Децентралеиес је нови додатак за Фирефок отвореног кода који има за циљ да побољша вашу приватност током прегледавања. То чини локалним домаћинима ЦНД ресурса. Када прегледач поднесе захтев за један од ових ЦДН ресурса, захтев се блокира и уместо тога вам се сервира локална верзија.


Шта дођавола?

Израда веб локација испочетка је тежак посао. Уместо да измисле точкић сваки пут, веб програмери деле библиотеке корисног отвореног кода који раде уобичајене задатке. На пример, ЈаваСцрипт библиотеке или веб оквири попут јКуери или Ембер.

Уместо да сами пишу код, програмери могу једноставно упутити ове дељене скрипте са веб страница. Ове дељене скрипте хостиране су на мрежама за испоруку садржаја (ЦДНс) - глобално дистрибуираним мрежама проки сервера распоређених у више дата центара.

Не само да се скрипте које се налазе на дистрибуираним мрежама могу лако делити програмерима, већ су ЦДН-ови веома ефикасно средство за испоруку садржаја. Стога коришћење ресурса који се налазе на њима чини да се странице брже учитавају. Такође уклања финансијски терет од програмера самог хостинга ресурса.

Као последица тога, веома велики проценат свих постојећих веб локација редовно користи библиотеке које се деле на ЦДН-овима.

Па да! То звучи сјајно. Иди ЦДН-овима?

Проблем

Проблем је што ЦДН хостинг кошта новац. А компаније као што су Гоогле, Фацебоок и Мицрософт нуде такав хостинг бесплатно. Бесплатно је толико омиљена цена за веб програмере колико и за нас остале, тако да је сада веома велика количина свих ресурса веб локација смештена на ЦДН-овима које хостирају ове компаније.

Као и увек код Гоогле-а и других, иако нема новчаних трошкова, њихову употребу плаћамо својом приватношћу. Као што каже стара пословица, ако не плаћате производ, онда сте то производ!

Сваки пут када посетите веб локацију која референцира библиотеку која се налази на једном од ових ЦДН-ова, Гоогле, Фацебоок, Мицрософт, итд. Знаће за то и може да вас прати током преласка са веб странице на веб локацију.

Што је још алармантније, ништа не спречава ове компаније да замијењени хост код са нечим злонамернијим. А не постоји начин да ваш прегледач (или антивирусни софтвер) то не би могао спречити.

Могућа решења

Једно решење овог проблема је коришћење додатака као што су НоСцрипт или уМатрик како би се спречило покретање скрипти. Али ови додаци су веома за напредне кориснике. Правилно конфигурисање истих је тежак и дуготрајан задатак. Чак и тада ће „покварити“ многе веб странице које се ослањају на ове спољне скрипте како би могле да функционишу.

Друго могуће решење би било да веб програмери заједно удруже и формирају јавно ревидирану непрофитну организацију која ће угостити веб ресурсе. Али то би захтевало време и новац, тако да тренутно не планирамо такав потез.

Уђите у Децентралеиес

Додаци Децентралеиес Фирефок најчешће користе ресурсе локално. Када веб локација покуша да им приступи на подржаној мрежи, Децентралеиес ће блокирати захтев и уместо тога учитати локално сачувани ресурс..

- Подржане мреже: Гоогле Хостед Либрариес, Мицрософт Ајак ЦДН, ЦДЊС (Цлоудфларе), јКуери ЦДН (МакЦДН), јсДеливр (МакЦДН), Иандек ЦДН, Баиду ЦДН, Сина јавни ресурси и УпИун Либрариес.

- Пакетни ресурси: АнгуларЈС, Бацкбоне.јс, Дојо, Ембер.јс, Ект Цоре, јКуери, јКуери УИ, Модернизр, МооТоолс, Прототипе, Сцриптацулоус, СВФОбјецт, Ундерсцоре.јс и Лоадер Веб Фонт.

То не само да спречава Гоогле итд. Да вас прати преко ЦДН захтева, већ се локални ресурси увек учитавају брже од удаљених. Тако се веб странице учитавају брже. Победити!

Закључак

Децентралеиес је одлична идеја и потпуно је транспарентан у употреби. У ствари, вероватно је мало превише прозирно. Било би лијепо када би могло приказати визуелни приказ колико ЦДН ресурса је блокирано на овај начин. Како је то потребно, морате да се удубите у Фирефок-ову развојну конзолу како бисте сазнали ове информације

Било би такође добро када би Децентралеиес радили за више ресурса него што је то тренутно случај.

Али још су рани дани и могу се сјетити ниједног разлога да не инсталирам овај сјајни додатак. Сам по себи, то вас неће спречити да се пратите путем интернета, али је ипак драгоцено средство у вашем алату за заштиту приватности.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me