Током 2012. године откривено је да је више од 83 милиона Фацебоок налога лажно. Откриће је узроковало да цијена Фацебоока падне испод 20 долара. Не треба рећи да је Фацебоок одлучио да умири акционаре бацајући се на употребу псеудонима.


Наравно, Фацебоок би волео да верујете да вам је она при срцу имала само најбоље интересе. Ипак, за људе који желе да свој приватни и пословни живот држе на дужини оружја, људе који пате од проблема менталног здравља, трансродне људе, професионалце који су у јавности познати под псеудонимом или сценским именом, феминисте или друге групе активиста који су изложени мржњи. злочини - или људи који само воле да сакрију свој идентитет из личних разлога приватности - правило је извор огромне фрустрације.

Да, тачно је да постоје случајеви цибер криминалаца који користе нелегалне, лажне и дупликате профила да би преварили људе. Лажни профили се користе да би се ловили људи, а чак је било и случајева подметања који користе лажне профиле (чини се да припадају атрактивним женским слободњацима) да заразе израелску војску малверима. Листа се наставља.

А ипак, за сваку причу коју чујете о опасности лажних Фацебоок налога, постоји још један случај који се тиче некога са разумним и легитимним разлогом да жели да сакрије свој прави идентитет.

Проблеми идентитета

Људи широм света изложени су нежељеним погледима тајних обожавалаца, бивших љубавника и ловаца. За те људе могућност уживања у Фацебооковом разговору са вољеним особама и пријатељима долази до ризика да буду малтретирани. Наравно, свако може пооштрити своја подешавања приватности, а опет, нема ништа тако бесмислено као што се скрива иза потпуно другог псеудонима..

Само прошле недеље, Суприиа Јаин, жена из Индоре у Индији, убијена је након што га је Фацебоок прогањао од стране бившег љубавника. Њен бивши љубавник вјеровао је да се превише отворено брани с припадницима супротног спола - што срамоти себе и заједницу. У стварности, Јаин је имала потпуно невине контакте пријатеља на Фацебооку што ју је бившу увело у психотично љубоморни бес.

Нажалост, чини се да Јаин није схватила опасност у којој се налази - и чини се да никада није размишљала користећи псеудоним на Фацебооку. Ипак, ако је преживела њен напад, чини се разумним да верује да је можда почела да жели лажни идентитет да побољша своју безбедност. Према тренутним правилима компаније Фацебоок, она јој не би била дозвољена.

Нажалост, овакве приче су прилично честе. У земљама у којима је прекршајно бити члан ЛГБТ заједнице - и где излагање као ЛГБТ може резултирати убиством из руку верско ревносног члана заједнице - лажно Фацебоок име може бити разлика између живота и смрт. Ева Блум-Думонтет, истраживачица из Приваци Интернатионал-а, рекла је за ПроПриваци.цом,

"Анонимност на мрежи посебно је важна за неке групе, укључујући жене и ЛГБТИК људе јер омогућава стварање простора где могу да истражују свој идентитет, задржавајући притом контролу над тим ко може да види и зна о њима. Анонимност дозвољава границе које су од суштинског значаја када људи можда још нису у јавности у вези са својим полним или сексуалним идентитетом, а посебно у земљама где су одређени идентитети криминализирани."

Збуњена политика

Невероватно, док су неки људи ухваћени због коришћења лажног имена, други су заправо приморани да не користе своје право име. То је зато што Фацебоок користи алгоритам за тражење потенцијалних лажних имена.

У Индијанци је уобичајено да људи имају друга имена која су описна. Откад спроводе политику свог правог имена, постојали су бројни извештаји домородачких америчких појединаца с другим именима као што су Бровн Еиес и Киллс Тхе Енеми, приморани да промене своје име како би остали на Фацебооку.

Чак и након директног контакта са Фацебоок-ом и пружања доказа да је то њихово стварно име; Фацебоок је често одбијао да одустане и пустио је људе да се користе правим именом. Ипак, ако Фацебоок тврди:

„Фацебоок је заједница у којој сви користе име које пролазе у свакодневном животу. Због тога увек знате са ким се повезујете. "

Да ли то значи да Зуцкерберг активно присиљава неке чланове друштвеног форума да прекрше своја правила? Током 2015. године разне организације за заштиту људских права заједно су извршиле притисак на Фацебоок тврдећи да политика стварног имена:

"Не поштује околности корисника у не-западним земљама, своје кориснике излаже опасности, не поштује идентитете својих корисника и ограничава слободу говора."

Тамна канцеларија

Полицајци у сенци

Иако је за Фацебоок лако тврдити да само људи с лошим намерама користе лажне налоге, постоји начин да се лежерно супротставе тој аргументацији. У САД-у су се појавили бројни извештаји полицајаца који користе лажне профиле у покушају да прикупе информације о осумњиченим, активистима и другим људима који су од интереса. Ако се то догађа у САД-у, можете се кладити у свог слатког двоножца да се то догађа негде другде.

