Бразилска влада најавила је планове за постављање камера за препознавање лица кинеске израде у сврхе спречавања криминала.


Ако буде усвојен, нацрт закона ће дозволити постављање камера у многим јавним просторима, укључујући железничке и подземне станице, аеродроме, пешачка подручја и пресудно у четвртима који пате од високог нивоа трговине дрогом и организованог криминала..

Бразилска влада се нада да ће закон усвојити у фебруару и да ће ускоро почети са постављањем камера у Рио де Жанеиру. Каже се да ће камере помоћи полицији у спречавању злочина - тако што ће им омогућити да брзо пронађу осумњичене и занимљиве особе. Међутим, имајући у виду стање тренутног политичког окружења Бразила, камере се могу сматрати забрињавајућим развојем.

ЦЦТВ камера

Приватност

Дотична технологија се већ користи у целој Кини, где владајућа Комунистичка партија има око 170 милиона камера већ постављених - са завидних 400 милиона више који се очекују да ће бити додани ускоро. Кинеска полиција их већ користи за повезивање лица с подацима похрањеним у владиним базама података.

За кинеске држављане, који су такође подвргнути систему социјалних кредита, инвазија на приватност је свеобухватна. Ова технологија омогућава органима за спровођење закона и владиним органима да непрестано прате људе током кретања по јавним просторима, проверавајући њихов пол, старост, аутомобил који возе и друге податке као што су запосленост и пореска евиденција.

Стручњаци за заштиту приватности верују да ће нова десничарска влада Бразила усвојити рачун којим се омогућава да се иста инвазивна технологија изнесе на улице Бразила. Оно што бразилске власти можда не могу да схвате, јесте да софистициране кинеске камере такође могу слати податке кинеској влади.

Бразилско препознавање лица

Надзорна ноћна мора

У САД-у је Трумпова администрација већ забранила два највећа кинеска произвођача сигурносних камера (Хиквисион и Дахуа). Уследило је откриће да су камере имале позадине инсталиране у њима што је омогућило владиним хакерима да шаљу слике назад кинеској влади.

У Аустралији су исте камере недавно извађене из осетљиве аустралијске војне базе, предњег улаза у владине канцеларије, савезних одељења, зграде аустралијске обавештајне агенције и базе ваздухопловних снага Краљевине Аустралије у Единбургу. Док круже докази да кинески произвођачи камера сарађују с владом на извршавању прикривеног надзора - звона аларма сада звоне и на Новом Зеланду.

Већ је познато да су камере довољно софистициране да изврше политичку шпијунажу. 2017. године пратили су новинара ББЦ-а у подземној железници у Пекингу, само 7 минута након што су власти уписале његову фотографију у базу података система. У таквим околностима лако је видети како камере са способностима препознавања лица могу бити озбиљан ризик за националну безбедност.

Штавише, подаци о препознавању лица изузетно су вредни - не само зато што се могу користити за даљи развој АИ алгоритама - већ и зато што се могу комбиновати са подацима из секундарних извора да би се хакери или кинеској влади омогућили инвазивни сетови података о бразилској Грађани.

Неизбежне последице

Према Ренато Опице Блум, координатору програма за дигитално право на Институту за истраживање и образовање (ИНСПЕР) у Сао Паулу, камере су неизбежне, али се нада да ће закони о приватности ступити на снагу 2020. године (Закон о заштити података, који је одобрен према претходној влади) помоћи ће заштити бразилске грађане: „Сматрам да је овај пут неповратан. Из тог разлога, биће потребно надгледати друштво и ажурирати законодавство како би се избегла злоупотреба у коришћењу ових алата. "

Бразил са новоизабраном крајње десном управом вероватно има довољно да се брине код куће, а да Кина не залази у позадину. Крајња десница има историју надзора и способност измене закона у складу са својим потребама. Без обзира на то на који начин гледате, камере са способностима препознавања лица вероватно ће изазвати масовну инвазију на приватност Бразилаца у време када бразилски политички крајолик већ изгледа суморно.

повећање владиног надзора чини вас опрезним у погледу ваше приватности, а можете остати приватни на мрежи користећи. Погледајте нашу најбољу ВПН страницу без дневника за више информација.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me