Правителството планира да инсталира камери, свързани с централната база данни за разпознаване на лица на над 100 000 лампи в Сингапур през следващата година, алармираха активисти за поверителност.


VPN за Сингапур

Този ход идва като част от неговия проект „Lamppost-as-a-Platform“ (LaaP), който сам по себе си е част от по-широка инициатива, насочена към подобряване на живота на гражданите чрез технологиите. Озаглавен „Smart Nation“, този проект се ръководи от правителствената агенция GovTech, която потвърди пред Reuters по-рано тази година, че:

"Като част от изпитанието на LaaP, ние тестваме различни видове сензори на ламповите постове, включително камери, които могат да поддържат възможности за разпознаване на лицева опора. Тези възможности могат да бъдат използвани за извършване на анализ на тълпата и подпомагане на последващо разследване в случай на терористичен инцидент."

Други сензори, разположени на лампите, имат за цел да контролират качеството на въздуха и нивата на водата и да събират данни, които могат да подпомогнат градското планиране, като например номера за пешеходци и електрически скутери..

GovTech прикани компаниите да направят оферти за новата технология с надеждата за пълно пускане през следващата година.

Както и в градове като Лондон и Ню Йорк, видеонаблюдението вече е обширен Сингапур, до момента, че е повсеместен. Но използването на софтуер за разпознаване на лица е загрижено, макар че може би не е изненада на място, често описвано като „полицейска държава“.

Но Сингапур полицейска държава ли е??

Отговорът на това зависи донякъде от начина, по който определяте „полицейско състояние“. Сингапур е строго контролиран, има строги закони, уреждащи това, което е и не е разрешено публично, и строго ограничава свободата на словото (особено когато се отнася до управляващата партия „Народна акция“, която е на власт, след като Сингапур постигна независимост през 1959 г.).

От друга страна, нивата на престъпност са изключително ниски, а тероризмът е почти неизвестен (въпреки заплахата от тероризъм да бъде използван като оправдание за инициативата за разпознаване на лице в LaaP). Полицията не пречи на тези, които се подчиняват на закона и самите са обвързани от строги закони и правила за поведение.

Цензура и политически потисничество

На техническо ниво, Сингапурският орган за развитие на медиите (MDA) прилага политика на „леко докосване“ и когато инициативата за OpenNet тества 100 уебсайта, за които се смята, че са блокирани, установи, че само седем, свързани с порнография, всъщност са филтрирани.

Това, че уебсайтовете, включващи sex.com, playboy.com и penthouse.com, са с много висок профил, силно подсказва, че блоковете са създадени, за да направят точка, а не като сериозен опит за цензура.

Въпреки това, използвайки низ от закони, включително Закона за вестници и печатни печатни издания, Закона за клевета, Закона за вътрешната сигурност (ISA), Закона за седиментацията и членове от Наказателния кодекс, правителството (с помощта на съдебната система, която „ систематично връща присъди в полза на правителството ”) е бърза за насочване към политически противници и критици на членовете на PAP.

Той оправдава такава агресивна цензура, като цитира силния етнически и религиозен микс от Сингапур, който в миналото е довел до смущения и безредици (но няма инциденти, които могат да бъдат класифицирани като "терористични").

В допълнение към тези мерки, всички доставчици на интернет услуги и доставчици на интернет съдържание (ICP), които регулаторният орган за развитие на медиите (MDA) определя като политически партии или „ангажирани в разпространението, промотирането или обсъждането на политически или религиозни въпроси, свързани със Сингапур“, трябва да се регистрират с MDA.

Регистрацията включва предаване на облигация за изпълнение на стойност 50 000 щатски долара и съгласие за премахване на материали, които MDA счита за обидни или политически чувствителни в рамките на 24 часа. Тревожно е, че това включва и „материал [който] застъпва хомосексуалността или лесбийството“, което може да доведе до по-нататъшна виктимизация и цензура на LBGT общността.

Резултатът от използването на нетехнологични мерки за ограничаване на политически, религиозни или етнически разногласия или съдържание доведе до широко разпространена форма на самоцензура. Повечето хора, ръководени от малко неясно дефинирани, но официално признати „маркери извън границите“ (OB маркери), които обозначават кои теми са допустими за обществено обсъждане, избраха да ограничат обхвата на своя принос по чувствителни въпроси.

Промяна във фокуса?

Онези, които защитават тежкото полицейско присъствие в Сингапур, често посочват факта, че правителството не преследва и не е насочено към закона, спазващ гражданите. Всъщност Сингапур е един от най-сигурните градове в света, в който да се разхождате!

Използването на технология за разпознаване на лица за широката общественост обаче означава, че от следващата година правителството ще осъществява широко наблюдение на обикновените граждани, които спазват закона, като се занимават с ежедневния си бизнес.

Това е нещо, което никога досега не е правил. Тя сътрудничи широко със САЩ и Австралия в техните програми за глобално наблюдение Five Eyes, като им предоставя достъп до международните фиброзни интернет кабели, които минават през град-държава. Но това не е същото като одеяло, шпиониращо собствените си граждани.

тайните на морето

Повечето жители на Сингапур изглежда неразположени към това, което може да се разглежда като зловещо изместване на фокуса, вместо това виждат правителството като твърда, но доброкачествена ръководство. Но дали те живеят в добре подредена утопия или в това, което в крайна сметка е позлатена клетка, наблюдавана от злонамерено правителство на голям брат, остава да видим.

Кредитна снимка: От Prasit Rodphan / Shutterstock

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me