Показали су се докази да америчка полиција користи систем који им омогућава гео-лоцирање на било ком телефону у земљи и сада се мисли да неки полицајци можда користе тај систем без одговарајућих налога да то ураде..

У САД-у полиција има приступ систему који је развила фирма под називом Сецурус Тецхнологиес. Тај систем се може користити за проналажење мобитела током истрага. Систем Сецурус власти могу легитимно користити за "пинг" локације телефона након што је налог добијен; међутим, сада се плаши да је систем можда злоупотребљен.

Докази су се први пут почели прикупљати прошле године, када је посланик у Миссоурију оптужен да је користио специјални систем за илегалну тријангулацију локација мобитела. Цори Хутцхесон наводно је приступио систему Сецурус „у незакониту сврху шпијунирања тужитеља ради личне користи".

Полицијски аутомобил

Рупе у систему

Сецурус омогућава полицајцима да у реалном времену врше пинг на локације мобилних телефона користећи експлоатацију инфраструктуре коју обично користе маркетиншке фирме за приступ подацима о локацији које пружају главни мобилни оператери попут Спринт, Веризон и АТ&Т.


Према наводима, Хутцхесон је користио систем 11 пута између 2014. и 2017. како би открио локацију не само чланова шире јавности - већ и судија и члана државне патроле.

Нажалост, иако су потребни приступници за приступ систему праћења телефона, чини се да Сецурус није пажљиво прегледао захтеве и, као резултат тога, Хутцхесон је успео да злоупотреби систем.

У изјави коју је дао прошлог четвртка, Сецурус је рекао да захтева „купце“ (полицајце и поправне службе) да предају одговарајућу документацију - налог или изјаву - пре него што обраде захтев. Према сенатору Рон Видену (Орегон), међутим, Сецурус је признао да "не врши никакву ревизију захтева за надзор".

Жалба Фцц-а

Формална тужба ФЦЦ-а

Виден је сада написала службену жалбу Федералној комисији за комуникације. У писму, Виден наводи да "бежични превозници имају обавезу да предузму позитивне кораке како би верификовали захтеве за спровођење закона." Он коментарише да Сецурус уопште може да пружи услугу је доказ да превозници мобилних телефона "недовољно контролишу приступ купцима. "приватне информације." Према његовом мишљењу, систем жестоко посеже у право грађана САД на приватност.

Истраживач сигурности зван Тобиас Енгел рекао је Мотхербоарду да вјерује да амерички мобилни оператери распродају своје купце. И Енгел и Виден сматрају да телекомуникацијске компаније не добијају одговарајућу дозволу од потрошача пре него што податке о локацији проследе трећим лицима. Енгел је изјавио да:

„ЛЕ [спровођење закона] се бави„ овом “комерцијалном опцијом која изгледа има много нижу препреку за улазак него да су они затражили такав приступ од превозника.“

То није изненађујуће и сјајан је подсетник да ће амерички добављачи интернетских услуга, који су прошле године добили дозволу за продају историје веб прегледавања трећим лицима, вероватно продавати податке америчким надзорним агенцијама (омогућујући им да снопирају на америчке грађане без надзора). Нажалост, америчке власти високо цене ове врсте рупа - што је објашњено у одличној књизи Јеннифер Границк Амерички шпијуни.

Глобална епидемија

Власти неправедно користе податке о локацији за мобилне уређаје не само у САД-у да би нарушили приватност људи.

У Данској судови прошле године одлучили су да је обавезно праћење грађана које дозвољавају да се „сваки покрет у физичком простору“ региструје и чува 12 месеци законито. У Великој Британији је највиши британски судија недавно изашао у јавност са уверењем да ће једног дана законски услови за становнике Велике Британије моћи да носе своје телефоне са собом у сваком тренутку.

У говору пред Правним друштвом, Сир Геоффреи Вос КЦ, канцелар Високог суда, рекао је да би континуирано бележење кретања појединца било од велике користи полицији,

„Већина људи стално носи своје паметне телефоне на својој особи са укљученом ГПС локацијом. Они то раде добровољно, али ако би, на пример, законодавци захтевали од грађана да носе телефоне у сваком тренутку, било би још теже избећи откривање. "

Мобилни надзор

Клизав пут

Са оваквим мишљењима и технологијом попут Сецуруса, није ни чудо што звона аларма. Чак и у нацијама за које се обично сматра да су добре за приватност попут Холандије, упућено је више притужби на паметне сензоре који скенирају телефоне за Мац бројеве како би пратили људе док се крећу по холандским градовима.

И праћење закона не користи само мобилне телефоне да би пратили људе. Аустралијска комисија за заштиту конкуренције и потрошача (АЦЦЦ) тренутно истражује Гоогле због навода да тајно користи податке телефонског плана Аустралаца да тајно прате њихове локације.

Гоогле Сноопинг

Према подацима компаније Орацле за рачунарски софтвер, Гоогле месечно набавља око један гигабајт мобилних података са аустралијских Андроид налога. У САД-у постоје докази да податке о локацији Гоогле-а такође експлоатирају власти, чиме је проблем додатна забрињавајућа сложеност..

У најмање четири случаја прошле године, полицајци у Ралеигху, Северна Каролина, користили су налоге за претрагу како би затражили податке са Гоогле налога - не за одређене осумњичене - али који се односе на било који мобилни уређај који се догодио близу места злочина. Нека то потоне унутра.

Мишљења су писци сопствени.

Кредитна слика наслова: деннизн / Схуттестоцк.цом

Кредитне слике: Леонард Зхуковски / Схуттерстоцк.цом, вцхал / Схуттерстоцк.цом, јосефкубес / Схуттерстоцк.цом, ацхинтхамб / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me