Нова студија коју је објавила Цонсумер Репортс (ЦР) открива инвазивну природу многих популарних паметних телевизора на тржишту. Детаљна истраживања - која такође бацају светлост на рањивост многих популарних паметних телевизора на хаковање - обављена је у сарадњи са инжењерима компаније Дисцоннецт и сарадницима у Ранкинг Дигитал Ригхтс-у. Извештај показује да се потрошачи спремају да прихвате неприхватљиве нивое чучња у својим домовима.


У САД-у је 69 посто телевизора који су испоручени 2017. године добило интернетску конекцију. Нажалост, та повезаност има неке крајње забрињавајуће последице по приватност. Паметни телевизори пружају потрошачима могућност преноса садржаја користећи популарне апликације попут Нетфлика и Хулу. Такође дозвољавају потрошачима да брзо претражују садржај гласовним командама.

Нажалост, произвођачи користе ту додатну функцију да би потрошачи у железници прихватили врло инвазивне дозволе. Према подацима компаније за истраживање тржишта ИХС Маркит, 82 милиона паметних телевизора већ је кренуло кућама у САД. Ново објављени извјештај истиче да је вјероватно да је скоро свих 82 милиона тих домова прихватило барем неке инвазивне дозволе.

Прописи о ФТЦ-у

У 2017. години произвођач Смарт ТВ-а Визио кажњен је због прикупљања података без да је претходно добио дозволу потрошача. Визио је ухваћен помоћу скенирања пиксела и других метода како би утврдио шта су гледаоци гледали у ТВ емисијама, филмовима и рекламама. Према Савезној комисији за трговину (ФТЦ), Визио је снимао „чак 100 милијарди података сваки дан са милиона телевизора“. Визио је потом те податке продавао трећим оглашивачима ради уредног профита.

Визио је био приморан да се обрачуна са Федералном трговинском комисијом за 1,5 милиона долара, а држава Њу Џерси за 2,2 милиона долара. Од тада, Федерална комисија за трговину јасно је ставила до знања да сви Смарт ТВ-ови морају добити дозволу од корисника прије него што на њих прегледају податке како би их могли продати трећим особама. Може се надати да је ова промена прописа увелико побољшала приватност америчких потрошача, али стварност је врло другачија.

Дилема

Замислите сценариј, управо сте купили Смарт ТВ и спремаћете га укључити и покренути поступак подешавања. Укључени у дигиталну приватност, мислите на себе:

"До ђавола не! Не ја! Бићу изузетно опрезан и нећу прихватити никакав драконски надзор од (овде унесите име произвођача). Моја ТВ - моја правила ”

То је савршено фер претпоставка. Уосталом, закон у САД неупитљиво предвиђа да потрошачи морају дати дозволу пре него што се било који подаци могу прикупити. Нажалост, у пракси се такве мисли испољавају као фантазија. ЦР студија показује да људи једноставно немају слободну вољу да се одрекну корпоративног надзора ако желе искуство повезано са Интернетом.

Цр Смарт Тв

Студија потрошачких извештаја

Да би спровео своју студију, ЦР је купио пет паметних телевизора од обичних малопродаја. Самсунг УН49МУ8000 и ЛГ 49УЈ7700 раде на прилагођеним оперативним системима. Остала три (ТЦЛ 55П605, Сони КСБР-49Кс800Е, Визио П55-Е1 СмартЦаст ТВ) користе софтвер треће стране (Року, Андроид ТВ и Цхромецаст).

ЦР је утврдио да су, како би потрошачи заиста искористили интернетску повезаност коју пружају ови телевизори, морали прихватити барем неке инвазивне дозволе. Ако то не учините, дошло је до потпуног губитка функција за које је потрошач купио телевизор:

„Открили смо да није увек лако разумети на шта се слажете током поступка подешавања. А ако одбијете дозволе, можете изгубити изненађујућу количину функционалности. У ствари, један телевизор захтева да прихватите широку политику приватности током подешавања пре него што будете могли да користите најосновније функције без интернета, као што је гледање телевизије помоћу антене. "

Студија је открила да чак и ако корисници само одбију аутоматско препознавање садржаја (АЦР) како би зауставили телевизор да прикупља податке о својим навикама гледања, и даље се позива на основну политику приватности која је тражила „право на прикупљање података о вашој локацији, која стримује апликације које кликните на и још много тога.

Најгоре од свега: паметни телевизор Сони имао је "све или ништа политике приватности" да су потрошачи морали да прихвате чак и најосновније функције (као што је коришћење телевизора без интернетског повезивања и са старомодном антеном).

Смарт ТВ дилема

Дисфункционални прописи

Чини се разумним претпоставити да је мало вероватно да потрошачи плаћају телевизоре повезане са Интернетом само да би се искључили из те повезаности у фази дозволе поступка подешавања. Извештај о ЦР показује да произвођачи намјерно форсирају корпоративни надзор над потрошачима.

Прописи не раде, а ФТЦ мора хитно да ревидира овај проблем. Докази доказују да није довољно да се потрошачима затражи дозволу, ФТЦ такође мора да ступи и обезбеди да потрошачи могу да користе телевизоре који су купили - чак и ако уопште не желе да им се прескаче..

Шта више, овај проблем је глобалан. Паметни телевизори чинили су већину телевизора доступних на тржишту у 2017. Години 2018. тај се тренд зауставља - готово да се више не продају модели без интернета. То значи да ће корпорације неминовно ући у све више домова широм света.

Шта потрошачи могу да ураде?

Ако већ поседујете паметни телевизор и нисте схватили да дозволе на које сте пристали нарушавају вашу приватност, можете поново почети тако што ћете ресетирати фабрику. Ово ће вам омогућити да поново прођете поступак подешавања, искључите се из АЦР-а и потражите најбољу доступну политику приватности. Нажалост, вероватно ћете морати да прихватите неке инвазивне поставке.

Ако први пут постављате телевизор, искључите АЦР који је најинвазивнија поставка. Ваша једина друга опција је да искључите телевизор са ВиФи-ја, али тада губите интернетско повезивање. Ако повезивање телевизора са Интернетом значи да можете прихватити све инвазивне функције, јер без интернетског повезивања произвођач не може прескакати вас.

Један од начина да се спречи произвођачи Смарт ТВ-а да вашу ИП адресу дају другим фирмама је коришћењем виртуелне приватне мреже (ВПН). ВПН је мрежна услуга која омогућава људима да сакрију своју ИП адресу (локацију). Иако произвођач телевизора зна ко сте, ипак је паметно сакрити своју ИП адресу. То ће значити да када произвођач телевизора прода скупове података о вама оглашавачима, оне неће бити прикачене на вашу праву ИП адресу. Наравно, ВПН за Смарт ТВ такође вам омогућава да деблокирате масе додатног садржаја, што је такође плус!

На крају, вреди приметити да би могло бити боље да се одлучите за добијање паметних функција помоћу уређаја који мање нарушавају приватност, као што су Цхромецаст или Амазон Фире ТВ стицк. Оба ова уређаја су мање инвазивна од паметног телевизора јер могу надгледати само одређене ствари које гледате када их користите (уместо свега.)

Мишљења су писца сопствена.

Кредитна слика наслова: Андреи_Попов / Схуттерстоцк.цом

Кредити за слике: Сцанраил1 / схуттерстоцк.цом, Асиер Ромеро / схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me