Тази седмица в света на виртуалните частни мрежи (VPN) се появи спор. Той заобикаля доставчик, базиран в САЩ, наречен Hotspot Shield. VPN фирмата съществува от 2008 г. Оттогава тя се радва на общо около 500 милиона изтегляния по целия свят. Това е потресаващо количество изтегляния. VPN е натрупала тези услуги, предлагайки услугата безплатно на около 97% от своите потребители.

Сега група за застъпничество с нестопанска цел, наречена Център за демокрация и технологии (CDT), е подала жалба на 14 страници до Федералната комисия по търговия (FTC), в която подробно описва какво е чувството да бъде "нелоялни и измамни търговски практики." Тази новина дойде като нещо изненадващо за мен, тъй като знам, че прегледът на ProPrivacy.com на Hotspot Shield казва на читателите (в секцията за поверителност и сигурност), че:

„Общите условия на Hotspot Shield дават на компанията правото да събира информация за дейността на потребителя и да„ споделя “тази информация с трети страни.“

Свързах се директно с CDT, за да получа малко повече информация за това, каква е чувството, че Hotspot Shield прави неправилно. Джоузеф Джером на CDT каза за ProPrivacy.com следното:

„Бих казал, че прегледът на ProPrivacy подчертава какво точно прави Hotspot Shield. Както посочва прегледът, има много скрито проследяване с Hotspot Shield и много объркване относно това, което VPN прави и не прави, особено след като платите за "безплатна реклама" версия. Това е подвеждащо и несправедливо за потребителите. Точка.


"Политиката за поверителност на Hotspot Shield просто не е ясна. Също така е погребано под изявления в магазина за приложения, че VPN няма регистрационни файлове, защитава конфиденциалността и анонимността и не споделя "персонален" информация. Какво трябва да направят потребителите в тази ситуация? Hotspot Shield не може да има нещата и в двете посоки - VPN не могат да кажат едно и да направят друго, когато става въпрос за защита на поверителността. Това е основен принцип на раздел 5 от забраната на FTC Act срещу нелоялни и измамни търговски практики. "

Лична информация

Няма съмнение, че политиката за поверителност на Hotspot Shield стои малко неудобно до претенциите си в App Store. В магазина за Android Play пише VPN,

„Маскирайте своята онлайн идентичност и достъп до блокирани приложения и сайтове с Hotspot Shield, като същевременно поддържате вашите мобилни дейности анонимни, частни и сигурни!“

Това твърдение със сигурност не изглежда последователно с услуга, която допуска в своята политика да събира данни и да ги споделя с трети страни. Това е практика, която винаги осъждаме тук, в ProPrivacy.com - това е една от няколкото причини, за които предупреждаваме хората да се отказват от безплатни VPN услуги.

Небрежен поглед към политиката за поверителност на Hotspot Shield, последно актуализирана през 2015 г., веднага повдига вежда:

„С изключение на обяснението в настоящото известие, AnchorFree не събира лична информация за вас, когато използвате Услугата. „Лична информация“, наричана още лична информация, е информация, която може да бъде обвързана с конкретно лице.

"Примерите за лична информация включват име, имейл адрес, пощенски адрес, номер на мобилен телефон и кредитна карта или друга информация за плащане. Моля, имайте предвид обаче, че за целите на настоящото известие за поверителност AnchorFree не включва вашия IP адрес или уникален идентификатор на устройство в определението за лична информация. “

Идеята, че IP адресите не трябва да се считат за лична информация, е нелепа. С формулировка като тази, оплакването на CDT към FTC със сигурност започва да потъва.

Cdt Grab

Много проблеми

Както показва нашият преглед, Hotspot Shield има и други проблеми. Скорошно проучване, проведено от Организацията за научни и индустриални изследвания на Commonwealth (CSIRO), разкри, че приложенията на Hotspot Shield съдържат софтуер за проследяване. И двете записват дейностите на своите потребители и продават тези данни на рекламодатели. Всъщност изследователите откриха пет различни библиотеки за проследяване, скрити в кода на Hotspot Shield.

В допълнение, CSIRO проучването установи, че Hotspot Shield пренасочва потребителите към партньорски връзки, когато те въвеждат конкретни уеб адреси като eBay, Alibaba, Best Buy, Target, Macy's и други. По този начин, когато потребител на Hotspot Shield купува нещо от тези уебсайтове, Anchor Free получава комисионна.

Тук си струва да се отбележи, че компанията-майка на Hotspot Shield, Anchor Free, има отделен бизнес, който обслужва рекламите на потребителите на Hotspot Shield - както в приложението, така и на уеб страниците, които посещават.

Без котва

Нищо извън обикновеното

VPN, които предлагат услугите си безплатно, винаги трябва да се разглеждат с подозрение. Предоставянето на бърза и надеждна VPN услуга със силно криптиране, много сървъри и водонепроницаема политика за поверителност няма да бъде безплатно за крайния потребител, освен ако VPN не създаде поток от приходи другаде.

Наистина някои VPN предлагат надеждни безплатни VPN услуги, които са предназначени да изкушат потребителите да се абонират за пълната премия услуга. Тези безплатни VPN не жертват поверителността на своите потребители. Те обаче ограничават услугата с ограничения на честотната лента или ограничения за използване от около 500 Mb на месец.

Hotspot Shield, от друга страна, попада в различна категория безплатни VPN. Той предлага услугата безплатно, като използва реклама за създаване на поток от приходи. В политиката за поверителност ясно се посочва, че тя ще събира и споделя данни с трети страни. Въпросът е какви са тези данни? И прави ли VPN нещо коренно погрешно?

