У другом од онога за шта се надам да ће бити дуготрајан низ интервјуа са водећим личностима из ВПН-а и безбедносне заједнице, пронашао сам Давида Ланг-а, менаџера за комуникације у ЕкпрессВПН-у.


Како је настао ЕкпрессВПН?

Оснивачи ЕкпрессВПН-а су параноични тип који предузимају све могуће мере предострожности како би се сачували на мрежи.

Путујући у многе земље са упитним цензорским законима, заједно са све већим масовним надзором влада широм света, одлучили су да учине нешто како би им помогли. Тако је настала наша основна мисија: „Олакшајте свима да користе интернет са сигурношћу, приватношћу и слободом.“

Тај исти принцип важи и данас, као и 2009. године када је покренута наша услуга.

ЕкпрессВПН је веома популаран ВПН провајдер. Које аспекте услуге сматрате кључним за овај успех?

1. Подршка 24 сата дневно, укључујући ливе цхат - Редовно се хвалимо као ВПН провајдер са најбољом корисничком услугом. Наши агенти за подршку су образовани, ефикасни, пријатељски расположиви и доступни су свакодневно како би нашим купцима одмах помогли у било којим проблемима.

2. 145 локација сервера у 94 земље (и броје се). Имати толико локација за повезивање важно је из два разлога:

  • Обично омогућава боље и брже везе за кориснике који једноставно желе заштитити своје интернетске податке ВПН-ом, јер се за оптималну брзину могу повезати на физички блиску локацију. Такође имамо и препоруку за ВПН локацију која аутоматски бира најбржу локацију за наше кориснике. Уопштено, купујемо врхунску пропусну ширину од података са највишим нивоом података. Не сечемо углове када је реч о нашој ВПН мрежи сервера.
  • За кориснике који желе приступ одређеном садржају из своје матичне земље, нудимо више избора, препуштених руку. Желите да гледате британску ТВ или заобилазите бејзбол игре у САД-у? Нема проблема! Треба да се повежете да бисте гледали јужноафрички рагби? Покрили смо те.

3. Наша непотребна 30-дневна гаранција поврата новца. Оно што нас овдје издваја је да у потпуности испуњавамо захтев за повраћај новца. Чак и ако је купац незадовољан 29. дана, рефундирамо 100%. Нема пријављених износа.

Колико вам је важна приватност и зашто је то важно?

Право на приватност можда није увек најповољнији избор, али верујемо да је то основно људско право које се мора чувати. Ваше приватне информације припадају вама и вама самима. Због тога ЕкпрессВПН има строгу политику нулте евиденције за све податке прегледавања. Свој углед изградили смо на томе да нам купци верују да чувају њихове податке приватним.

Шта тренутно сматрате главним пријетњама приватности за обичне кориснике интернета?

Мислим да је, очито, правна ситуација у многим земљама повезана са приватношћу, скупним подацима и надгледањем ИСП-а веома забрињавајућа.

Какву улогу мислите да ВПН компаније попут ЕкпрессВПН могу (и не могу) да играју у побољшању приватности корисника?

Пружамо услуге које омогућавају нашим купцима да преузму контролу над њиховим онлине животом. Ово укључује спречавање масовног надзора и праћења од стране вашег Интернет провајдера (ИСП).

ВПН такође нуде средства за борбу против локалне цензуре пружајући људима слободу да лоцирају своју ИП адресу у било којој од 94+ земаља широм света. Поред тога, ВПН омота сву вашу комуникацију унутар сигурног тунела спречавајући прислушкиваче да анализирају шта преносите.

Други важан аспект приватности је политика нулте евиденције која осигурава да навике прегледавања остану приватне, чак и од компаније ВПН. То је нешто што озбиљно схватамо.

Супротно томе, ВПН-ови вас не могу заштитити од онога што се догађа унутар вашег уређаја. Ако преузмете вирус, прегледач је угрожен или ако преузимате апликације и софтвер који сакупљају информације на ваш уређај, онда је ваша приватност и даље у опасности.

Поред употребе ВПН-а, које бисте друге мере препоручили корисницима интернета да заштите своју приватност?

