Откако је на снагу ступила нова Општа уредба о приватности података (ГДПР) ЕУ, бројне компаније су именоване и срамотне на веб локацији под називом ГДПР Халл оф Схаме. Веб страница је посвећена највећим грешкама у ГДПР-у до сада, а на њеним страницама налазе се прилично смешне грешке.

Међутим, ниједан се не истиче више од оног који је направио Гхостери. Грешка фирме показује колико је лако (чак и за оне који имају највише смисла од предузећа) у потпуности се зезнути док покушавате да се повинују ГДПР-у..

Оопси марјетице

Гхостери је проширење прегледача усмерено на приватност које прати трагаче док корисници посећују веб локације користећи свој претраживач. Алат за праћење обавештења генерално хвале дигитални заговорници приватности. Међутим, овом приликом, Гхостери је успео да самоиницијативно проузрокује лажни пас који је услугу ставио у ГДПР топлу воду.

Гдпр Упс

Срамотна грешка догодила се када је Гхостери послао е-пошту како би упозорио кориснике на промене своје политике приватности. Сама адреса е-поште је била потпуно безазлена:


„Ми у Гхостерију држимо се високог стандарда када је реч о приватности корисника и примењивали смо мере да ојачамо безбедност и обезбедимо поштовање свих аспеката овог новог законодавства.“

Нажалост, људи нису били врући испод огрлице због састава саме е-поште, већ од начина на који је дописивање достављано. Некако, добронамерна фирма успела је да копира преко 500 адреса е-поште у сваку инстанцу е-поште.

Резултат? Сваки Гхостери корисник био је обдарен са 499 адреса е-поште других корисника. Приватни подаци који су нови ЕУ ГДП законски прописи означени као „лични подаци“.

Пријаве на Твиттеру

Након што су примили неправду о ажурирању ажурирања полисе, корисници Гхостерија су се упутили на Твиттер како би се жалили на проклизавање. Један корисник, @андреврстине, саркастично је коментирао:

Гхостери Блундер 1

Још један корисник, @себастианватерс, у неверици је кренуо на Твиттер:

„Втф, је ли @Гхостери заиста само послао своју #ГДПР е-пошту са адресом е-поште корисника видљивом свима ?! #ГДПРфаил ”.

Јавно извињење

Након јавног иступа, Гхостери је објавио блог да се извињава због своје монструозне грешке:

„Драги корисници Гхостерија,

Веома нам је жао! Гхостери је јуче послао емаил, што је резултирало излагањем адреса е-поште власника рачуна другим власницима Гхостери налога и корисницима Гхостери-а. Желели бисмо да пружимо неко појашњење и транспарентност у вези са нашим ГДПР е-поштом који је ненамјерно открио адресе е-поште неких наших корисничких налога. "

Па, како је Гхостери направио такву грешку прогона?

Према фирми коју је недавно одлучила "престаните са коришћењем платформе за аутоматизацију е-поште треће стране". Идеја овог потеза била је "будите сигурнији" управљањем "е-поруке о корисничким налозима у нашем сопственом систему, тако да бисмо могли у потпуности да надгледамо и контролишемо праксу података око њих."

Нажалост, "најбоље постављене шеме о 'мишима' мушкарцима бандама доле" (често пође по злу):

"Због техничког проблема између нас и алата за слање е-поште који смо одабрали, ГДПР адреса е-поште, која је требало да буде једна адреса е-поште сваком примаоцу, уместо тога послана је групи корисника, случајно откривајући адресе е-поште за сваку партију свим примаоцима пакета додавањем свих директно у поље „За“.

"Искрено се извињавамо због овог инцидента. Ужаснути смо и посрамљени што се то догодило, и дајемо све од себе да се то више не понови."

Гхостери Извини

Претјерано опраштање корисницима?

Срећом за Гхостери, чини се да је већина корисника одлучила да прихвати то извињење. Према Гизмодо-у, већина корисника Гхостери-а која је контактирала рекла је да ће и даље користити проширење против праћења. Међутим, за неке људе несрећни е-маил схваћен је као знак да фирма није правилно опремљена да штити њихове податке.

Корисник Твиттера @инит3 је рекао да је само кратко време тестирао Гхостери, и да ће му од сада сигурно пружити алат..

Овде на ПроПриваци.цом, признајемо да је ово био само штетан пад. Дакле, ако желите да наставите са коришћењем Гхостерија, то заиста чини посао заустављања пратилаца. Међутим, тачно је и да је Гхостери у прошлости критикован због продаје анонимних података трећим лицима (пракса да је престао да продаје аналитичке податке о огласима).

Ако се узме у обзир, тешко је не бити критичан према Гхостерију. С обзиром на то да на тржишту постоје бољи алати за праћење - као што је јазавац приватности Елецтрониц Фронтиер Фоундатион - не можемо си помоћи да помислимо да је можда време да се Гхостери баце једном заувек..

Гхостери ће сада морати да пријави цурење података Европској комисији - да би био у складу са ГДПР-ом.

Да бисте сазнали који су ВПН провајдери усаглашени са ГДПР-ом, погледајте наш извештај о ГДПР индустрији.

Заслон насловне слике: Золтан Галантаи / Схуттерстоцк.цом

Кредити за слике: Та-ниа / Схуттерстоцк.цом, Сангоири / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me