Да ли АИ угрожава ваше приватне здравствене податке?

Нова студија завршена на УЦ Беркелеи открила је да је тренутни амерички правни оквир лоше припремљен за законодавство о томе како Вештачка интелигенција утиче на дигиталну приватност људи.


Студија се фокусира на то како АИ је у могућности да користи огромна складишта података да би идентификовала појединце и њихове личне здравствене податке. Према главном истраживачу, Анил Асвани, АИ може да користи коракне податке прикупљене од пратилаца активности, паметних телефона и паметних сатова, и да их умрежи на демографске податке у циљу идентификације појединаца.

Током студије, истраживачи из Берклија користили су податке које је извлачило 15.000 америчких појединаца како би успешно показали да тренутни закони и прописи не штите адекватно приватне здравствене податке људи. Истраживање, које је објављено 21. децембра прошле године у часопису ЈАМА Нетворк Опен, открива да су стандарди приватности постављени у тренутном законодавству Закона о преносивости здравственог осигурања и одговорности (ХИПАА) хитно потребне за поновну процену ако се желе поднети здравствени подаци људи правилно заштићен.

АИ угрожава здравствене податке ваших података

Поновна дистрибуција личних података

Главни налаз студије укључује прерасподјелу анонимних или псеудонимизираних података. Према Асвани-ју, уклањање свих идентификационих информација из скупова података повезаних са здрављем не штити појединце на одговарајући начин. То је зато што компаније могу користити АИ да би поново дистрибуирале податке који су претходно били анонимни. Асвани објашњава:

"ХИПАА прописи чине ваше здравство приватним, али не покривају онолико колико мислите. Многе групе, попут технолошких компанија, нису обухваћене ХИПАА-ом, а тренутним правилима ХИПАА-е не сме се делити само веома специфичне информације. Постоје компаније које купују здравствене податке. То би требало да буду анонимни подаци, али њихов целокупни пословни модел је пронаћи начин да прикажу имена на ове податке и продају их."

Асвани је описао како компаније попут Фацебоока чине своје пословање спајањем осетљивих података. Нажалост, тренутни амерички закони не спречавају компаније да поново дистрибуирају претходно очишћене податке, што доводи у опасност приватне здравствене податке људи:

"У принципу, могли бисте замислити да Фацебоок прикупи податке о корак из апликације на вашем паметном телефону, а затим купите здравствене податке друге компаније и упоредите их. Сада би имали здравствене податке који се подударају са именима и могли би или започети продају оглашавања на основу тога или би могли да продају податке другима.."

Последице су очигледне, јер људи који се боре са потенцијалним здравственим проблемима ови здравствени подаци могу довести до дискриминације. Било који здравствени подаци који се могу успешно приписати појединцу, здравствени осигуратељи могу користити, на пример, у процесу одлучивања. У случају података о ступњу, сједећи начин живота (нешто о чему здравствени осигуратељи не би требали аутоматски знати) могао би довести до већих премија.

Лако приступање

Студија УЦ Беркелеи показује да ће пораст ефикасности АИ знатно повећати способност приватног сектора да прикупља податке који се односе на здравље о појединцима. Истраживачи верују да ће то неизбежно створити искушење предузећа да податке користе на неетичке или тајне начине.

Како се АИ побољшава, појединци би могли установити да су њихови здравствени подаци окренути према послодавцима, хипотекарним зајмодавцима, компанијама са кредитним картицама и осигуравајућим друштвима. Асванијев тим има проблема - јер би то могло довести до дискриминације фирми према факторима као што су трудноћа или инвалидност.

АИ дискриминација

Чести проблем

Ово није први пут да се анонимни или псеудонимизирани подаци успешно приписују појединцима. Истраживање које је МИТ спровео у 2015. години открило је да се претходно прочишћени подаци о кредитним картицама могу поново дистрибуирати.

МИТ је користио де-идентификоване податке из 10.000 продавница који садрже детаље о 1,1 милиона корисника кредитних картица. Према главном истраживачу Ивес-Алекандре де Монтјоие, појединац би се могао лако издвојити ако се успешно открију одређени маркери. Према МИТ-у, ови витални маркери би могли да се открију користећи податке из само 3 или 4 трансакције.

Истраживање показује да су процеси псеудонимизације података далеко од глупих. Ово је забрињавајуће, јер чак и у ЕУ у којој је ГДПР увелико побољшао људска права о приватности података - псеудонимизација података оглашава се као метода за компаније које обрађују „посебну категорију“ или осетљиве податке без кршења закона. Подаци посебне категорије укључују генетске податке и податке који се тичу здравља.

И нова УЦ Беркелеи студија и претходна МИТ истраживања показују да псеудонимизација података можда није довољна да их осигура у недоглед. То значи да чак и рачуни за приватност података који највише размишљају можда неће на адекватан начин заштитити грађане од напада на слагалице.

АИ закон

Потребне су законодавне исправке

Асвани и његов тим истраживача позвали су америчку владу да „преиспита и преради“ постојеће законодавство о ХИППА-и како би заштитила људе од опасности које ствара АИ. Потребни су нови прописи који штите здравствене податке, али истраживачи из Берклија су забринути да изгледа да амерички креатори политика иду у погрешном смеру:

"У идеалном случају, оно што бих хтео да видим од овога су нови прописи или правила која штите здравствене податке. Али у ствари постоји велики гурање за тренутно слабљење прописа. На примјер, група за доношење правила за ХИПАА затражила је коментаре о повећању размјене података. Ризик је да ако људи нису свесни шта се дешава, правила која имамо бит ће ослабљена. А чињеница је да се ризици за нас губе контролу над приватношћу када је у питању здравствена заштита заправо повећавају, а не смањују."

Ако вас је ова прича натерала да преиспитате сопствену безбедност на мрежи, зашто не бисте погледали нашу страницу са најбољим ВПН услугама за начине на које можете остати безбедни на мрежи.

Кредити за слике: метаморворкс / Схуттерстоцк.цом, пет стабала / Схуттерстоцк.цом, Биллион Пхотос / Схуттерстоцк.цом.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

92 − = 87

map