Интернет какав знамо да је у великој опасности. Савезна комисија за комуникације Сједињених Држава (ФЦЦ) планира да преда овлашћења која тренутно има да примењује правила о неутралности мреже код провајдера Интернет услуга (ИСП).

Ово ће објединити моћ великих предузећа, угасити иновације и отворити пут ка двослојном интернету на којем само богати могу приуштити неограничени приступ овој технологији за промену игара. То је потез који није никоме у интересу, осим великих давалаца интернетских провајдера Сједињених Држава, који су жестоко лобирали за промене.

12. јула, Амазон, Реддит, Мозилла, СтартПаге, ПроПриваци.цом и многе друге интернет компаније придружују се активистима за неутралност мреже за "Дан акције широм интернета за уштеду неутралности мреже." Кампању организује група за борбу за дигитална права Борба за будућност (ФФТФ).

Шта је нето неутралност?

Неутралност мреже је идеја да сав интернетски саобраћај третирају подједнако ИСП-ови и владе. То значи "не дискриминирати или наплаћивати различито према кориснику, садржају, веб локацији, платформи, апликацији, врсти прикључене опреме и начинима комуникације."

То је камен темељац иновација и слободног изражавања на Интернету. Без неутралности мреже, Интернет једноставно не би био успех какав јесте. Без неутралности мреже:


  • ИСП-ови могу дискриминирати ривалске услуге. На пример тако што ћете угасити (или чак блокирати) провајдере садржаја као што су Нетфлик, Фацебоок и Гоогле, а купцима пружају неограничен, приоритетни приступ сопственим услугама.
  • Иновација је загушена. Нетфлик, Фацебоок и Гоогле вероватно могу да приуште плаћање даватељима интернетских услуга за испоруку повећане пропусности за своје услуге. Међутим, старт-уп компаније то неће моћи урадити. Ово ће ефективно оставити мале, иновативне компаније мртве у води, а истовремено ојачати монополистичку странпутицу коју велике, основане компаније имају на интернету.
  • Ништа не спречава даваоци интернетских услуга да угуше или чак потпуно цензуришу садржај на политичким, друштвеним или верским основама.
  • Интернет ће бити фрагментиран на два или више „слојева“. Мање имућни купци биће циљани на посебне „кабловске“ интернетске пакете који пружају приступ само одабраним услугама. Неограничен приступ интернету бит ће доступан само онима који себи могу приуштити плаћање. То ће продубити дигитални јаз и довести до повећане економске и социјалне неједнакости.

Другим речима, велики новац биће дозвољен да се креће преко интереса обичних људи.

Зашто је у великој опасности?

У 2014. години сличан је покушај уклањања неутралности мреже, али ФЦЦ је био присиљен извршити преокрет. Бивши председавајући ФЦЦ-а Том Вхеелер, бивши лобиста телекомуникационе индустрије, показао је мало апетита за уштедом неутралности мреже након што је пресуда суда поништила постојећа правила.

Након масовне кампање интернета активиста, ФЦЦ је отворио своје предлоге до јавног коментара. Након што је примљено више од четири милиона коментара, због чега се веб страница ФЦЦ два пута рушила, Вхеелер је одустао.

ФЦЦ је прешао да заштити неутралност мреже класификујући Интернет као услужни програм из наслова ИИ. Ово је пружило Интернет провајдере под контролом ФЦЦ-а и омогућило му да уведе јасна и разумно строга правила о неутралности мреже.

ФЦЦ, међутим, сада има новог републиканског предсједавајућег којег је именовао Доналд Трумп. Ајит Паи бивши је лобист Веризон-а, а његова антипатија према регулацији индустрије добро је позната. У прошлости је он описао постојећа правила о неутралности мреже као "грешку", а сада жели да преокрене одлуку Вхеелера из 2014. године.

Шта Паи предлаже??

Паи жели да класификује широкопојасну мрежу као „Информациони сервис из наслова И“, што значи да би правила у вези са блокирањем, искључивањем и плаћањем приоритета у суштини нестала. Као услуга из наслова И, Интернет би био под надлежношћу Савезне комисије за трговину (ФТЦ) уместо ФЦЦ-а.