Въпросителен знак

Отказ

Решихме да се свържем с Hotspot Shield, за да дадем на фирмата шанс да изрази мнението си относно твърденията на CDT. Това ми предостави следното официално изявление:

„AnchorFree е признат лидер в онлайн конфиденциалността и свободата на интернет. Нашето приложение Hotspot Shield се доверява на повече от 500 милиона потребители, които разчитат на него, за да осигурят достъп до цялата информация в света. Ние силно вярваме в онлайн поверителността на потребителите.

"Това означава, че информацията, която ни предоставят Hotspot Shield, никога не е свързана с техните онлайн дейности, когато те използват Hotspot Shield, ние не съхраняваме IP адреси на потребители и защитаваме личната информация за потребителя от трети страни и от нас самите.

"Неотдавнашните твърдения за обратното, отправени от група за застъпничество с нестопанска цел - Център за демокрация и технологии, са неоснователни. Докато ние приветстваме CDT за тяхната отдаденост за защита на поверителността на потребителите, бяхме изненадани от тези твърдения и се ужасихме, че CDT не се свързва с нас, за да обсъдим техните проблеми.

Както можете да видите, VPN твърди, че не съхранява IP адреси или някаква лична информация. Изглежда, че това противоречи на твърдението на политиката за поверителност, че IP адресите не се считат за „лична информация“ и че фирмата ще съхранява данни и ще ги споделя с трети страни. Посочих това на Тим Цориев от Anchor Free, на което той отговори,

„Ние не съхраняваме лично идентифицираната информация на нашите потребители или не я продаваме на трети страни. Ние не събираме IP адресите на нашите потребители.

"Прав сте, че нашата съществуваща политика за поверителност изпраща грешно съобщение. В момента го актуализираме, за да отразява реалността около това как работят нашите системи, а реалността е, че много от елементите по-долу не са точни. "

История за успеха?

Що се отнася до защитата на неприкосновеността на потребителите, е от съществено значение политиките за поверителност на фирмите да бъдат подложени на контрол. Лошо формулирани и объркващи политики за поверителност, които оставят елемент на съмнение, могат да бъдат изключително смущаващи за потребителите. В допълнение, те могат да накарат потребителите да вярват, че получават ниво на обслужване, което в действителност не са.

В случая на VPN мрежи - където хората разчитат на услугата, за да им предоставят поверителност - тази необходимост е още по-остра. Като такъв, ние аплодираме CDT за повдигане на този проблем с FTC.

Ако искаме да вземем коментарите на Hotspot Shield по номинална стойност, изглежда, че VPN вярва, че не е обработвала погрешно данните на своите потребители. Това е напълно възможно. Тук от ProPrivacy.com разбираме, че за VPN не е трудно да съхраняват определени записи за своите потребители, без да съхраняват и лична информация.

Например, може да е възможно VPN да разбере колко потребители има в определена държава, без всъщност да съхранява IP адреса на всеки отделен потребител.

Засега ще трябва да изчакаме разследването на FTC, за да сме сигурни, че това е така. Предложението на Hotspot Shield обаче, че планира да актуализира политиката си за поверителност със сигурност е добра новина. Доколкото ми е известно, точно това искаше да извлече CDT от това: яснота за потребителите. Като такова изглежда, това оплакване вече е довело до положителен резултат.

Объркана жена

Трябва ли да използвам Hotspot Shield?

Дали трябва да използвате VPN на Anchor Free наистина зависи от вас. Няма съмнение, че има по-добри VPN мрежи, с по-добри политики за поверителност.

Въпреки това, Hotspot Shield има своите достойнства, ако искате VPN да деблокира онлайн съдържание в държава, в която има цензура. Ако имате нужда от VPN, за да заобиколите строгите блокове на уебсайта на собственика или блоковете, наложени от друг администратор на локална мрежа (като работно място), Hotspot Shield също ще направи трика. Освен това, това ще ви помогне да запазите вашите данни, докато сте на обществен WiFi (така че хакерите да не могат да откраднат вашите пароли и банкови данни) и на лични данни (от вашия доставчик на интернет услуги и правителственото проследяване). Hotspot Shield прави тези неща успешно.

В крайна сметка трябва да се запитате какво ниво на поверителност желаете. Ако безплатен VPN, който ви служи за реклами и изкарва пари от вас, не представлява особено притеснение, то Hotspot Shield може да бъде богатство. Много хора на места като Турция и Украйна използват VPN успешно, за да заобиколят правителствените уебсайтове.

В края на деня, ако VPN е безплатен, трябва да се гледа с подозрение. Ако искате най-добрата конфиденциалност, достъпна онлайн, тогава трябва да захапете куршума и да инвестирате в топ VPN услуга.

Гърне за мед

Заключителни мисли

И накрая, не забравяйте, че има шанс Hotspot Shield в действителност да направи по-грешно, отколкото допуска. При най-лошия сценарий това може дори да е меденки. Тъй като САЩ решиха да разрешат на доставчиците на интернет услуги да продават данни на трети страни, много граждани на САЩ започнаха да използват VPN. Hotspot Shield се радва на особено масивен приток.

Това е загриженост, тъй като VPN е базиран в САЩ. Като такъв, той лесно би могъл да му бъде връчен заповед за заповед и обръщане и може тайно да събира данни за американското правителство. Само по тази причина тази история ще си струва да се следи. Може да си струва да стоите далеч от Hotspot Shield до момента, в който FTC възстанови доверието в услугата.

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: Начална страница на щита на Hotspot.

Образни кредити: CDT, Без закрепване, amasterphotographer / Shutterstock.com
Peshkova / Shutterstock.com
NatBasil / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me