Јуче је Мицрософт ажурирао Услове коришћења за читав број својих услуга. Промене су у већем делу прилично небитне. Међутим, делови ажурираног документа имају махање језицима - јер имају штетан утицај на права потрошача на дигиталну приватност.


Измене „Мицрософтовог уговора о услугама“ односе се на читав низ услуга укључујући Ксбок, Скипе, Цортана, Оффице 365 и ОнеДриве. Заправо покрива више од 90 Мицрософтових услуга. Дотични дио долази у облику тачака број 3 (а) и 5, који гласе:

„У делу Кодекса понашања појаснили смо да је употреба увредљивог језика и лажних активности забрањена. Такође смо разјаснили да кршење Кодекса понашања путем Ксбок услуга може резултирати суспензијом или забраном учешћа у Ксбок Сервицес, укључујући одузимање лиценци за садржај, време чланства у Ксбок Голд-у и стање на Мицрософт рачуну повезано са налогом. "

"Немојте јавно приказивати или користити Услуге за дељење непримереног садржаја или материјала (укључујући, на пример, голотињу, бестијалност, порнографију, увредљиви језик, графичко насиље или криминалне активности)."

Као што видите, према новом корисничком споразуму, паровима се више не дозвољава да се сексају на Скипе платформи - без обзира колико им недостају - или упркос чињеници да пристају на одрасле. Исто тако, псовање током разговора сада је незаконито - као што је спремање документа с увредљивим језиком у ОнеДриве.

Љутња током рунде Халоа, док скачете по пуцању, такође би вас могла довести у проблеме са великим свевидећим М. Ако будете проглашени кривим за заклетву, могли бисте изгубити Ксбок Голд налог и Мицрософт можда чак и запленити било који преостали салдо на њему. У ствари, чак и прељуба са Цортаном може довести до нарушавања ваше приватности.

Мицрософт споразум 1

ВПН може вам помоћи да останете приватни, погледајте додатне водиче за додатне информације:

  • Ксбок Оне ВПН
  • Виндовс ВПН
  • ВПН за Скипе

Далеко инвазиван

На брзи поглед, било би вам допуштено да мислите да су нови услови услуге помало неизведиви. Међутим, ствари постају још узнемирујуће када дубље уђете у нови споразум. Одељак 3. б) каже да:

„Током испитивања наводних кршења ових Услова, Мицрософт задржава право да прегледа ваш садржај како би решио проблем.“

У основи, Мицрософт даје себи дозволу за приступ вашим Скипе порукама ако верује да је то управо изазвао. Исто важи и за било који други сервис - ако сте обележени за лош језик - Мицрософт задржава право да улази у ваше налоге и копа по њима.

Активиста за грађанска права и студент права Јонатхан Цорбетт, с правом сматра да су нове одредбе Мицрософта далеко превише широке. У блогу објављеном јуче Цорбетт је прокоментарисао:

„Оно што је овде јасно је да Мицрософт задржава право да откаже ваш налог када год желе. Не подузимају ништа за дефинисање „увредљивог језика“ (или „графичког насиља“, по том питању), а у 2018. години када било ко може бити увређен било чиме, ови услови омогућавају Мицрософтовим запосленицима да играју необуздану цензуру ако и када одлуче. “

Цорбетт такође истиче да истрагу не мора нужно покренути жалбом:

"Изгледа да услови не захтевају да се против вас поднесу било какве жалбе - само да запослени одлучи да жели да „истражи“.""

Цуссинг

Увредљив језик

Без јасних дефиниција о томе шта се сматра „увредљивим језиком“, немогуће је да се потрошачи правилно припреме за ове промене. И зашто би уопште морали? Сигурно заклињање у приватну (или приватну голотињу) не би требало бити аутоматски забрањено?

Са стварном могућношћу великог губитка дигиталне приватности у Мицрософт услугама, потрошачима би барем требало дати тачне спецификације о томе шта могу, а шта не могу да ураде.

