Цибер-сигурност је један од највећих свјетских проблема. Било да се ради о хакерским или ДДоС нападима - компаније непрестано погађају напади који или успоравају пословне праксе или излажу потрошаче крађи података. Нажалост, фирме су заглавиле у помало ситуацији Цатцх 22 када је у питању учествовање на конкурентном тржишту на мрежи.


Потрошачи захтевају брза времена учитавања, једноставност коришћења и окружење без већих проблема са што мање обруча који могу проћи кроз њих. С друге стране, снажна цибер-сигурност тежи успоравању ствари. Захтева да се ствари догађају у позадини да би се осигурали подаци, а потрошачи захтевају да прескачу обруче као што је двофакторна аутентификација.

Управо овај чин уравнотежења између очекивања потрошача од употребе и јаке цибер-сигурности ствара највише проблема. У целини, компаније највише брину о дну линије. Ако се брзо оптерећење задржи, људи ће се вјероватно догодити. То не значи да фирме воле да се хакују или дају неугодне изјаве.

Међутим, за сада решења која су доступна једноставно не могу ефикасно да обезбеде оба дела пите и тако се праве резови. Неко слабост се сече са заштитне линије како би се смањила мало додатна брзина за сурфере. Срећом, чини се да ће најузбудљивија технологија у настајању - Блоцкцхаин - можда одговарати на све молитве.

Мреже за испоруку садржаја

Тренутно се фирме ослањају на централизоване мреже за испоруку садржаја (ЦДНс) за пружање услуга веб страница великим брзинама. Те ЦДН фирме имају мрежу проки сервера и податковних центара лоцираних широм света. ЦДН клијенти користе ове сервере да испоручују њихов садржај на краћим раздаљинама, а самим тим и бржим роковима испоруке.

Иако је ово валидно решење, проблем ових ЦДН-ова је што су они обично прилично скупи. Савремене веб странице често морају да испоручују велике количине података корисницима, а с обзиром на то да ЦДН-ови наплаћују ГБ, ти се трошкови могу брзо сабрати. Поред тога, пошто су ЦДН-ови централизовани, они су и сами подложни нападима. Ако и када су угрожени, услуге које су им приложене такође трпе прекида рада.

Сада, заштитарска фирма под називом Гладиус верује да је пронашла начин да искористи снагу дигиталне сарадње за постизање резултата сличних ЦДН-у за само делић цене. Користећи Блоцкцхаин технологију, Гладиус намерава да омогући рачунарским корисницима који се налазе широм света, да обезбеде резервну ширину појаса веб локацијама којима је то потребно. За оне који донирају свој опсег, добит ће се мала исплата (у Гладиусовим жетонима).

За фирме које користе децентрализовану мрежу за испоруку садржаја предност ће бити не само муњевито испоручивање садржаја, већ и ефикасна заштита од ДДоС напада. То може звучати као да се две птице ударају истим каменом. У стварности, ипак, цело јато птица потенцијално би могло нанети ударац. Зашто? Због јефтине и брзе испоруке садржаја компанијама ће бити омогућено да примене и другу јачу цибер-сигурност - што би у супротном могло превише успорити корисничко искуство.

Блоцкцхаин

Блоцкцхаин Херо

Ово није први пут да компанија планира да користи снагу Блоцкцхаина да искористи рачунарну снагу људи. Отои, на пример, планира да користи блоцкцхаин да би искористио процесорску снагу људи за даљинско приказивање графике. Резултат ће бити еквивалент супер-рачунару који може да испоштује графику у незамисливо брзим временима. Голем планира да уради исту ствар.

ФилеЦоин је тек недавно добио рекордну инвестицију за своју визију децентрализоване мреже за похрану података засновану на блоцкцхаин-у. Као и Отои и Гладиус, и ФилеЦоин ће користити Блоцкцхаин: овај пут да искористи неискоришћени простор чврстог диска за људе. Упркос извесној количини полемике око првобитне понуде кованица ФилеЦоин (ИЦО), концепт је здрав.

За разлику од британске фирме Он-лине Плц - која има 394% своје вредности удела једноставно променом имена у Он-лине Блоцкцхаин Плц - ови стартапови искрено желе да користе Блоцкцхаин технологију на нов и повољан начин.

Гладија

Гладија

Па, како ће то радити? Гладијаш ће људима омогућити да окупљају свој резервни опсег. Та ширина опсега тада ће се користити за хостирање статичких датотека или ублажавање против ДДоС напада. Исход би могао бити револуционарни, јер децентрализована мрежа значи да хакери морају истовремено срушити више чворова како би монтирали нападе. То такође значи да програмери и потрошачи могу међусобно да комуницирају - режући посредника - и омогућавајући прилагођена решења.

Ово је велико побољшање у односу на тренутне централизоване ЦДН платформе, које се лако могу циљати великим ДДоС нападима сличним нападима на Дин (који су искористили снагу хиљада рачунара користећи Мираи ботнет). Поред тога, масивни базени пропусне ширине које је створио Гладиус лако ће се моћи носити са поплавом информација произведених ДДоС нападима. Шта више, јер ће толико корисника истовремено надгледати Гладија, злонамерне активности попут ДДоС напада биће брзо уочене.

Овоме додајте чињеницу да ће створити ток прихода за људе широм света. Док истовремено дозвољавате веб локацијама да користе чворове за испоруку садржаја који су ближе потрошачима (омогућава им да примене друге јаче циберсец-ове), и почињете да видите зашто би Гладиус ~ (и Сиа) могао бити прави мењач игара.

Кредитна слика наслова: дизаин / Схуттерстоцк.цом

Кредитна слика: Запп2Пхото / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me