Когато повечето хора говорят за биткойн, моментално се замислят за богатствата, които мнозина са натрупали през 2017 г. Въпреки това, наскоро нещо, което не е толкова бляскаво, нараства бързо: цената на средната такса за получаване на транзакция, обработена в blockchain.


Преди седмица цената на средна такса беше 6 долара. Мнозина вече смятаха, че тази сума е твърде висока. В петък обаче средната цена на такса за транзакция изведнъж скочи до 26 долара. До неделя тя се бе настанила на 20 долара - сума, която все още е чудовищно висока. За хората, които искат да използват биткойни, за да направят покупка, тези такси могат да станат прекомерни.

Добрата новина е, че въпреки всичкото плащане за таксите, хората не трябва да плащат 20 долара, за да обработят транзакция. Това е така, защото причината за тези високи биткойн такси е времето, необходимо за обработка на транзакция. Блокчейнът на Bitcoin може да обработва само един блок на всеки 8,8 минути. Това се равнява на около десет транзакции в секунда. Проблемът е, че в днешно време на опашката чакат между 80 000 до 120 000 транзакции.

Хората, които имат важен трансфер, могат да изберат да платят по-малка такса. Смята се обаче, че най-малкият хонорар, който в момента вероятно ще получи през системата, е около 2,50 долара. Това е така, защото миньорите на биткойн, които обработват транзакциите, могат да изберат кои транзакции да обработят първо. По очевидни причини те дават приоритет на транзакциите с по-големи такси.

Хората, които прикрепят по-малка такса, трябва да изчакат време от деня, когато блокчейнът е по-малко натоварен. Въпреки това той стана толкова зает, че нещо по-малко от около 2,50 долара вероятно ще се провали и ще бъде изпратено обратно след две седмици. Разбира се, системата е нестабилна и има моменти, когато по-малките такси могат да я прокарат. Това обаче става нещо като лотария, когато се включват по-малки такси. Общият консенсус е, че малко по-голяма такса трябва да бъде прикачена към по-голяма сума за трансфер, за да се гарантира, че тя бързо се обработва.

За тези, които искат да използват биткойни, за да платят за обикновени неща, има опасения, че таксите могат да станат масово проблематични. В крайна сметка стойността на биткойн като стока е пряко свързана с това колко е полезна. Ако стойността на биткойн стане единствено за спекулативни инвестиции, може би инвеститорите ще започнат да се изтеглят?

Blockchain Infographic 01 Компресиран 1 1024X506

Следващият блок

В понеделник сутринта един уебсайт преценяваше, че за дадена транзакция, за да се превърне в следващия блок, хората трябва да платят не по-малко от 16,31 долара. Същият уебсайт твърди, че за да се превърне в един от следващите шест блока (с други думи, за да бъде обработен в рамките на един час), към транзакцията трябва да бъдат прикачени не по-малко от 13,46 долара. Това са по-скоро прекомерни проценти, които вече започват да влияят на ликвидността на Bitcoin.

Бавен блокчейн, който е подложен на все по-голям натиск, създава наддавна война за цената на таксите. Тъй като проблемът се задълбочава, таксите стават по-високи. Ето защо много хора се надяваха, че Сегрегираният свидетел x2 (SegWit2x) ще се случи през ноември.

Оригиналният Segwit се случи през август и успешно увеличи мрежовите скорости. Поради търканията в биткойн общността, SegWit2x беше отменен в последния момент.

Cryptocurrencies

Не за биткойни

Въпреки покачващата се цена, пукнатините в практичността на биткойн като валута започват да се показват. Миналата седмица доставчикът на онлайн компютърни игри Steam реши да спре приемането на биткойни. По това време цитира "високи такси и нестабилност" като причини за спиране на приемането им.

Steam започна да приема биткойни през април 2017 г. По това време биткойн струваше около 1400 долара. Към днешна дата биткойните струват 17 000 долара, цена, която беше подкрепена от въвеждането на биткойн фючърси (търговия с деривати). Въпреки възходящата тенденция през цялата 2017 г., предупрежденията все още стават все по-гъсти и бързи, че биткойн може да е в балон. Големият въпрос за повечето инвеститори е: какво ще накара балонът да се спука?

Blockchain Изображение 1

По-добри Blockchains

Най-вероятното нещо, което да доведе до намаляване на цената на биткойн, е прилив на инвестиции в конкурентна криптовалута. Ако много находчиви инвеститори решиха да спечелят биткойн, докато той е висок - да инвестират в алтернативна цифрова монета, която има повече обещания - тогава бихме могли да видим вторичен златен прилив. Ако това се случи, повече хора ще се присъединят към бързината да излязат от Биткойн в полза на алтернативната криптовалута и можехме да видим цената на биткойн да намалее драстично.

При този вид сценарий балонът с биткойн просто ще бъде заменен с друг балон, който ще остане бичи, докато конкурентната блокчейна не се окаже по-примамлива. И така, има ли признаци, че това може да се случи?

Накратко, да. През последните седмици IOTA, криптовалута, която има подобрена блокчейна (в сравнение с биткойн), нараства в сила. Мрежата IOTA може да се счита за „блокчейн 2.0“, тъй като може да обработва много по-големи количества транзакции в секунда (500 до 800). Това прави с помощта на a "бъркотия" за проверка на транзакции в непрекъсната книга. Нещо повече, таксите за транзакции на IOTA blockchain са безплатни: предимство, което трябва да привлече криптовалутите в.

йота

През първата седмица на декември цената на IOTA изведнъж скочи с 90%, от $ 2.78 на $ 5.55. Това се равнява на увеличение на пазарната му стойност с 12 милиарда долара и внезапно го поставя на четвърти по големина дигитален актив чрез пазарна капитализация (изпреварвайки Ripple). Този внезапен скок на цените настъпи, след като фондацията IOTA в Германия обяви, че си партнира с технологични фирми като Microsoft, Samsung и Fujitsu на пазара, базиран на блокчейн, който ще им позволи да продават данни.

Засега прогнозирането, че следващият прилив на цифрово злато „определено ще бъде IOTA“, ще бъде малко преждевременно. Наоколо има редица обещаващи криптовалути, които имат подобрения в технологията за второ поколение. Litecoin е друга криптовалута, която осигурява бързи проценти на транзакциите и ниски такси (макар и с 56 транзакции в секунда, все още не е толкова добра, колкото IOTA). През 2017 г. е претърпял големи печалби.

EOS (понастоящем в етап на първоначално предлагане на монети) е поредният пример за алткойн, който обещава да доставя масово високи цени на транзакциите в секунда. Ако EOS изпълни своите обещания, той ще осигури 50 000 транзакции в секунда - а може би и повече.

Това, което изглежда сигурно, е, че биткойнът се затруднява (както винаги се предвиждаше). Това ще се влоши само ако не се направи нещо драматично. Най-малкото, тази запушване трябва да бъде предупреждение. Тъй като хората бързат да купуват скъпи биткойни с напразна надежда за допълнителни печалби, практичността на тази инвестиция става все по-съмнителна..

Мненията са собствени на писателя. Нищо в тази статия не е предназначено като инвестиционен съвет и не трябва да се приема като такова.

Кредитно изображение за заглавие: Игор Батраков / Shutterstock.com,

Кредитни изображения: Wit Olszewski / Shutterstock.com, phloxii / Shutterstock.com, Akarat Phasura / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me