През последните няколко седмици както Showbox, така и популярният iOS колега Moviebox спряха да работят. Както почти винаги се случва, когато популярните поточни уебсайтове и услуги намаляват - тяхното изчезване е посрещнато с внезапен прилив на клонирани версии на приложението.


Така че тези нови версии на Showbox ли са законни замествания? Или са съмнителни и несигурни клонинги, които трябва да се избягват?

Първото нещо, което трябва да запомните е, че Showbox и Moviebox не просто препращат хората да подават хостинг връзки. Вместо това (като Popcorn Time) приложенията също така невидимо свързват потребителите с торент хранилища, за да изтеглят временно и да гледат съдържание в приложението. Това е проблематично, защото в много страни доставчиците на интернет услуги наблюдават трафика в търсене на хора, които незаконно изтеглят филми чрез BitTorrent.

Притежателите на авторски права работят заедно с доставчиците на авторски права, за да откриват пирати и да следват писма с фактуриране. Тези писма предупреждават пиратите, че са били разграбени - фактурирайки ги за всичко между $ 150 и $ 300 - със заплахата, че неплащането ще доведе до по-нататъшни действия в съда.

Един известен случай на потенциално фактуриране включваше Dallas Buyers Club LLC (DBC) през 2015 г. По това време адвокатска кантора, работеща от името на DBC и Voltage Pictures, фактурира заподозрени пирати от редица страни, включително Дания, Испания и Австралия.

Showbox клоновете изискват VPN

Проследяване на IP адреси?

Бързо напред към май тази година, когато група независими филмови студия, включително DBC, Cobbler Nevada и Bodyguard Productions (за да назовем няколко), започнаха да се насочват към уебсайтове, за които се смята, че са зад Showbox.

През септември това действие беше бързо последвано от известие на DMCA, принуждаващо Cloudflare да разкрие самоличността на хора и уебсайтове, свързани с Showbox. Оттогава оригиналният Showbox излезе офлайн и според TorrentFreak има много причини да бъдете подозрителни към различните клонинги, които се появиха след него.

Първо и най-важното е да се помни, че всички филмови компании, които стоят зад затварянето на Showbox, са известни преди това, че са извършили проспективни фактури. Това повдига звънчета на алармата, защото редица уебсайтове, които преди са предоставяли съдържание за Showbox, показват следното предупреждение:

Предупреждение за витрина

Споменаването на IP адреси, които се наблюдават, е достатъчно, за да задейства звънци на алармата - тъй като не е лудо да се предполага, че в близко бъдеще може да се появи нов кръг от бъдещи фактуриране.

Просто плашещи?

Вярно е, че както предупрежденията на свързани с Showbox уебсайтове, така и бъдещите писма за фактуриране се считат от много хора за тактика на скандал. Много рядко се случва пиратите да се озовават в съда и е честно да се каже, че филмовите студия ловят страхове и параноя на хората, за да накарат малък процент от пиратите да платят първоначалната глоба.

С това казано, че има основателни опасения, че скорошното изстрелване на клонове на Showbox може по някакъв начин да бъде свързано с притежателите на авторски права. В такъв случай е възможно приложението да се използва, за да помогне на създателите на филми да създадат база данни с възможни IP адреси за бъдещо фактуриране. И притежателите на авторски права определено стават по-смели и по-силни в тактиката си с течение на времето

Като се има предвид това, изглежда като цяло лоша идея да отидете навсякъде близо до вариантите на Showbox - особено без използването на силен и сигурен VPN.

Объркване и неправилно насочване

Тревожното е, че много хора, които задават въпроси онлайн, изглежда не знаят откъде са взели своята версия на приложението Showbox. Това означава, че е възможно голям брой потребители вече да са изтеглили проблемен клонинг на оригиналната услуга.

В крайна сметка налягането се покачва върху Showbox от далеч през май. Това дава на хората поне седеммесечен прозорец, в който теоретично биха могли да изтеглят компрометирана версия на Showbox.

TorrentFreak предупреждава, че:

„Няколко пъти през последните няколко месеца ни бяха помолени от случайни имейли да„ актуализират “старите си статии в Showbox (и наистина TerrariumTV) с нови връзки към това, което те твърдяха, че са оригиналните приложения.

„Изглежда малко съмнение, че това беше опит за неправилно насочване, така че за разлика от някои други новинарски издания, които промениха връзките си, игнорирахме заявките. Не знаем дали това е бил просто опит за привличане на повече трафик към „безопасни“ клонинги, уебсайтове, предлагащи оригинала, или дали се играе нещо по-зловещо. “

Като цяло изглежда справедливо да се предупреждава потребителите, че изглежда има много причини да стоят настрана от Showbox. И ако някой реши да продължи да използва вариант Showbox - трябва много да се внимава да се скрие IP адресът им с използването на VPN за Torrenting. Ако не го направите, това може да доведе до гадна изненада по-надолу по линията.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me