Горещо по петите на въвеждането на законопроекта за разследващите правомощия, „един от най-екстремните закони за надзор, приеман някога в демокрацията“, правителството на Обединеното кралство сега иска да цензурира порно онлайн.


Заглавното изменение на предстоящия законопроект за цифровата икономика е предложеното въвеждане на задължителни проверки за проверка на възраст над 18 години за порнографски уебсайтове. Общественият дебат е насочен главно към това дали на първо място са подходящи проверки за проверка на възрастта (86% от анкетираните в неотдавнашно проучване на ICBP смятат, че са).

Дебатът също така обсъди дали този ход изобщо е практичен, предвид международния характер на интернет. Съгласно предложенията, Британският борд за филмова класификация (BBFC) ще получи правомощието да поръчва на доставчиците на Великобритания да блокират уебсайтове навсякъде по света, които не отговарят на изискванията на закона за проверка на възрастта.

Всичко това е много добре, но лесно достъпните технологии, като VPN, улесняват избягването на порно блокове и други изисквания, като позволяват на потребителите да направят геопокриване на местоположението си в друга държава.

Бланкетна цензура на юридическото съдържание

По-притеснително е обаче по-малко известно изменение на новия закон. Това позволява на BBFC да блокира уебсайтове, които съдържат „неконвенционални“ сексуални актове, забранени за търговска продажба във Великобритания. Според настоящите насоки на BBFC (.pdf), това включва снимки и видеоклипове на женска еякулация, седене в лице, менструална кръв и секс на публично място.

С други думи, възрастните в Обединеното кралство ще бъдат възпрепятствани да виждат напълно законни сексуални актове между пълнолетни лица, които се съгласяват. Това е съдържание, което е законно и все по-нормализирано през останалия „свободен свят“.

И това няма нищо общо със „защитата на децата“. За това са и проверките за проверка на възрастта. Това изменение се отнася единствено до това, че правителството налага своя причудлив и пуритански морал на възрастните британски граждани.

Защо тази цензура е грешна

Уикипедия определя цензурата като:

„Потискането на свободата на словото, публичната комуникация или друга информация, която може да се счита за несъмнена, вредна, чувствителна, политически некоректна или неудобна, както е определено от правителствата, медиите, властите или други групи или институции.“

Става въпрос за упражняване на власт за налагане на един светоглед спрямо този на другите и няма нищо общо с модерното, приобщаващо, плуралистично и прогресивно общество. Правителството на Обединеното кралство иска да цензурира съдържание, което не е престъпно и което в целия свят се счита за „нормално“.

Като говорител на MindGeek, един от най-големите оператори на порнографски уебсайтове в света, заяви пред BBC,

„Много от сексуалните дейности, забранени от R18 (най-изричното сертифициране на BBFC), са нормализирани и приети аспекти на здравата сексуалност и с гордост се празнуват от феминистките, странните и етичните порно движения в международен план.“

Това, което възрастните дават съгласие между тях, зависи изцяло от тях. И ако искат да публикуват това, което правят онлайн, а други възрастни искат да ги гледат, това не е работа на правителството.

Ще подчертая отново, че не говорим за разрешаване на децата да имат достъп до това съдържание и че съдържанието включва напълно законни сексуални актове. Ако не се извърши престъпление, тогава не е мястото на правителството да ни казва какво можем и какво не можем да видим.

Дейвид Банисар е старши юрисконсулт в член 19, благотворителна организация, която провежда кампания за свобода на словото. Той обясни на „Гардиън“ защо изменението е малко вероятно да преживее предизвикателство пред Европейския съд по правата на човека:

„Това наистина е древна битка, която продължава от съществуването на интернет, а там има много съдържание, което някои хора не харесват и се опитват да го ограничат по начин, който е твърде широк, който хваща. много неща, които са - макар да не са желани за всеки вкус - все още са напълно законни да се видят. "

Мисия пълзене

Още през 2013 г. правителството на Обединеното кралство обяви, че е постигнато споразумение с четирите основни доставчици на интернет услуги за въвеждане на „възможност за включване“ в системата на цензура на порнографски материали в интернет.

Съгласно новата система всички нови абонаменти за интернет ще имат "семейни филтри", които ограничават съдържанието за възрастни по подразбиране. За да ги изключи, абонатът трябва да поиска да бъдат изключени (поставяйки ги в неудобно положение, че трябва да поиска достъп до порно от своя интернет доставчик).

На практика тази инициатива до голяма степен е неуспешна. По-голямата част от притежателите на интернет акаунти в Обединеното кралство просто нямат интерес да ограничават достъпа си до порно!

Начинът, по който се прилагат „порно филтрите“ обаче е едновременно много поучителен и много тревожен.

Не само порно ...

Почти веднага се появиха доклади от сайтове като ChildLine, NSPCC и Samaritans (O2), печелената награда британски сайт за сексуално образование BishUK.com и Центъра за изнасилване и сексуално насилие в Единбург (TalkTalk), Scotland Sexual Health, Doncaster Domestic Злоупотреба с линия за злоупотреби и уебсайт за справяне с домашни злоупотреби Намаляване на риска (BT) е блокиран (за да назовем само няколко).

