Това беше шоковото съобщение на изложението за потребителска електроника (CES) от миналата седмица в Лас Вегас. Британска фирма намери начин да използва изкуствения интелект, за да спре хората да споделят паролите на Netflix със семейството и приятелите си.


Споделянето на пароли за Netflix е толкова често, че интернет е обсебен от меми, посветени на практиката. Споделянето му между групи приятели и разширено семейство отдавна е лесен начин за малките групи да разделят цената на един акаунт за стрийминг. Както бихте очаквали това да намали печалбите от самата стрийминг услуга.

Сега фирма, наречена Synamedia вярва, че е намерила решението. Тя е разработила система за интелектуална собственост, която следи навиците на поточните потоци на отделните акаунти - маркиране на акаунти, за които се смята, че споделят паролата си. За съжаление изглежда възможно този инструмент за споделяне на авторитетни данни да повлияе негативно и на VPN потребителите. Това означава, че потребителите, които използват множество IP адреси поради причини за поверителност (както и за гео-подправяне), теоретично могат да се окажат маркирани като споделящи пароли, дори ако не са.

Парола, записана за споделяне

Как ще работи?

На теория инструментът на Synamedia ще бъде полезен за почти всяка поточна платформа, за която се сетите. Това означава, че абонатите на платформи като Hulu, Netflix, Amazon Prime Video, HBO Go, BT Sports, Sky TV - и много други - биха могли потенциално да загубят възможността да споделят паролата си заради тази нова AI технология. Според британската фирма, създала технологията, инструментът използва мониторинг на IP адреси и тенденции в потреблението, за да установи дали паролата за акаунт е споделена. Synamedia твърди, че технологията е достатъчно умна, за да разбере дали стрийминг платформата се използва от семейството на един притежател на акаунт.

Ако акаунтът използва IP адреси в много различни географски местоположения и има диво различаващи се вкусове и навици на гледане - техникът ще уведоми поточната платформа да знае, че се случва нещо неблагоприятно. Според Synamedia, инструментът ще може правилно да отгатне дали даден акаунт се използва, докато човек е на почивка и други обикновени обстоятелства.

Стрийминг на телевизор на таблет

Има ли проблеми VPN потребителите?

Докато инструментът за споделяне на поверителност е ефективен и е в състояние да използва навиците на гледане на потребителите, за да установи дали един абонат използва голям брой IP адреси - потребителите на Netflix VPN трябва да са добре. Досега Netflix има смисъл да продължава след VPN IP адреси, а не по абонати, които използват VPN. Това е така, защото в днешно време голям брой хора използват VPN за поверителност и анулирането на акаунти на хората за използване на VPN ще се счита за контраинтуитивна.

Нещо повече, въпреки получаването на големи количества преса, няма доказателства, че стрийминг платформи като Netflix всъщност са се съгласили да започнат да използват инструмента на Synamedia. Това не означава, че тази технология няма да бъде избрана от стрийминг платформи в бъдеще. Струва си да се отбележи, че Sky UK е инвестирала големи суми в Synamedia, тъй като инструментът AI беше разкрит в CES миналата седмица. Това означава, че поне някои платформи проявяват интерес към технологията. Всъщност, според собственото си съобщение за пресата, в момента работи с (между другото): AT&T, Astro, beIN, Bharti Airtel, Charter, China DTH, Comcast, Cox, Disney, Foxtel, Get, Liberty Global, Oi, OSN, Rogers, Sky, Shaw, Tata Sky, Verizon, Viasat и Vodafone.

Лого на компанията Netflix

Трябва ли потребителите на Netflix да се притесняват?

Изглежда не. Едно нещо, което си струва да се помни е, че изпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс по-рано каза, че фирмата не е загрижена за акционерите на сметки. Всъщност по време на CES 2017 Хейстингс каза, че споделянето на акаунти се разглежда като органична реклама - защото всъщност въвежда нови потребители в предимствата на Netflix: "Обичаме хората да споделят Netflix. Това е нещо положително, а не отрицателно."

ProPrivacy.com се свърза с Synamedia и техният представител ни каза, "Netflix НЕ е клиент. За съжаление, таблоидната преса във Великобритания се увлече."

По всякакъв начин около него?

Какво се случва, ако поточен акаунт, за който в момента сте абониран, реши да започне да използва тази технология? Ще ви хванат да споделяте паролата си? Най-простият отговор е, че ако не направите нищо и продължите да споделяте паролата, тогава да, вероятно.

Добрата новина е, че това е начин хората да продължат да споделят паролите си за стрийминг акаунт - дори и след като инструментът на Synamedia се активира. Решението ще бъде да използвате специален IP VPN, като споделите влизането за специален VPN IP адрес с тези, с които сте споделили паролата си за поточен акаунт, с всички вас, за да можете да продължите да гледате.

Специализиран VPN IP адрес е отдалечен IP адрес, който може да бъде нает от VPN компания. Красотата на специален IP адрес е, че той остава статичен. Това означава, че всеки път, когато (или вашите приятели) използвате Netflix, винаги изглежда, че идвате от един и същ IP адрес (което го прави като един дом).

Повечето доставчици на VPN позволяват до 5 едновременни връзки към специален IP адрес. Това означава, че теоретично бихте могли да споделите паролата на поточния си акаунт с петима приятели и стига те винаги да си спомнят да се свържат с специалния VPN IP адрес; Инструментът на Synamedia не трябва да знае, че множество домакинства използват един и същи акаунт за стрийминг.

Образни кредити: Tero Vesalainen / Shutterstock.com, sabrisy / Shutterstock.com, r.classen / Shutterstock.com.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me