Међутим, ФТЦ би имао врло мало зуба у овој улози. Тренутно објављена Обавештење о предложеном доношењу правила (.пдф) упечатљиво је нејасно у неким главним питањима. Експертски посматрачи очекују да ће се умјесто тренутних извршних правила, од интернетских пружалаца услуга тражити да се добровољно, необавезујуће обавежу на принципу неутралности мреже.

Теоретски, ФТЦ би могао потражити добављаче интернетских услуга који не поштују ова обећања, уз образложење да су довели у заблуду купце. Међутим, како примјећују Нилаи Пател из Тхе Верге-а и бивши савјетник ФЦЦ-а Гиги Сохн, то се вјероватно неће догодити.

Компаније стално мењају своје услове услуге без укључивања ФТЦ-а. Иако је интервенирала, ФТЦ је могао реагирати само након што је штета већ учињена.

Штавише, далеко је од тога да ће према Паиним предлозима интернетски провајдери заиста морати да дају таква обећања! Како су нам примијетили стручњак за заштиту потрошача и портпарол СтартПаге.цом Лиз МцИнтире,

„ИСП-ови попут Веризон-а и АТ-а&Ја сам прескочио невољне захтјеве за „Не прати“. Били бисмо идиоти да им верујемо у добровољну неутралност мреже."

Јавне консултације

Барем у штрајку слушања потрошача, ФЦЦ је позвао америчку јавност да коментарише своје предлоге. Оно што је постало обилно јасно је да је мало намера послушати резултате ове консултације. У ствари, њен однос према целом процесу био је прилично скандалозан. Примери укључују:

  • Чини се да је до 20% коментара примљених од стране ФЦЦ-а поднето од стране нежељених ботова користећи идентитете добијене путем кршења података на мрежи. Када су се неки од лажних (или њихових рођака, у случају да су наводно подносили коментаре људи који су умрли) жалили, ФЦЦ је одлучио да их игнорише и коментаре третира као валидне.
  • Након што је комичар и ТВ водитељ Јохн Оливер охрабрио гледаоце да коментаришу као подршку мрежној неутралности, веб страница ФЦЦ се срушила. То је резултирало губитком великог броја коментара о неутралности мреже. ФЦЦ је за прилично погодан инцидент окривио дистрибуирани одбијени сервис (ДДоС), али је одбио да пружи било какав доказ који би подржао ову тврдњу.
  • Упркос неодољивој подршци неутралности мреже у коментарима, Ајит Паи је одлучио да издвоји једно писмо које је послало 19 непрофитних општинских пружатеља услуга широкопојасне мреже у знак подршке предложеним изменама. Међутим, велика већина малих ИСП-а позвала је Паи да задржи заштиту из наслова ИИ.

Укратко, чини се да су Ајит Паи и ФЦЦ одлучни да напредују са својим плановима за ојачавање неутралности мреже, без обзира на масовно противљење јавности тој идеји..

Време је да се узвратим!

Неутралност мреже постоји само у САД-у због масовне мобилизације од стране активиста за неутралност мреже у 2014. То доказује да ФЦЦ може бити присиљен да слуша ако довољно људи покаже довољно забринутости због проблема.

Због тога се ПроПриваци.цом придружио дугом списку других интернет компанија како би постао званични учесник Дана борбе за интернет за борбу за будућност 12. јула 2017..

Намера је да се подигне свест јавности о овом кључном питању и да се подстакну сви читаоци из САД да региструју своје ставове на веб локацији ФЦЦ-а. Заиста, ако сте амерички држављанин који то још није учинио, молим вас учините то сада! ФЦЦ прима коментаре на своје предлоге о неутралности мреже до 16. августа.

Такође мислимо да је важно да међународни читаоци буду свесни шта се догађа у Унитед Старес-у. Уосталом, око 80% целокупног интернетског промета пролази кроз америчке интернетске интернетске услуге. Поред овога, даваоци интернетских услуга и владе широм света надгледају развој догађаја у САД-у са великим интересовањем.

Ово је битна битка за сваког појединог корисника интернета, а његове последице биће далекосежне. Стога молимо све који су у могућности да дају свој допринос на било који начин. Један од начина да то учините је да поделите или овај чланак или званичну веб страницу Битке за Интернет на својим налозима на друштвеним мрежама како бисте проширили реч. Уосталом, што више буке радимо, већа је вероватноћа да ће се ФЦЦ повући!

Кредитна слика: ауторка Марија Меркулова, Фонд за слободну штампу / Слободна штампа / Фликр.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me