Това означава, че насилниците и контролиращите родители могат (и все още могат) да попречат на уязвимите деца да имат достъп до жизненоважни услуги и информация, предназначена да ги информират и защитават. Последната категория, сексуалното образование, шокира много наблюдатели, като включва видимо хомофобни филтри:

„Сексуалното образование ще блокира сайтове, където основната цел е да предоставят информация по теми като зачитане на партньор, аборт, гей и лесбийски начин на живот, контрацептив, болести, предавани по полов път и бременност.“

Проблемът обаче надхвърли цензурата само от сексуален характер. Организацията за права на свобода и права на поверителност в Интернет Open Group (ORG) разговаря с различни интернет доставчици за това как ще бъде приложена „pornowall“. Той установи, че е вероятно да се филтрира обезпокоително широк спектър от интернет съдържание. Списъкът, предложен от ORG, включва следното:

 • порнография
 • Насилен материал
 • Екстремистко и терористично съдържание
 • Анорексия и хранителни разстройства
 • Уебсайтове, свързани със самоубийства
 • алкохол
 • пушене
 • Уеб форуми
 • „Езотеричен материал“ (не съм сигурен какво всъщност означава това)
 • Инструменти за блокиране на мрежата за заобикаляне (като VPN)

И още...

Системата за филтриране за домашна безопасност на TalkTalk получи висока оценка от тогавашния министър-председател Дейвид Камерън. Въз основа на разговорите с ISP, TorrentFreak забеляза, че е възможно да се цензурира допълнително съдържание, включително:

 • Запознанства
 • Лекарства и тютюн
 • Сайтове за споделяне на файлове
 • хазарт
 • Игри
 • Социални мрежи
 • оръжие

Съдържанието, блокирано от интернет доставчиците по искане на правителството, е показателно за вида съдържание, до което би искал да ограничи достъпа. Блокирането на достъпа до информация за сексуалното здраве, наркотиците и пристрастяването към хазарта е достатъчно лошо. Вместо да „защитава“ децата и обществото на други уязвими членове, активно ги излага на риск.

Но цензурата на уеб форумите (неопределени), „езотерични материали“ и антицензурни инструменти ми се струва особено обезпокояваща. Параметрите на такава цензура са не само опасно дефинирани, но и ясно показват авторитарно желание за упражняване на политически и социален контрол върху населението.

Тогава правителството на Обединеното кралство вече има опит да използва идеята за защита на децата от порно, за да настоява за много по-широка политическа и идеологически мотивирана цензура ...

Как се отнася това за законопроекта за цифровата икономика?

Новият законопроект изрично дава право на BBFC да блокира съдържание, което не е порнографско:

„Стъпките, които могат да бъдат уточнени или договорености, които могат да бъдат въведени в подраздел (2) (в), включват стъпки или договорености, които ще имат или могат също да доведат до възпрепятстване на лица в Обединеното кралство да имат достъп до материали, различни от нарушаващите материали, използвайки услугата, предоставена от доставчика на интернет услуги. “

Какво е този „друг материал“ е, че BBFC има силата да блокира, не е обяснено.

Като се има предвид, че правителството вече е използвало въпроса за порноцензурата, за да изпълни мисията си в други цензурни области, заедно с факта, че току-що е приело най-екстремните закони за наблюдение в така наречения свободен свят, това е много тревожна неяснота.

Има достатъчно доказателства, които подсказват, че правителството на Обединеното кралство използва опасенията на „мислете за децата“ за „порно-махмурлука“, за да смекчи вече до голяма степен послушна общественост в приемането на по-авторитарни форми на цензура..

Убеждаването на обществото да приеме, че правителството има ключова роля за осигуряване на полицейски достъп до законно съдържание е мощна стъпка към изграждането на репресивна държава. Това е тънкият край на много опасен клин.

Проверките на възрастта са подарък за масово наблюдение

На различна, но свързана с това бележка, изискваща всеки възрастен от Обединеното кралство, който желае да получи достъп до порно (стига да е порно от вид, считан за приемлив за BBFC!), Да влиза в профила си, използвайки кредитната си карта и удостоверяване на възрастта на правителството на Обединеното кралство система, ще предостави на правителството на Обединеното кралство достъп до огромна поредица от информация, която е толкова лична, колкото информация може да получи!

Както обяснява Брайън Падик, домашен секретар в сянка на партията Либерални демократи,

„Законът за разследващите правомощия вече има потенциал да накърни поверителността в интернет и в новия законопроект има много малко, за да защитим най-чувствителните ни данни. Либералдемократите ще направят всичко възможно, за да гарантират, че поверителността ни няма да бъде нарушена от това правителство на Тори. "

И разбира се, настоящите данни на правителството за нарушения на данните едва ли са успокояващи. Така че вероятно е безопасно да се предположи, че тази пътечка с ултра лична информация скоро ще бъде достъпна и за легиони от криминални хакери.

заключение

Цензурата на законното съдържание е инструмент за потисничество. Използва се от авторитарните правителства за потискане на социалните вълнения и политически инакомислие. И със сигурност няма място в свободно, отворено и демократично общество.

Насърчаването на моралното възмущение с цел привличане на обществена подкрепа за много по-широки социални и политически репресии е един от най-старите трикове в авторитарния наръчник.

ProPrivacy.com заема позицията, че цялата цензура (с юридическо съдържание) трябва да бъде противопоставена във всичките й форми. Свободното и отворено общество е това, което е свободно и отворено за всички.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me