Поред употребе ВПН-а, кориснику препоручујем да размисли о следећем:

  1. Повежите се на ВПН, а затим повежите са Тором
  2. Увек користите јаке лозинке и 2ФА
  3. Плаћајте с битцоином
  4. Користите Пидгин или Таилс да бисте задржали приватност својих ћаскања
  5. Користите ПГП
  6. Подесите приватне све налоге на друштвеним мрежама

ЕкпрессВПН је регистрован на Британским Девичанским острвима (БВИ). Разумијем да је правна ситуација врло мутна (у најбољем случају!), И да БВИ уређује своје унутрашње послове и нема законе о обавезном чувању података. Али то је прекоморска територија Британије и зато делује под јурисдикцијом и суверенитетом владе у Великој Британији. Чини ми се разумним претпоставити да влада у Великој Британији, која је изузетно непријатељска према приватности и кључни је члан шпијунског савеза „Пет очију“, вођеног НСА-ом, може извршити притисак на владу и компаније БВИ. Какве су твоје мисли о томе?

Рекао бих да је ситуација врло јасна: Иако БВИ у себи има реч "британски", влада БВИ-ја ефективно послује са потпуним сувереним моћима и мало надзора Уједињеног Краљевства. Законодавце за БВИ демократично бирају грађани БВИ-ја, а правосудни систем је такође независан од Велике Британије.

За разлику од многих земаља које крше право појединаца на приватност, БВИ је приобална надлежност позната по законима о заштити података..

Пажљиво смо узели у обзир приватност наших корисника кад смо одабрали ову надлежност.

У БВИ не постоје закони о задржавању података и да бисмо могли да сматрамо да је судски налог правно обавезујући, требало би да стигне од суда у БВИ. На Британским Девичанским острвима немају никаквих страних обавештајних операција и зато такође нису део шпијунске алијансе Пет очију.

Такође смо свесни нула инцидената да влада у Великој Британији директно врши притисак на компаније БВИ да искажу податке о својим купцима, јер једноставно немају надлежност за подношење таквих захтева. Компанија БВИ може да произведе записе или доказе о својим купцима само ако то наложи Високи суд БВИ. И срећом, зато што не евидентирамо или не пратимо податке о саобраћају на својим ВПН серверима, не поседујемо информације које би нам биле корисне да произведемо таква наређења..

Чини се да владе широм света развијају менталитет „сакупи то све“. Да ли мислите да је то истина и ако јесте, шта мислите шта можете учинити у вези с тим?

Владе су увек биле вољне да троше ресурсе за прикупљање информација од својих грађана, везане само технолошком способношћу и величином свог буџета. Савремена технологија омогућила је прикупљање више и више информација по повољнијим ценама. Оно што можемо учинити је да користимо технологију да бисмо ограничили доступне информације и учинили је скупљом добивањем.

Мислим да би било поштено рећи да су многи посматрачи у дигиталном простору приватности прилично забринути због недавних политичких догађаја у Сједињеним Државама и широм света. Желите ли нагађати о томе како би у скорој будућности могле наступити пријетње приватности и личној сигурности?

Слажем се, и јавност у целости има право на узбуну. Мислим да што су пријетње приватности и личној сигурности постале познатије, ВПН-ови и други алати за приватност постаће главни кућни предмети.

За просечног корисника који се жели заштитити од дигиталног надзора и других претњи, једна ствар ће постати критично важна: поверење. Како ВПН-ови добијају широку употребу, покушаји влада да их регулишу и њихови корисници ће се интензивирати. Избор ВПН провајдера који има доказану заштиту приватности корисника и који се не клања спољним притисцима постаће најважнији..

Да ли видите неке позитивне трендове у свету приватности и безбедности на мрежи?

Апсолутно. Употребљива технологија повећања приватности постала је лака и јефтина за употребу и брзо се развија. Постоји велика потражња за приватношћу на мрежи и то препознају и произвођачи софтвера и хардвера. На крају, све зависи од тога да ли људи захтевају и користе технологију која поштује њихову приватност и подржава њихова права.

Има ЕкпрессВПН било каквих узбудљивих нових дешавања у радовима које бисте желели да поделите?

Прво сте чули овде: ускоро ћемо подржати потпуно нови рутер за ЕкпрессВПН апликацију за рутере. Овај модел ће бити најповољнији досад. Уз распон цијена од само 40-65 УСД, надамо се да ћемо приватност цијелог дома учинити доступном свима.

Надамо се издању у мају 2017. године.

Хвала вам што сте одвојили вријеме за разговор са мном.

Хвала што сте издвојили вријеме за разговор!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me