Онлине анкета о приватности података

Ново истраживање произвођача софтвера за аналитику САС бацило је пажњу на променљиви став америчких грађана према приватности података.

Американци који су забринути због приватности својих података, треба очекивати с обзиром на лавину прича о кршењу података и злоупотреби личних података који готово свакодневно погађају наслове. Можда тада није изненађујуће да би врло висок проценат грађана САД-а подржавао законодавство које штити њихову приватност.

Интернетско истраживање обухватало је 525 одраслих америчких потрошача и спроведено је у јулу 2018. године, недуго након што су европски маја о ГДПР-у ступили на снагу 25. маја..

Кључни налази

Људи су забринути за приватност

Огромних 73 процената учесника било је више забринуто за приватност података него пре неколико година. Крађа идентитета била је главна брига, али финансијска превара, лични подаци се продају без њиховог пристанка, владин надзор и непримјерена употреба (или злоупотреба) података такођер су означени као забринутост..


Још 64 процената учесника рекло је да се боји да су њихови подаци мање сигурни него пре неколико година, што претпостављамо да значи да су забринути због кршења података попут оних која су недавно погодила Куора и Марриотт.

Нешто већи проценат старијих учесника показао је забринутост због приватности података, при чему 78 посто старијих од 55 година изражава забринутост, у поређењу са 66 процената од 25 до 55 година, а 72 процената старијих од 35 година.

Многи мисле да је потребно законодавство

Занимљиво је да је 67 одсто учесника сматрало да је интервенција владе потребна како би се заштитила њихова дигитална приватност. Ово је посебно упечатљиво у земљи која је одувек имала врло јаке анти-владине интервенционистичке традиције.

Ова подршка законској заштити без сумње је вођена чињеницом да се само 61 одсто испитаника осећало као да има потпуну контролу над својим подацима, док је скоро четвртина (24 одсто) осећала да уопште нема контролу..

Преко 80 процената оних који желе већу регулацију желе право да знају где и коме се продају њихови подаци, док још већи број (83 процената) жели право да спречи његову продају..

Вриједно је напоменути да су то основна права која уживају грађани ЕУ у оквиру ГДПР-а. Интересантно је да иако 73 испитаника желе право да питају организације шта су учиниле са својим подацима, скромнија већина (64 процента) је желела право да уклони или обрише своје податке јер грађани ЕУ имају право на.

Узимање ствари у своје руке

У недостатку владиног руководства по том питању, истраживање је показало да све више и више људи (66 процената) предузима сопствене мере како би покушало да сачува своје податке. Они укључују све, од промене њихових поставки приватности (77 процената) до уклањања налога на друштвеним медијима (36 процената).

Поред тога, преко трећине учесника је рекло да мање користи друштвене медије, јер „нису уопште сигурни“ да се друштвеним медијима може веровати њихова приватност. Нешто мање од трећине такође је обуставило куповину на мрежи због приватности.

Анкета је јасно показала да је поверење у организације веома мало. Највише поверења било је у здравствене организације (47 процената) и банке (46 процената), али чак и то је још увек мање од половине учесника у анкети који су изразили поверење у њих..

Организације друштвених медија сматране су најмање поузданима, само 14 процената учесника верује у њих. Једва изненађујуће, с скандалом Фацебоок / Цамбридге Аналита истакнутим у насловима непосредно пре спровођења анкете.

Мишљење стручњака за ПроПриваци.цом

Као и увек код оваквих анкета, важно је бити свестан њихових ограничења. 525 учесника од преко 325 милиона становника Сједињених Држава никада се не може сматрати репрезентативним, а интернетске анкете су ноторно самоселективне у смислу ко одабере да учествује.

Упркос томе, њени налази се подударају са недавном студијом портала ПроПриваци.цом. Американци су забринути за своју интернетску приватност и све су спремнији да преузму ствари у своје руке у покушају да је сачувају.

Велико питање за нас је, наравно, колико су ефикасне ове мере. У извештају САС-а спомињу се прилично нискотехнолошки производи, као што је неприхватање колачића и одбијање услова споразума. и брисање мобилних апликација.

Међутим, не спомиње се софистицираније мере попут употребе ВПН-а за скривање активности на вебу, инсталирање додатака за прегледач ради спречавања праћења на мрежи, коришћење различитих облика крајњег шифрирања како би се осигурала приватна комуникација и останак података приватни.

Такођер је вриједно напоменути да је Конгрес овлаштио даватеље интернетских услуга за продају података својих купаца прошле године. То не представља добро за 67 посто учесника који траже владу да их заштити од злоупотребе приватности на мрежи.

Тачно је да тамо где Савезна влада није успела, неке владе покушале су да поправе равнотежу, на пример, хваљени Калифорнијски закон о приватности потрошача. Нажалост, ово је далеко мање од пружања потрошача заштите приватности која им је потребна (и заслужују).

Оно што ова анкета чини, додаје се у спис доказа да обични амерички потрошачи нису задовољни статусом куо и све су спремнији да следе водећу улогу ЕУ у овом питању..

Проблем је, наравно, што влада тренутно нема никаквог интереса за сузбијање вишкова великог пословања - у сфери приватности или негде другде. Управо супротно.

Ако се озбиљно бавите заштитом своје приватности, зашто не бисте проверили наше најбоље ВПН-ове за САД.

Кредитна слика: Аутор Теро Весалаинен / Схуттерстоцк.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me