Блоцкцхаин технологија има много потенцијалних узбудљивих апликација које би могле решити (или олакшати решавање) многих проблема са којима се суочавамо. Његова својства управљања идентитетом могла би бити предност проблема праћења и идентификације миграната или идентификације власника имовине након природне катастрофе. Банкарске и инвестиционе трансакције могу бити једноставније и сигурније. Блоцкцхаин може чак и једноставни чин гласања учинити сигурнијим.

Вероватно су да сте до сада свесни многих потенцијалних благослова блоцкцхаин технологије. Доброта зна, ми смо многе од ових добробити детаљно покрили током протекле године на овом простору. Блок венац није само основа за Битцоин и друге крипто валуте, већ потенцијално решење за многе тешке проблеме у свету који се данас врте око информационе технологије. Али изгледи могу да се пригуше увођењем Опште уредбе о заштити података ЕУ (ГДПР).

Ово је и проблем и загонетка. С једне стране, закон ће одредити да појединци имају право на промену или брисање података на мрежи. С друге стране, имате јавну књигу која је блоцкцхаин - која као једну од својих предности има и непромењивост. То је оно што гарантује поузданост информација сачуваних у блоцкцхаину. Па, како иде један квадрат тог круга - тј., Захтев ЕУ да се подаци корисника уклоне ако се питају и блокирају непромењиву природу?

Промјена или промјена података и блоцкцхаин технологије су попут уља и воде - само се не мијешају. "Овде ће блоцкцхаин апликације наићи на проблеме и вероватно неће бити у складу са ГДПР-ом," мишљења против европског посланика Јана Пхилипп Албрецхта. А с казном за покретање удела у ГДПР-у који је везан за око 25 милијарди УСД или 4 процента промета компаније, можете видети зашто неке компаније можда не журе са прихватањем блоцкцхаин апликација.

Чланак на иапп.орг објашњава да постоје пре свега две врсте блоцкцхаина - приватни блоцкцхаин „по наруџби“ и јавни блоцкцхаин „без дозволе“. Приватне блоцкцхаине сачињава ограничена група ентитета - можда финансијске институције - који желе да поједноставе и олакшају трансакције. Овде је, као што је чланак у тексту, „технички могуће преписати податке чуване на блоцкцхаину“.


Јавни или "блоцкцхаин" без дозволе је коњ другачије боје, и најпроблематичнији је ако желите бити симпатични са ГДПР-ом. Како тренутно стоји, с овом врстом блоцкцхаина-а нема реалног начина за уклањање делова и делова информација. Оно што овај догађај представља јесте да је, с обзиром да је блоцкцхаин, у неком или другом облику, вероватно играч у складиштењу података и података, ГДПР је застарео чак и ако постане закон..

Јохн Матхевс, главни финансијски директор за Битнатион, пројекат који има за циљ пружање идентитета и услуга управљања заснованог на блоцкцхаину, каже колико год:

"Регулација се надокнађује са технологијом. ГДПР је написан под претпоставком да имате централизоване сервисе који контролишу права приступа корисничким подацима, што је супротно ономе што ради блоцкцхаин без дозволе."

И он има компанију у овој процени од других стручњака. Чини се да је консензус да је ГДПР, и можда друге иницијативе попут њега, направљене на начин који сугерише информативни пејзаж онакав какав би регулатор жељели, за разлику од начина на који стање у ствари јесте. А начин на који ствари ствари чине неодрживим да блоцкцхаин и ГДПР коегзистирају без сукоба.

Неки посматрачи кажу да се може надати приватној, „дозвољеној“ категорији. Али јавни, блоцкцхаин без дозволе нема ограничене учеснике, децентрализован је и представља торнију, ако не и немогућу, ситуацију.

У том случају, према суоснивачу Интерпланетарне базе података, Грег МцМуллен, "не можете имати уговор са [свим] чворовима на Етхереум мрежи. То је неизводљиво." У њему се налазе трљања и главице. Ко је одговоран за заштиту података у децентрализованом систему? Проблем је у томе што је, по самој дефиницији, децентрализована мрежа непропусна за цензуру, јер не постоји централно тело које би било одговорно и, самим тим, способно да је регулише. Ово је толико незграпно, а одговорност је велика за компаније да не би користиле блоцкцхаин.

Један од начина би био да се ставе „хешеви“ личних података у блоцкцхаин, а не сами лични подаци:

"Копирање података је математичка изведба података која се, ако се правилно имплементира, не може обрнути за откривање података који су представљени - али можете их користити за верификацију основних података."

Мц Муллен је сугерисао да је то један од начина да компанија која користи блоцкцхаин буде усаглашена са ГДПР-ом. Ако блоцкцхаин има хешеве уместо основних података, могуће је обрисати податке без измене блоцкцхаина.

Пошто је мало вероватно да ће се закон - посебно такав новопечени - везати за технологију, технологија ће се морати прилагодити закону. Или ће можда бити смештаја између две позиције. Тако би, на пример, употреба „хешева“ била начин да се подаци не излажу јавном интернету тамо где ће дефинитивно бити под надлежношћу ГДПР-а. Стога ће се корпорације окренути закону, али ће и даље штитити приватност података и бити „врло добре за приватност корисника“ по МекМуленовом мишљењу.

Кредитна слика: Аутор Сасхкин / Схуттерстоцк.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me