Најављене су тврдње да је политичка странка у Индији можда дозволила техничкој фирми из Хајдерабада да илегално обрађује огромне количине приватних података грађана.


ИТ Гридс Индиа Пвт Лтд је наручила странка Телугу Дасам (ТДП) за изградњу своје апликације Сева Митра. Апликација је осмишљена тако да омогућава члановима странке да комуницирају једни са другима и лидерима странака.

Сада, индијски аналитичар података назван Локесхвар Редди тврди да је открио доказе да су запосленици ИТ Гридса можда отели приватне податке милиона грађана из Андхра Прадесх-а. Теланганска полиција истражује наводе према одељцима 66 и 72 Закона о ИТ.

Редди тврди да апликација Сева Митра наменски садржи огромне количине података о грађанима, укључујући њихове бројеве Аадхаар картице, идентификацију бирача, адресу, име, религију, касу и детаље који се односе на бенефиције које потражују у оквиру државних програма социјалне заштите..

Ти подаци су изузетно осетљиве природе, а стручњаци за приватност података слажу се да их није требало уврстити у службену апликацију странке - јер отвара врата потенцијалном хакирању на руку цибер-криминалаца..

човек у лисицама

Вишеструка хапшења

Полиција Телангана је, након навода о лошем управљању подацима, ухапсила више виших запослених у ИТ мрежама. Поред тога, полиција је, како се извештава, запленила лаптопове, хард дискове и други материјал током рација у канцеларији ИТ Гридс у Хидерабаду.

Да би додали гориво ватри - изгледа да је извршни директор ИТ Гридс-а, Асхок Дакаварапу - побегао. Тренутно се, како се наводи, скрива након навода о његовој умијешаности у незаконито кршење података. Теланганска полиција је у потрази за Дакаварапуом - и разговара са породицом у покушају да пронађе његово место..

Против полиције

Према изворима локалних индијских штампа, истрага која је у току развила се у сукоб између полицијских снага и политичара из Телангане и Андхра Прадесх-а. Напетости између двеју суседних полицијских снага почеле су када су полицајци из Андхра Прадесх-а у недељу отпутовали у Хидерабад како би ухапсили аналитичара података Редди.

Још није јасно да ли су то хапшење наредили службеници из ТДП-а. Међутим, покушај хапшења аналитичара података који је поднио притужбе на ТДП и ИТ Грид изазвао је разговор о корупцији. Председник странке Телангана Расхтра Самитхи, К Тарака Рама Рао, укорио је главног министра ТДП-а Цхандрабабу Наиду због учешћа његове странке у кршењу података..

Телангана Расхтра Самитхи логотип журке

У изјавама упућеним новинарима, Рао је подсетио људе да звиждаче треба аплаудирати, а не осудити. Током својих коментара, Рао је појачао да је полиција Андхра Прадесх незаконито злостављала Реддија кад су га покушали одвести у притвор, додајући да изгледа као да се влада Андхра Прадесх-а плаши нечега.

"Подносилац жалбе био је овде резидент, а његова жалба односила се на злочин који је починила локална компанија. Какве послове има полиција Андхра Прадесх у овом случају?"

Коментаришући покушај хапшења Реддија, полицијски комесар Теленгана Сајјанар додао је:

"Полиција Андхра Прадесх намерно је умешала у истрагу кршења података и већ је поднесен случај против АП полиције у полицијској станици КПХБ због претњи подносиоцу жалбе."

Законске мере?

Од тада је објављено да странка ТДП Андхра Прадесх разматра да подузме правну меру против теланганске полиције због конфискације података приватних странака током рација на канцеларије ИТ Гридс. То би значило да је ТДП странка свесна да ИТ Грид чува информације приватних странака на својим серверима.

Комесар полиције Теленгана Сајјанар обећао је да ће се истрага наставити и да ће неуморно радити на откривању обима било каквих незаконитих пракси података које су починили ИТ Грид и ТДП.

"Нико нема право да истражује осетљиве и личне податке попут Аадхаара и других информација. Ово питање ћемо пренети властима ЦЕЦ-а и УИДАИ-а и такође тражимо од власти Амазона да дају више детаља о подацима похрањеним на њиховим веб серверима."

Портпарол ТДП-а, Панцхумартхи Анурадха, објавио је изјаву којом побија тврдње:

"ТДП је податке добио из сопствених извора. У последња четири месеца, 47 000 непарних сазива странке су свакодневно комуницирали са 3,5 до 4 гласача и добијали детаље као што су број чланова породице, средства за живот, бенефиције са државним шемама као и на које. странка за коју ће гласати. Све ове ствари ради странка, за забаву. Ако неко сумња у податке, може се обратити полицији АП или изборној комисији."

Кредити за слике: постериори / Схуттерстоцк.цом, Биллион Пхотос / Схуттерстоцк.цом

Ако вас је ова прича навела да озбиљно схватите вашу приватност на мрежи, можда бисте требали размотрити употребу ВПН-а када сте на мрежи. Погледајте нашу страницу за најбољу ВПН услугу за листу наших најбољих избора.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me