Тази година цената на биткойн се покачи с 640% до сегашната му цена от 8 100 долара. Етерът премина от едва 30 долара до сегашната му цена от 390 долара. Междувременно Litecoin се повиши с 1400% от началото на годината. През август общият пазар на криптовалути достигна рекордните 150 милиарда долара. С тези видове статистика не е чудно, че инвеститорите настояват за част от действието.


Въпреки всички добри новини, обаче, инвестирането в криптовалути не винаги е разходка в парка. Напротив, докато някои хора се радват на огромна възвръщаемост на инвестициите си, други стават жертва на хакери и измамници, преследващи нетърпеливите и амбициозни.

Тази седмица например се появиха новини за стартиране на блокчейн Ethereum, който измами инвеститорите на Initial Coin Offering (ICO) от 374 000 долара. Монетата се казваше Конфидо. Той обеща да бъде блокчейн решение за извършване на плащания и проследяване на пратки. Цифровите жетони бяха продадени на инвеститорите между 6 и 8 ноември. След това, в неделя, разработчиците на монетата изведнъж изтеглиха Twitter и уебсайта за Confido.

Скоро след това говорителят на Confido пусна съобщение за Reddit, в което твърди, че „правни проблеми“ са спрели разработчиците на Confido да не могат да продължат с монетата. Същото съобщение се появи за кратко на носител, но бързо беше изтрито:

„В момента сме в тясно място, тъй като имаме юридически проблеми, причинени от подписан от нас договор. Вероятно ще успеем да намерим решение за коригиране на ситуацията. Не можем обаче да ви уверим със 100% сигурност, че ще преминем през това. "

Тревожно за инвеститорите обаче, говорителят на Confido се върна в Reddit няколко часа по-късно, за да каже:

„Вижте, нямам абсолютно никаква представа какво се е случило тук. Премахването на всички наши социални медийни платформи и уебсайт дойде като пълна изненада за мен. “

Монета на Confido

Оттогава жетоните на Confido стават безполезни. Инвеститорите не са останали без нищо. Eli Lewitt, съоснователят на TokenLot (уебсайтът, който управляваше Ethereum blockchain ICO за Confido), бе оставен в средата. Люит продължи да пише, че разработчиците на Confido „са били много добри измамници.“ Изглежда, те са изчезнали без следа..

Трудно е да се каже

За съжаление, това е проблемът с разрастващия се пазар на инвестиции в криптовалута. Altcoins са до голяма степен нерегулирани и новите монети продължават да се появяват през цялото време. За инвеститорите, които са пропуснали златния прилив на биткойн, ICO за нишови монети, които обещават уникални разработки на блокчейн, са огромно изкушение. По този повод обаче изглежда, че монетата е била просто празно обещание, създадено от умели измамници.

За съжаление е малко да се спре това да се случи. Ето защо инвеститорите трябва да бъдат невероятно внимателни, когато инвестират в нови монети. Докато някои altcoins, като EOS, имат големи имена като Dan Larimer (Bitshares, Steemit), прикрепени към тях, други стартъпи се създават от неизвестни.

Eos

За съжаление за инвеститорите, които се надяват да забогатеят бързо, не е лесно да се каже коя монета ще има успех или провал - или още по-лошо - измама. Имайки това предвид, никой не може да отрече, че има елемент на хазарт, който участва в инвестирането в първоначални предложения за монети. Това не е за слабите.

Притеснения за сигурността

И не само фалшиви монети, създадени от измамници, могат да доведат до нещастен ден в света на криптовалутите. Тази година се наблюдават няколко случая на хакване на монети, което повдига въпроси относно сигурността на криптовалутите.

Само тази седмица, кибератака срещу криптовалута, известна като Tether, видя, че киберпрестъпниците излитат с 31 милиона долара на цифровата валута. Tether е китайска криптовалута, която първоначално се нарича Realcoin. Altcoin беше ребрандиран на Tether и оттогава набира популярност.

Хакерски монети

Един Tether винаги струва един долар, което го прави стабилен и полезен крипто инструмент за извършване на онлайн транзакции с крипто от обикновени фиат валути. В неделя хакерите успяха да хакнат портфейла на Tether Treasury, изпращайки 30 950,010 долара криптовалути до „неоторизиран биткойн адрес.“

За щастие, според разработчиците на Tether, монетите няма да бъдат изкупувани, тъй като адресът е в черен списък. Надяваме се, че това успешно ще предотврати навлизането на монетите в обращение. Хакът обаче е още един признак за това колко уязвими криптовалути са хакерите.

Отляво, отдясно и в центъра

През последните няколко години се появиха много хакове с криптовалути. Биткойн борси като Bitfinex и Mt. Gox са били хакнати. През юли тази година израелска платформа за търговия с криптовалути, наречена CoinDash, бе взет в размер на Etherium на стойност 7 милиона долара. През 2016 г. повече от 50 милиона долара в Етер бяха откраднати от инвеститори, държащи средства в Децентрализираната автономна организация (DAO). Хакове като тези са загрижени. Те демонстрират значителните рискове, свързани с държането на криптовалути.

Нещо повече, се появиха доказателства, че в природата има злонамерен софтуер, предназначен да събира паролите на хората в портфейла или да прихваща адресите на портфейла по време на транзакции, за да изпраща средства на хакери. Според експерти по киберсигурност на FireEye, севернокорейските хакери, работещи за Ким Чен Ун, са знаели, че крадат десетки хиляди долари на стойност биткойни (и други крипто) на седмица.

Инвестирайте разумно

В края на деня инвестирането в криптовалути дава потенциал за масивни плащания. Въпреки това, агресивният растеж също води до нестабилност и въпреки че може да изглежда привлекателно да се инвестира в това ново развиващо се поле, трябва да се имат предвид значителните нестабилности. Както при всяка форма на търговия, важно е да не залагате повече, отколкото можете да си позволите да загубите.

Тази статия не е предназначена като инвестиционен съвет и не трябва да се приема като такава.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: Wit Olszewski / Shutterstock.com,

Образни кредити: Light and Dark Studio / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me