварима без страха да ће владе гледати преко наших рамена.

Како је Георге Орвелл превише добро схватио, постоји разлог зашто је свака репресивна влада од почетка цивилизације покушала да упадне у приватност својих грађана. Приватност подупире појам слободе,

Због тога чињеница да је свеприсутни надзор владе над готово свим аспектима нашег живота брзо постала норма заиста застрашујућа перспектива. А када то нису владе, комерцијални субјекти упадају у вашу приватност како би вам продали ствари.

Потребни су нам алати попут ВПН-а како бисмо сачували своју слободу пред масовним надзором. То што могу повремено и злоупотребљавати је природа било којег алата, али фокусирати се на то значи играти у руке оних који би нас тлачили..

Потрага траје

Турска полиција жели приступити иПхонеу који припада Алтıнтасу, али су у том правцу такође имали мало среће. Сви нови иПхоне уређаји су шифровани од краја до краја, тако да је Аппле морао да обавести турске власти да није у могућности да пружи помоћ.

Покушаји да ангажујете приватну компанију да упадну у телефон уместо тога су се нашли пред високим трошковима без гаранције да ће покушај бити успешан..

Тужилаштво се сада нада да ће испитивање снимака уживо које је државни емитер ТРТ снимио са места догађаја у време убиства пружити додатне трагове. Извештај дневног листа Хуррииет наводи да су у вези са пуцњавом сведочила 33 осумњичена лица, а четворица ухапшена.

Закључак

На многе су начине несретне тврдње о приватности које пружају ВПН провајдери заиста тестирају само када неко злоупотреби њихову услугу. Ипак, овај случај доказује да се ЕкпрессВПН-у може веровати да чува вашу приватност.

Кредитна слика: Аутор Урбан Репортер / Схуттерстоцк.
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me