Шта ако се, на пример, догоди да неко напише трилер о Онедривеу? Да ли прављење њиховог гангстерског лика псује кроз роман, отвара ли их могућност губитка приватности на другим Мицрософт платформама као што је Скипе? Свакако се чини да постоји могућност.

А ко одлучује шта представља "увредљиво"? Уосталом, оно што је увредљиво за једну особу - може се сматрати случајним према другој.

Нажалост, чини се да би цензура могла постати норма у Мицрософтовим сервисима, а нејасно је колико често би се Мицрософт могао понашати као разлог за упад у приватност корисника. Ако је инвазивна природа оперативног система Виндовс било шта што треба проћи, онда је вероватно да ће технолошки гигант користити своју способност заустављања и претраживања чешће него што бих се надао.

Нса Мицрософт

Историја њушкања

Можда се највише тиче ових промена је сјајни подсетник да Мицрософт може и скенира оно што кажете на Скипеу. Од открића Сновдена, Скипе је био на радару због договора са НСА. У 2013. години откривено је да је Скипе утростручио количину видео и аудио информација које је предао НСА-и.

Имајући то у виду, чини се фер питати се да ли ће Мицрософт користити аутоматско откривање "увредљивог језика" како би себи дао дозволу за приступ садржају порука људи у Скипеу. Мицрософт тврди да:

"Не можемо да надгледамо целокупне Услуге и не покушавамо то учинити."

Нажалост, то ми не чини мировање, јер нови споразум оставља превише сивих подручја и једноставно не можемо знати са сигурношћу. Ако је прошлост нешто прошла - то би могли бити америчке власти - као и Мицрософт, који на крају прегледавају ваше налоге.

Е2Е Енцриптион

Е2Е Енцриптион

Један од наде за кориснике Скипеа је да је Мицрософт у јануару објавио да мессенгер добија Енд-Енд (Е2Е) шифрирање путем протокола Сигнал. Нажалост, за сада се та шифрирање односи само на текстуалне поруке. Поред тога, корисници морају укључити ту функцију шифрирања (звану приватни разговори) како би заштитили своју дигиталну приватност.

Свима којима је стало до њихове приватности топло се саветује да укључе функцију Приватни разговори, посебно у светлу новог Мицрософтовог споразума о услугама. Нажалост, приватни разговори могу бити укључени само између вас и једног другог контакта. Функција није подржана у групама. Поред тога, Е2Е енкрипција је доступна само у Скипеу на иОС-у и Андроиду (6.0+).

Да бисте укључили функцију, следите ове кораке:

  1. Тапните или кликните на икону +.
  2. Изаберите Нови приватни разговор.
  3. Изаберите контакт са којим желите да започнете приватни разговор. Бићете преусмерени на ново ћаскање с тим контактом.
  4. Позив ће бити послан вашем контакту са захтевом да прихватите вашу позивницу. Ова позивница важи само 7 дана. Ако до тада не прихвате, позивница истиче.
  5. Ако контакт прихвати, приватни разговор ће бити доступан на том одређеном уређају. Да бисте разговор преместили на други уређај, морате поново послати приватне позиве за ЦОнверсатионс на другом уређају.

Зашто сада?

Дакле, зашто је Мицрософт увео ове промене сада? Генерално се сматра да је то због недавно донесеног Закона о борби против интернетске трговине (ФОСТА). Фондација Елецтрониц Фронтиер назвала је доношење тог чина „мрачним даном за интернет“, јер је „рачун који утишава говор на мрежи присиљавајући Интернет платформе да цензуришу своје кориснике“.

ФОСТА / СЕСТА има моћ да држи платформе одговорне за говор корисника, илегално дељени садржај и било шта друго што се може тумачити као трговина људима.

Мишљења су писца сопствена.

Кредитна слика наслова: тануха2001 / Схуттерстоцк.цом

Кредити за слике: деннизн / Схуттерстоцк.цом, СхендАрт / Схуттерстоцк.цом, г0д4атхер / Схуттерстоцк.цом,

Профит_Имаге / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me