Како сада стоји, то иде у супротност са правилима Фацебоока да полицајци користе лажне налоге за стављање људи под надзор. Ово је једина супротност политици правог имена. А ипак, то је пракса коју полицајци и даље обављају.

Верујем да је потребно променити закон како би полиција илегално користила лажне рачуне како би преслушала људе. Међутим, чини се и да би ствар с којом се требају бавити државни законодавци - а не Фацебоок. На крају крајева, ако полицајци желе да користе лажне налоге - а то је технички законито за то - треба ли Фацебоок заиста да их заустави?

А, ако Фацебоок није место за одлучивање - зар не би требало то ићи на редовне људе који желе да користе и лажне налоге? На крају крајева, када полицајци користе лажне рачуне како би прескакали људе, то звучи јако грозно. Док, када обични људи користе лажни рачун, падне на памет нешто далеко мање злобно...

Слобода говора

Познато је да се у земљама са оштрим политичким климама Фацебоок користи за организовање опозиционих скупова и протеста. За људе који живе у тоталитарним режимима, изражавање неслагања може бити изузетно опасно.

За грађане који имају легитиман разлог за ширење виталних информација унутар граница владиног пропагандног балона - лажна имена могу значити разлику између живота и смрти.

И запамтите да када је опасно говорити свој ум, људи имају тенденцију самоцензуре. Стога, права политика Фацебоока о стварном имену може наштетити великом броју људи који имају вриједну улогу у побољшању друштва. Блум-Думонтет је прокоментарисала:

"Анонимност је често услов за изражавање политичких мишљења, али и за пуштање звиждука. Да ли би покрет МеТоо постојао на исти начин када би сваки налог на друштвеним медијима био везан за право име? "

Нелегална дефиниција

Незаконит захтев

Упркос инсистирању Фацебоока да су његове политике дизајниране „тако да стварају сигурно окружење у којем људи могу да верују и да једни друге сматрају одговорним." Реалност је да њена стварна политика имена никада није била везана за заштиту корисника. Од свог оснивања, одувек се радило о профиту од прихода од реклама, као и за удео у цени његове акције коју су лажни рачуни изазвали у 2012. години.

Сада је немачки суд пресудио да су политике компаније Фацебоок и комерцијално мотивисане и незаконите. Према Савезу немачких потрошачких организација (ВЗБВ), инсистирање Фацебоока на употреби стварних имена прикривен је начин добијања сагласности корисника за задржавање, дељење и зараду од података о стварним именима. Ову процену сада је подржао регионални суд у Берлину.

Иако је то мала победа за активисте за дигиталну приватност, Фацебоок намерава да уложи жалбу на одлуку. Штавише, чак и ако се он подржи, вероватно ће Фацебоок увећати смернице само у оним регионима у којима је на то приморан..

Као резултат тога, лако је закључити да се Фацебоок не брине за сигурност људи. У ствари, изгледа да би било радије да се намерно доведу у опасност људе да би истрајали у свом неморалном моделу прихода.

Упутство за употребу

Како се користи Фацебоок са лажним именом

Ако вам је тешко да не користите Фацебоок са правим именом, склони смо сагласности да је то добра идеја. Мање стварни подаци које Фацебоок дајете о себи; теже је да гигант на друштвеним медијима зарађује од вас.

Поред тога, добро је позната чињеница да многе групе ризика - укључујући децу - могу у великој мери користити користи псеудонимима који су познати само њима и њиховим пријатељима и породици. Срећом, јер Фацебоок првенствено користи алгоритам за тражење лажних имена, могуће је успешно користити лажно име на Фацебооку без да будете ухваћени.

Иако, наравно, ако сте откривени (или вас неко пријави због лажног имена; да, морате пажљиво одабрати своје пријатеље), на крају ћете можда бити присиљени да се вратите на своје право рођено име. Свако ко жели да користи лажно име на Фацебооку требало би да се придржава следећих једноставних правила:

  1. Изаберите име које се чини стварним. Глупа имена или надимци који се не сматрају „стварним“ постаће означени много брже од једноставног имена као што је Сам Смитх.

  2. Не користите позната имена. Иако би могло бити забавно направити се Кардашијан; то ће вероватно изазвати брже откривање.

  3. Не држите се измишљених ликова из књига и филмова; чак и ако су "нормална" имена. Тајлер Дурден може изгледати као цоол име, али нећете га толико тешко сакрити од Фацебоок имена полиције!

  4. Закључајте своја подешавања приватности. Ако користите име за које је тешко да Фацебоок-ов аутоматизовани алгоритам открива, лажно је; једини начин да вас ухвате јесте други корисник који вас означи. Из овог разлога, добра је идеја сакрити свој профил од свих, осим блиских пријатеља.

Кредитна слика наслова: ПК Студио / Схуттерстоцк.цом

Кредитне слике: Городенкофф / Схуттерстоцк.цом, Цасимиро ПТ / Схуттерстоцк.цом, Бакхтиар Зеин / Схуттерстоцк.цом,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me