Фейсбук бе кооптиран от шепа лоши актьори - а не от армия - и принуден да предаде част от кеша си в социалните медии. Сравнително малко хора, прегърнати сеенето на раздора между американския електорат, бяха достатъчни, за да компрометират гиганта в социалните медии и да причинят всякакви обърквания. Сега идват обвиненията и насочването с пръст. Как може да се случи това? Фейсбук стана твърде голям прекалено бързо без вътрешен надзор? Дали нейното затруднение ще доведе до нежелан външен надзор - или по-лошо? Интересни въпроси.


Този въпрос и свързаните с него въпроси са предни и центрирани днес след обвинението на специалния прокурор Робърт Мюлер за тринадесет руснаци, за които се твърди, че са проникнали във Facebook, причинявайки всякакъв вид хаос в изборен сезон. Макар че мнозина изразиха шок - примирен или истински - Wall Street Journal смята, че това не е изненадващо. Защо?

Според WSJ историческите проучвания сочат, че недостатъкът на мощните централизирани мрежи е тяхната податливост да бъдат инфилтрирани и експлоатирани. Статията цитира Съветския съюз и Европейската реформация като основни примери. Събитията, които започнаха по един начин с определена посока и цели, в крайна сметка излязоха от употреба. В статията на WSJ се посочва, че това се е случило с Facebook, и се посочва възможният момент, в който обещанието е довело до кризата.

Обещанието лежеше в интернет с потенциала му да свали старите йерархии и да проправи пътя за разпространението на демокрацията и новите свободи - на словото, за начало. Че обещанието не беше напълно изпълнено след събития като Арабската пролет през 2011 г. се дължи на факта, че въпреки всички технологични иновации, Интернет в крайна сметка беше управляван от хора и използван от хората с всичките си недостатъци и изводи.

Всички вървяха в заключване, като всеприемливи „нетизени“ (да използват единствено термин във Facebook). И по този начин загубихме критичната си ефективност. В статията се подчертава как технологичните предимства винаги изглежда задвижват една идея до момента, в който организацията става твърде йерархична, възможна тиранична - но определено по-малко ефективна. В случая със започването и издигането на Съветския съюз телеграфът и телефонът подкрепяха комунистическата кауза, което може би започна упадък за страната с безмилостта на Йозеф Сталин, представляващ извън йерархията на допира.

С европейската (протестантската) реформация това беше нововъведението в печатането и в частност отпечатването на Библията. „Лутер смяташе, че би било чудесно, ако всички са свързани и могат да прочетат Библията на простогласен език“, казва историкът Найл Фъргюсън, автор на книгата „Квадратът и кулата: Мрежите и властта от 2018 г. от масоните до Facebook“. Тази идея заплашваше установената католическа йерархия, но скоро новото множество вярващи се разрастваха до собствена йерархия, което доведе до 200 години кървава война.

Като основата на това Facebook се оказва в доминиращо положение в социалните медии. Но във време, когато политиката на САЩ е затънала в конфликт между консерватори и либерали, в крайностите на всяка от страните, а средата е плодородна територия. Facebook наследи това пространство и в рамките на няколко години стана водещ световен доставчик на новини и информация за 2,2 милиарда души.

Но дори и тук преобладаваше йерархията, тъй като скелетният екипаж от служители и инженери контролираше каква информация ще получат масите. И ще остане неутрален (някои противоречат различно) относно този информационен поток.

Именно в този неутралитет Русия настоява да хай-джак платформата. Той бързо придоби влияние върху сайта. Facebook също беше съучастник и узрял за кооптиране, несъзнателно помагайки на Русия чрез създаване на препоръки и алгоритми за предаване на новини за по-доброто използване на потребителите и повишаване на нейната популярност. Facebook може да е изкопал собствения си гроб, като очевидно се държи като агент за рекламодатели в ущърб на своите потребители и широката общественост.

По този начин тя си позволи да стане част от руския заговор за вмешателство в изборите. В резултат на това може да плати висока цена, тъй като сега се оказва в епицентъра на дебата за национална сигурност, което може да доведе до призиви за регулиране.

Би било ужасно хапче за преглъщане и тъжен ден за гиганта в социалните медии, който започна с такова обещание да бъде необуздан шампион по свободно изразяване. Това също е предупредителна приказка.

Кредитна снимка: От BigTunaOnline / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me